דיון בכנסת: 5,000 ילדים בנגב לא הולכים לגן
יו"ר ועדת החינוך ח"כ יעקב מרגי דרש ממשרד החינוך להציג בפניו תוכנית עבודה לשילובם של אלפי ילדי בדואים חסרי מסגרת חינוכית: "אנחנו גוזרים עליהם פערים שימשיכו איתם עד סוף חייהם"
"עוד פעם בדואים", צחק יו"ר ועדת חינוך ח"כ יעקב מרגי יחד עם ח"כ טאלב אבו עראר בפתח דיון על מצבם של 5,000 ילדים בדואים המתגוררים בנגב ואינם נמצאים במוסדות. המשפט הציני של ח"כ מרגי בפתח הדיון מפנה אצבע מאשימה לא כלפי חברי הכנסת הערבים שיזמו את הדיון כי אם כלפי משרדי הממשלה שמכירים את הבעיה ולא מביאים לפתרונה במשך השנים האחרונות.שנתיים אחרי שמשרד החינוך הבטיח שיקצה תשתיות לבניית מוסדות חינוך לאוכלוסייה הבדואית, נראה כי דבר לא השתנה, אמר ח"כ אבו עראר, יוזם הדיון, והוסיף "יש מחסור חמור בגני ילדים בקרבת מגוריהם של הילדים והמצב נובע מזלזול מוחלט של משרדי הממשלה".

הדיון בוועדת החינוך, היום
לדיון התייצבו שבעה חברי כנסת מהרשימה המשותפת – רוב חברי הסיעה, ודבריה של ח"כ עאידה תומא סלימאן הבהירו את הסיבה לנוכחות המרשימה. "אנחנו מותקפים פעם אחר פעם שאנחנו לא דואגים לאינטרס של האוכלוסייה שלנו, אבל במדינה שמכבדת את עצמה שר חינוך כזה היה צריך להתבייש ולקום. אם היו מאה ילדים יהודים בלי גן היו סוגרים את המדינה".
הנוכחים בישיבה הציגו את מגוון הבעיות המביאות לכך שאלפי ילדים בגילאי 3-6 נמצאים בבית, בין היתר טענו אנשי החינוך מהפזורה הבדואית כי אין מבני גנים נגישים לאוכלוסייה הבדואית, כך הורים רבים חוששים לשלוח את ילדיהם הקטנים לנסיעות מרוחקות עד לגנים. בעוד, משרד החינוך טוען שהקים מבני גנים היכן שניתן ומעמיד הסעות לילדים, טוענים תושבי הנגב הבדואים כי יש לבנות גנים נגישים יותר כך שההורים לא יחששו לשלוח אותם באוטובוסים עם מלווה יחיד לנסיעות ארוכות. בגילאים מאוחרים יותר עולה הבעיה של ילדים נשלחים לעבוד במרעה במקום לבתי הספר.
מורים, מנהלי בתי ספר וכן נציגי הורים מהפזורה הבדואית טענו כי חוסר אכיפת חוק חינוך חובה בגילאים הצעירים, גורם בהמשך לפערים אדירים בבתי הספר ובהשכלתם של הילדים שנשארו בבית עד לכיתה א'. "הורים חוששים לשלוח ילדים בני שלוש וארבע לגנים באוטובוסים, ויש ילדים שמגיעים למסגרת רק בכיתה א'", אמר נציג הסתדרות המורים בדיון ומורה בנגב. "מורים מקבלים את הילדים האלו שלא יודעים להחזיק עיפרון וזה מאתגר אותנו בהתמודדות היומיומית".

''אם זה היה קורה במגזר היהודי, הממשלה הייתה נופלת''
צילום ארכיון: דודו גרינשפן
מנכ"ל פורום ועדי ההורים היישוביים, זאב גולדבלט, תקף את משרדי הממשלה שגוררים רגליים בטיפול במשבר בנגב ואמר כי "יש כאן שערורייה שאם הייתה מתרחשת בגוש דן המדינה הייתה רועדת ומשרד החינוך היה מזדעזע. על דבר כזה ראשי עיר עפים מהתפקיד וכאן זה עובר כאילו שום דבר. על תלמיד בודד מהחינוך המיוחד שלא מגיע ללימודים עושים תוכנית בפריים טיים בערוץ 2. אבל חמשת אלפים ילדים שהנמצאים בבית כלום לא קורה. אני מתבייש".
יו"ר הוועדה ח"כ מרגי שביקש לשמוע מה נעשה במשרדי הממשלה האחראים על נושא החינוך של הילדים, תקף את נציג משרד החקלאות בדיון שתלה את הפתרון בשיווק המגרשים לתושבים הבדואים. "אין לך אף בשורה לילדים האלה. אני רוצה להבין איך לא נאכף עליהם חוק חינוך חובה?". נציגי משרד החינוך טענו כי נעשית עבודה לפתוח עוד עשרות כיתות גן לילדים הבדואים והתבקשו לתת תאריכי יעד של מימוש התוכניות.
"נגמרו הימים שבראשון בספטמבר רק נעשות תוכניות. אי אפשר לצאת לחופשת קיץ בלי לדעת איך נפתחת השנה הבאה", אמר מרגי, "אני רוצה לדעת עד חודש יוני איך אתה מצמצם את התופעה". נציג משרד החינוך התבקש להביא את רשימת בעלי התפקידים שתוקעים את העבודה על הנושא ופתיחת המרכזים החדשים.
"אני דורש לישיבה הבאה שתתקיים כבר בפגרה תוכנית מפורטת של משרד החקלאות להתמודדות עם הבעיה הזו. אני לא מוכן לקבל טיעון שהפתרון נתקל בקשיים בירוקרטיים. הרי לא תהיה הסדרה, אבל הילדים האלה צריכים לחיות. זה פצצת זמן חברתית. אנחנו גוזרים עליהם פערים שימשיכו איתם עד סוף חייהם", אמר מרגי. "המצב הזה לא חדש. התרעתי על המצב הזה כבר לפני שנתיים והוא קיים כבר שנים רבות, וכל משרד עושה מה שהוא רוצה".
בסיום הדיון לא מיהרו נציגי המשרדים וחברי הכנסת להתפזר, אך פתרון מקיף לא נראה מוסכם. כל משרד משליך אחריות על משרד אחר ש"תוקע את הפתרון", אולם כפי שאמר אחד מהנוכחים בדיון "אם זה היה קורה במגזר היהודי, הממשלה הייתה נופלת. אם היא לא תיפול בקרוב על ענייני התאגיד, מן הראוי שהיא תמצא פתרון לאלפי הילדים הצעירים שנמצאים בבית במקום במסגרות החינוך".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg