הצד האפל של הקנאביס - הסיוט שלא נגמר
שלושה אנשים שהשימוש בקנאביס שינה את חייהם התראיינו ל-360 על רקע רפורמת אי ההפללה, סיפרו על מחלות נפש שהתפרצו בהם והסכימו: הסמים היו הטריגר. "הייתי בסיוט שלא נגמר. הציבור שרוצה לעשן בשקט מספר לכולנו שקרים"
הממשלה אישרה היום (א') את רפורמת אי ההפללה של משתמשי הקנאביס של השר לביטחון פנים גלעד ארדן. על ההחלטה סמכה ידיה יו״ר הוועדה למאבק בסמים ח״כ תמר זנדברג (מרצ), שהגישה בעצמה הצעת חוק דומה בעבר. זנדברג אמרה כי ״זהו צעד חשוב - אך לא סוף הדרך. זהו מסר שמיליון ישראלים שצורכים קנאביס הם לא פושעים״.
ואולם, תומכי הלגליזציה לא מתעכבים על ההשלכות הקשות שעלולות להיות לשימוש בקנאביס; דיכאונות, התפרצות של מחלות נפש ופגיעה במנת משכל אצל מעשנים צעירים. מעשני הקנאביס אולי אינם פושעים - אך רבים מהם הם קורבנות.
גיא (שם בדוי) התחיל לעשן קנאביס בגיל 18 ובגיל 21 התפרצה אצלו מחלת הסכיזופרניה. ל-360 סיפר: "ההתמכרות שלי לסמים הייתה בעיקר לקנאביס, כמעט ולא הרחקתי לכת. קצת אקסטזי, קצת אל אס די, אבל השימוש בקנאביס היה כרוני". גיא טוען לקשר ישיר בין המצב הנפשי שלו לבין השימוש בסמים: "בהתחלה ההרגשה היא עילאית, אבל בהמשך דברים השתבשו. אחרי איבוד שליטה והתפרצות אלימה לקחו אותי למיון פסיכיאטרי וגילו את הסכיזופרניה. אומרים שאם לא היה לי את הגן של הסכיזופרניה היא לא הייתה מתפרצת אצלי, אבל הסמים היו הטריגר".

היום מספר גיא שהוא מתנגד לחלוטין לשימוש בסמים, "גם אם אין סכיזופרניה". "למה לקחת? התמכרות היא דבר אפל, יש נטייה לומר שקנאביס לא ממכר אבל הוא גובה מחיר. אני יכול להמציא אלף תירוצים למה להשתמש בסמים ברגע זה, אבל הם תירוצים, לא סיבות אמיתיות. זה משהו אופנתי שגם תורם לדימוי העצמי, אבל אלה דברים שעדיף לפתור - ולא בשימוש בסם".
ד"ר איתי בסר, ראש המרפאה לתחלואה כפולה במחלקה לפסיכיאטריה בבית החולים סורוקה בבאר שבע ושירותי בריאות כללית הסביר ל-360: "באופן עקרוני, בקנאביס יש מספר חומרים פעילים כשהחומר הפסיכו-אקטיבי העיקרי הוא דלתא-9- THC (טטרה־הידרו־קנבינול, נ"ג). חומר פסיכואקטיבי הוא חומר שעיקר השפעתו היא על מערכת העצבים המרכזית והוא גורם בדרך כלל לשינוי זמני בתודעה, במודעות, בתפיסה ובהתנהגות. כמו בכל חומר פסיכואקטיבי שמוגדר כסם יכולים להיות סיבוכים וסכנות נלוות לאחר השימוש".

"לרוב אנחנו רואים נזקים משימוש בקנאביס אחרי שימוש כרוני", אומר ד"ר בסר, "אבל אפשר לראות גם אחרי שימוש אחד או שניים השפעה משמעותית על המצב הנפשי". הרופא הסביר כי לרוב יהיה מדובר בהפרעות חרדה, אך תיתכן גם הופעתם של התקפי פאניקה יש מאין ואפילו הפרעת פאניקה מתמשכת: "מהר מאוד בן אדם ירגיש דופק מואץ, סחרחורת, קשיי נשימה, זיעה קרה ומחשבות שהוא עומד למות או עומד לסבול מהתקף לב, והשימוש בקנאביס יכול להוביל גם להתפתחות של דיכאון".
בר יעיש, הסובל מהפרעה דיסוציאטיבית, סיפר שמחלתו התפרצה כשהיה בן 23 ונטל עוגיית מריחואנה באמסטרדם: "אתה חושב שאתה גבר, יש שם לגליזציה וכל הדבר הזה. אחרי שעה וחצי קבלתי 'בום' מטורף. היה לי כל כך הרבה 'בלאק אאוטים' ברצף שאני כבר לא זוכר מה קרה. זה היה חמש שעות של סיוט, הייתי בהתקף פאניקה. הדבר הזה חילק את החיים שלי לשניים. שבוע אחרי התחילו לי התקפי חרדה חזקים מאוד, גלים של חום בגוף ומחשבות טורדניות".

יעיש ממשיך לספר: "מי שיודע מה זה מחשבה טורדנית מבין את הסיוט של הדבר הזה. זאת מחשבה שמנקרת לך בראש 24 שעות ואתה כל הזמן הולך לשירותים כי יש לך פעילות מעיים מוגברת, רגעים של חום, אתה לא חושב על שום דבר אחר, המוח שלך מלא רק בפחד הזה. התחלתי להרגיש תחושה מוזרה, שהכל רחוק ולא אמיתי, משהו בעיניים נראה לי מנותק. הרגשתי שמשהו בחושים שלי נדפק".

יעיש הלך לפסיכיאטר שאיבחן אותו כסובל מהפרעת ד-פרסונליזציה וד-ריאליזציה: "מאז אני מלווה עם ההפרעה הזאת ברמות משתנות. היום אחרי שלוש שנים אני מרגיש הרבה יותר טוב אבל ההפרעה עדיין איתי". הוא טוען שלא מדובר בסיפור יוצא דופן: "זה מאוד נפוץ. התחלתי לעבוד בתחום של בריאות הנפש ואני מלווה היום אנשים עם דכאונות וחרדות וגיליתי שיש המון אנשים שזה התפרץ אצלם כתוצאה משימוש בקנאביס. גם פתחתי פורום של ד-פרסונליזציה ד-ראליזציה בפייסבוק ובפורום הזה כל הזמן אנשים מספרים לי את אותו הסיפור. חשוב לי להדגיש שמדובר באנשים שלא היה להם שום דבר לפני זה ופתאום - התפרצויות של דיכאון, סכיזופרניה, מניה-דפרסיה, הסיפורים לא נגמרים".

"הציבור שרוצה לעשן בשקט מספר לנו שקרים. בתור בן אדם שהחיים שלו התהפכו בגלל הקנאביס ולא בגלל שום דבר אחר אני לא מקבל את הטענה שזה היה שם לפני והקנאביס רק עורר את זה. זאת לא טענה שמחזיקה מים מבחינתי. אני בן אדם שלקח ונדפק בגלל זה ואני ממש לא המקרה היחיד".
גם לאה אדטו דיברה עם 360 וסיפרה שבנה אובחן בגיל 22 כחולה סכיזופרניה, לאחר שעישן סמים בתקופת הצבא: "יום אחד הוא חזר וזה לא היה הבן שלי, כאילו בן אדם אחר נולד. הוא נכנס למיטה וכמעט ולא יצא. הצלחנו לקחת אותו לבית חולים והרופאים אמרו שיש לו סכיזופרניה פרנואידית. התחלנו במסע קשה מאוד. הוא נורא התנגד לתרופות ולאבחנה ולא קיבל את זה שהוא חולה. עברתי ייסורים, זאת התמודדות נוראית.
"הרופאים אמרו לי שהסמים היו הזרז להתפרצות המחלה", המשיכה. "לולא לקח סמים, יכול להיות שזה היה עדין רדום. אני יכולה להגיד לך על חברים שלו שלקחו סמים וגם אצלם פרצה מחלת נפש. אני מאוד נגד קנאביס כי אני יודעת מה הנזק, חוויתי את זה על בשרי". על חוק אי ההפללה אמרה: "אני מציעה לח"כ שיעשו ביקור בבתי החולים הפסיכיאטריים ויראו כמה האחוז של חולים צעירים שחלו עקב שימוש בסמים הוא גבוה. רוב האנשים לא נתקלו ולא ראו את זה מבפנים ולא יודעים איך זה מרגיש".