מדינות ערב מגבשות חזית נגד העברת השגרירות

לקראת כינוס של הליגה הערבית, אמר סגן המזכיר הכללי כי שרי החוץ צפויים לדון בין היתר גם בנושא העברת השגרירות האמריקאית מתל אביב ל"ירושלים הכבושה". מאז הוצגה לראשונה תכניתו של נשיא ארה"ב, היא ספגה ביקורת חריפה ממדינות ערב

אסף גבור | 5/3/2017 15:08
תגיות: שגרירות ארה"ב,ארצות הברית,הליגה הערבית,פוליטי מדיני
שרי החוץ החברים בליגה הערבית מתכנסים היום (יום א') ומחר בקהיר, לקראת הוועידה המרכזית של הליגה שתתקיים ביום שלישי. אחמד בן חלי, סגן המזכיר הכללי של הליגה הערבית, מסר בהודעה לעיתונות כי שרי החוץ ידונו ב-28 סעיפים בנושאי תפקידן של מדינות ערב בתחומים המדיניים, הכלכליים והחברתיים, לרבות הנושא הפלסטיני וההתפתחויות בסוריה, בלוב בתימן ובעיראק.

"בנושא הפלסטיני צפויים שרי החוץ של הליגה הערבית לדון בעניין העברת שגרירויות ונציגויות דיפלומטיות מתל אביב לירושלים הכבושה", אמר בן חלי. התנגדותו של בן חלי להעברת השגרירות ממשיכה את הקו הביקורתי בהן נקטו המדינות הערביות מאז הוצגה לראשונה תכניתו של נשיא ארצות הברית החדש, דונלד טראמפ.
צילום: EPA
האמריקאים הקצו שטח להקמת השגרירות באזור תלפיות מזרח. הפגנה בשכם נגד העברת השגרירות. צילום: EPA

מדינות ערב חוששות שמעבר השגרירות האמריקאית מתל אביב לירושלים, יוביל לסחף של שגרירויות ונציגויות דיפלומטיות זרות שיבקשו לנהוג כפי האמריקאים. סגנית שרת החוץ ציפי חוטבלי רמזה על מהלך שכזה במסגרת כינוסים רשמיים.

במהלך קמפיין הבחירות שלו הבטיח טראמפ להעביר את השגרירות האמריקאית לבירה – צעד שנשיאים אמריקאים חזרו ודחו מאז 1995, כשאז התקבל בבית הנבחרים בארה"ב חוק הקובע שיש להעתיק את הנציגות לבירה הישראלית. מאז כל הנשיאים חתמו בכל חצי שנה על צו מיוחד הדוחה את יישום החוק הזה, אף שהאמריקאים כבר הקצו לכך שטח מיוחד באזור תלפיות מזרח. גם הנשיא הקודם ברק אובמה חתם בחודש האחרון לכהונתו על צו כזה, הדוחה בכל מקרה את העברת השגרירות עד לחודש מאי.
   
צילום: EPA
במהלך הקמפיין שלו הבטיח להעביר את השגרירות האמריקאית לבירה. טראמפ. צילום: EPA

בחודש שעבר ביקר מלך ירדן עבדאללה השני בוושינגטון, וביקש להפעיל לחץ על הממשל לחזור בו מכוונתו להעביר את השגרירות לירושלים. בעקבות הביקורת הקטלנית, שנשמעה לא רק מעמאן, הנמיך הממשל החדש את הציפיות בישראל מהעברת השגרירות, ובינתיים נראה שהנושא הזה נדחק לקצה האג'נדה האמריקאית.

בנוסף לנושא השגרירות, סגן המזכיר הכללי של הליגה הערבית מסר כי חברי הארגון הבינלאומי מתעתדים לדון "בתכנית הליגה למלחמה בהפצת הנשק להשמדה המונית במזרח התיכון".

בן חלי הוסיף כי לקראת הפסגה הערבית שתתקיים בקרוב בירדן, שרי החוץ של הליגה הערבית ידונו על המלחמה בטרור והצטרפותן של טורקיה ואיראן למערכות הלחימה האזוריות. הוא קרא לאיראן לחדול מלהתערב בענייני המדינות הערביות השכנות, ולקדם שיתוף פעולה ויחסי שכנות טובים כדי לפתור בדרכי שלום והידברות את המשברים האזוריים,  מבלי לקדם אג'נדות ואינטרסים חיצוניים.

לקראת הוועידה בירדן, סגן מזכ"ל הליגה הערבית אמר לעיתונאים כי הבעיה הערבית היא "היעדר תיאום עמדות". הוא גילה שהליגה מנסה לגבש עמדה ערבית מאוחדת ולקדם שיתוף פעולה ערבי, אך אלה עדיין לא בשלו לכדי ממש. "נעשים מאמצים בכיוון אבל הם עוד רחוקים מלהתגבש, ולכן אין צורך להצהיר עליהם בפומבי. ישנם גורמים ערבים שמנסים כל הזמן לפלג ולעורר מתיחויות בקשרים בין מדינות ערב". הוא הוסיף: "כולנו בסירה אחת. אנחנו מושפעים מהעניינים הביטחוניים האזוריים ויש צורך שנתנהג כמי שרוצים לפתור את המחלוקות".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך