ממשל

בניגוד לדעת היועץ: טראמפ ישתמש בביטוי "טרור אסלאמי"

היועץ החדש לביטחון לאומי, הרברט מקמסטר, אמר עם כניסתו לתפקיד בשבוע שעבר כי הוא מעוניין לא לקשר בין אסלאם לטרור. לפחות בנאומו הראשון לאומה הלילה, הנשיא לא מתכוון לשעות לעצתו

סוכנויות הידיעות | 28/2/2017 12:02
תגיות: ממשל טראמפ, הרברט מקמסטר, טרור אסלאמי, ארה"ב,בעולם
הנשיא דונלד טראמפ עומד לשאת הלילה (יום ג') את נאומו הראשון לאומה בשעות השיא של שידורי הטלוויזיה. הוא מתכונן בקדחתנות לנאום, שיתבצע מול בתי הנבחרים, ורבים מיועציו משגרים לו מסרים שונים על הנקודות שהוא צריך להדגיש בדבריו.

 
צילום: AFP
היועץ לביטחון לאומי החדש הרברט מקמסטר, והנשיא דונלד טראמפ צילום: AFP


אחד היועצים החדשים יותר, גנרל הרברט מקמסטר שבשבוע שעבר מונה ליועץ לביטחון לאומי, דוחק בו למשל לא להשתמש בביטוי "טרור אסלאמי קיצוני" – בניגוד לחלק מרכזי במסרים שהשמיע הנשיא החדש בקמפיין הבחירות שלו, ובהתאם אולי לקו של הנשיא הקודם, ברק אובמה.

עם כניסתו לתפקיד בשבוע שעבר, מקמסטר אמר לאנשי המועצה לביטחון לאומי כי הוא לא תומך בשימוש בביטוי זה, שאינו מסייע ואינו תורם כלל, כדבריו. מסר דומה הועבר גם לנשיא בפגישה בין השניים בשבוע שעבר, ולדברי עוזר פוליטי בבית הלבן "אפילו שינוי קטן בהתייחסות לטרור של האסלאם הקיצוני יכול להיות מבורך בעיניו".

באתר "פוליטיקו" האמריקאי, שבו פורסם הסיפור על היועץ החדש, נכתב כי הלחץ של מקמסטר ואנשיו הופעל אפילו על כותב הנאומים המרכזי של הנשיא ויועצו הפוליטי הבכיר, סטפן מילר, אך ללא הועיל: הנשיא הכריע, כך לדברי עוזר פרלמנטרי נוסף, כי הביטוי "טרור אסלאמי קיצוני" אכן יהיה בנאומו הלילה.

הנשיא ויועציו חוששים שכל שינוי משמעותי ברטוריקה שלו יפתח פתח לטענות כי הוא נוטש את הבטחות הקמפיין שלו ואת המצע שעליו נבחר, שבמסגרתו הבטיח לדבר בחופשיות ובגילוי לב, ללא מגבלות הפוליטיקלי קורקט, עם העם האמריקאי. בה בעת, שני הצדדים לא פוסלים את האפשרות של שינוי הדרגתי ואטי בדברי הנשיא לאורך זמן.

ביטוי זה הפך להיות אבן מחלוקת בין הדמוקרטים לרפובליקאים בשנים האחרונות. אחרי שהנשיא אובמה סירב להשתמש בו, ובמקום דיבר על "אלימות קיצונית", הביעו מתנגדיו תרעומת ואמרו כי הנשיא מסרב להכיר במציאות האמיתית. חוסר היכולת שלו לזהות את האיום החמור, הם הוסיפו, הוביל גם לכישלונו בהתמודדות עם הסכנות של הג'יהאד העולמי.

גישתו של מקמסטר שונה: הוא אינו מתעלם מחלקם של המוסלמים בטרור, אבל סבור שהשימוש בביטויים כאלה יכול להרחיק מארה"ב מוסלמים אחרים, שמתנגדים אף הם לקיצוניות כזאת ורוצים לסייע במאבק נגדה.

 
צילום: AFP
ביטוי במחלוקת.אובמה בנאום אחרון כנשיא צילום: AFP


טראמפ, מנגד, הפך את השימוש בביטוי זה לאבן שואבת של קמפיין הנשיאות שלו. נאום שלם שלו באוהיו אף הוקדש ל"הבנת האיום: האסלאם הקיצוני ועידן הטרור", ובו הדגיש הנשיא לעתיד כי מי שלא יכול להוציא מפיו ביטוי כזה אינו ראוי להוביל את המדינה. הביטוי הושמע בנאום חמש פעמים.

יועציו השונים הדגישו כי גישה זו היא מרכזית בהבנת מדיניות החוץ של הנשיא החדש, ואחד מהם אף הבטיח בדבריו הפומביים כי טראמפ לא יהסס בבואו להצביע ישירות על אויביה של ארה"ב.

תומכיו של טראמפ דוחקים בו לא לזנוח את הקו הזה, ויש מי שאפילו הביעו פקפוק בדברים שיוחסו למקמסטר. לא יכול להיות שמי שמונה אך זה מכבר לתפקיד כזה יסתור בבוטות כה גדולה את דברי הנשיא, הם הטעימו, והביעו תקווה שארה"ב לא תעצום את עיניה ולא תסכור את פיה מנגד לאיום האסלאמי הגדול.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך