מתיחת פנים: חמאס מנסה להציג דימוי חדש בעולם

בארגון העזתי תולים תקווה במסמך טרי בעל קווים מנחים שייחשף בקרוב, ובו נמחקה הקריאה למלחמת קודש ביהודים. עם זאת, מסמך הייסוד של התנועה לא יבוטל

ארס אכרם , AP | 21/3/2017 23:06
תגיות: חמאס, אמנת היסוד, רצועת עזה,הרשות הפלסטינית
תנועת הטרור האסלאמית חמאס גיבשה תוכנית פוליטית חדשה שהיא מקווה כי תשפר את קשריה עם שכנתה מצרים ועם מדינות המערב. התוכנית מציגה דימוי מתון יותר שלה, בזמן שהתנועה מנסה להסיר את שמה מרשימות ארגוני הטרור של המערב.

הארגון, המבודד מבחינה בינלאומית וששולט ברצועת עזה זה עשור, מאפיין את עצמו בגילוי הדעת החדש כתנועת התנגדות פלסטינית נגד הכיבוש הישראלי, אך הוריד את ההתייחסות למלחמת ג'יהאד נגד היהודים. הוא גם העלה את האפשרות להקים מדינה פלסטינית בעתיד ביהודה ושומרון, בעזה ובמזרח ירושלים – שטחים שנכבשו בידי ישראל במלחמת ששת הימים ב-1967.

 
צילום: AFP
יחידת הקומנדו הימי של חמאס צילום: AFP


המסמך החדש ממעיט מערך תנועת האם של חמאס, האחים המוסלמים, המותקפת בידי הממשלה בקהיר כארגון טרור. עם זאת, נראה שחמאס לא הגיע ממש לכדי שינוי אידיאולוגי משמעותי, וזאת על רקע הדאגות שירחיק את עצמו מהבסיס הקשה שלו בקרב ארגוני אסלאם קיצוני כגון הסלפים, שקונים לעצמם לבבות בעזה.

התוכנית החדשה, שתיחשף לציבור עד סוף החודש, לא תחליף באופן רשמי את אמנת הייסוד של חמאס מ-1988, שקראה להשמדת ישראל ול"עימות מול העושק של פלסטין בידי היהודים באמצעות ג'יהאד". מונחים כאלה עוררו ביקורת נגד התנועה בדבר אנטישמיות.

ביחס למדינה הפלסטינית, חמאס לא פירט אם הוא מחשיב אותה כפתרון ראוי לסכסוך עם ישראל או כאבן דרך במטרה האסלאמית ארוכת הימים של הקמת מדינה מוסלמית בכל שטחי פלסטין ההיסטורית, הכוללת את האזור שבו ניצבת כיום ישראל. המסמך גם לא מזכיר הכרה בישראל, פעולה שיריבתו הפוליטית של חמאס, פת"ח, ביצע ב-1993. באותה עת הוביל את אש"ף קודמו של יושב ראש הרשות אבו-מאזן, יאסר ערפאת.

הנקודות שיופיעו בתוכנית גובשו יחדיו באמצעות ראיונות עם כמה בכירים בחמאס, שדיברו עם סוכנות הידיעות "אי-פי" בתנאי ששמם לא ייחשף, שכן המסמך עוד לא נחשף לציבור. סאלח ברדוויל, בכיר חמאס, הודה כי המסמך אושר בתום דיונים פנימיים וכי תורגם לכמה שפות. "זה הסיכום של הניסיון הפוליטי של התנועה במהלך ההיסטוריה שלה", הוא אמר.
לחץ בינלאומי

יש מי שאומרים כי המסמך אינו מספק בשביל לסייע לחמאס לצאת מהבידוד שלו, בטענה כי הוא לא מהווה ניתוק אמיתי מאמונות היסוד של התנועה. "המסמך כולל סוג של שינוי מלאכותי, אבל למעשה הוא תומך ברוב העקרונות של חמאס", אמר אכרם עטאללה, פרשן עזתי. "העולם הכיר באש"ף אחרי שנכנס למשא ומתן ישיר עם ישראל", הוא אמר על ארגון הגג של הפלסטינים, "האם חמאס מסכים לעשות אותו הדבר? אם כן, זו סיבה שבגינה יסכים העולם לקבל את חמאס".

 

יחיא סנואר, חמאס, עזה, עסקת שליט


המסמך יפורסם לאחר שחמאס ישלים את הבחירות הפנימיות בתנועה, כשהתוצאות על זהות ראש הלשכה המדינית שלה צפויות להיקבע בסוף החודש. בנפרד, באזורים שונים כגון יהודה, שומרון ועזה הצביעו על מועצות ההנהגה שלהם.

בעזה, בסיס התמיכה הפוליטי של חמאס, יחיא סנואר – אסיר לשעבר בישראל, שנחשב מקורב לזרוע הצבאית של חמאס – נבחר למלא את התפקיד הרם בתנועה. סנואר יחליף את אסמאעיל הניה, שכעת מתמודד על הנהגת הלשכה המדינית, אחרי שח'אלד משעל יסיים את כהונתו.

חמאס שולט בעזה מאז 2007, כשתפס בכוח הזרוע מידי כוחות הנאמנים לאבו-מאזן את הרצועה, שבה מתגוררים כשני מיליון איש. מאז ההשתלטות היה חמאס מבודד מהעולם, כשישראל ומצרים מטילות סגר נוקשה על גבולותיה של הרצועה, שפגע בכלכלה העזתית ודחף רבים מהתושבים שם לעוני. למרות הלחץ, חמאס דחה את התנאים שהציב המערב בשביל לשפר את הקשרים עמו, ובהם גינוי האלימות וההכרה בישראל.
 
צילום: Abid Katib/ Getty Images
אחמד יאסין צילום: Abid Katib/ Getty Images

קרע מול מצרים

תנועת חמאס נוסדה בדצמבר 1987, זמן קצר לאחר פרוץ האינתיפאדה הראשונה. אמנת הייסוד של הארגון קוראת "לשחרר את פלסטין", ודחקה במדינות ערב השכנות "לפתוח את גבולותיהן למוג'הידין", לוחמי ג'יהאד קדושים, למטרה זאת.

עשור מאוחר יותר נראה היה כי המנהיג הרוחני של התנועה אז, אחמד יאסין, ריכך את עמדותיו, והעלה את האפשרות להקים מדינה פלסטינית בגבולות 1967. השייח' יאסין, שחוסל על ידי ישראל בשנת 2004, קבע כי במקום הכרה תוכל ישראל לזכות בהודנה, שביתת נשק ארוכת טווח עם חמאס.

ירי רקטות חוזר ונשנה של חמאס לעבר ישראל וריכוז תעלות בגבולותיה עוררו שלושה סיבובי לחימה קטלניים בתוך הרצועה מאז שנת 2008.

קשריה של תנועת הטרור עם מצרים הידרדרו באופן משמעותי לאחר שהנשיא הנבחר מטעם האחים המוסלמים, מוחמד מורסי, הודח בידי הצבא בשנת 2013. חמאס מקווה כעת שהמנשר החדש ירגיע את חששותיה של קהיר מכך שהתנועה היא ענף של האחים המוסלמים, אף שאין הוא קובע שהקשרים בין שני הארגונים נותקו.

במקום, המסמך מתאר את חמאס כ"תנועה פלסטינית עם רקע אסלאמי", כדברי בכיר חמאס, שדיבר בעילום שם שכן הוא לא מורשה לדון במסמך, שעוד לא פורסם. אף שהאמנה הקודמת לא בוטלה, הוסיף הבכיר, התוכנית החדשה תשמש כקווים מנחים חדשים לחמאס.

 

צילום: אי-פי-אי
מקור מחלוקת. נשיא מצרים, מוחמד מורסי צילום: אי-פי-אי


השסע הפוליטי בין רצועת עזה, שבשלטון חמאס, ובין האוטונומיה הפלסטינית שמנהיגה פת"ח ביהודה ושומרון היא מכשול גדול להקמת מדינה פלסטינית, שכן הפלסטינים רואים את שני השטחים כמקום שבו תקום מדינתם העתידית.

בכיר פת"ח, ג'יבריל רג'וב, אמר השבוע כי הוא מחשיב את חמאס כחלק מה"ישות הלאומית" של הפלסטינים, וכי הוא שופע אופטימיות וסבור שכעת הזמן בשל לאחדות. האסלאם הפוליטי "נכשל בכל האזור", אמר רג'וב, שהוסיף כי הוא מאמין שהאישים המעשיים בחמאס יצאו וידם על העליונה.

"אני חושב שהרושם שלנו כעת הוא שהקבוצה המעשית הפכה לזרם המרכזי בחמאס, ולפיכך אנו לא מופתעים שהם מנסים לשנות את האמנה שלהם ומקבלים את הקמתה של מדינה פלסטינית עצמאית בגבולות 1967", הוא אמר לכתבי עיתונות זרים ברמאללה, "זו התקדמות נהדרת, ואנו חייבים להמשיך לבנות על כך".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך