סוף החורף: שיא היסטורי של יובש בצפון

העדר משקעים בעונת החורף שהסתיימה גרמו לעליה מדאיגה בצריכת המים לחקלאות ולבית. מפלס הכנרת נמצא מתחת לקו האדום התחתון וצפוי לרדת עוד יותר, כך עולה מסיכום תקופת החורף של רשות המים

דליה מזורי | 22/3/2017 22:05
תגיות: בארץ,מפלס הכנרת,מתקן התפלה
מדאיג: מהסיכום שערכו רשות המים בימים אלה של סוף החורף, עולה כי כמויות המשקעים שירדו עד כה במערכת הארצית מסתכמות בכ-75 אחוזים ביחס לממוצע הרב שנתי. בצפון הארץ, מדובר בשנה הרביעית ברציפות בה כמויות המשקעים נמוכות מהממוצע, מה שהביא בצורת חריפה.

להוציא את חודש דצמבר, שהיה גשום עם אירועי הצפות ושיטפונות, תחילת עונת הגשמים (אוקטובר-נובמבר 2016) הייתה יבשה בצורה קיצונית עם התאדות מוגברת, שגרמה לגידול ניכר בצריכת המים במגזר החקלאי והעירוני. גידול זה לא נרשם כבר מספר שנים.
 
צילום: פלאש 90
מדידת מפלס הכנרת צילום: פלאש 90

גם החודשים ינואר – מרץ התאפיינו במגמה של יובש, בעיקר פברואר ששבר שיאים היסטוריים של יובש בצפון. נרשמה מגמת גידול בשימוש במים, חקלאים נאלצו להתחיל להשקות כבר בפברואר. מניתוח המידע עד כה עולה כי צריכת המים במגזר החקלאי גדלה בכ-11 אחוזים והצריכה הביתית והעירונית גדלה בכ-6 אחוזים, גידול השווה לכ-130 מיליון קוב מים.

עם סיום עונת הגשמים, מפלס הכנרת נמצא עדיין מתחת לקו האדום התחתון והוא צפוי לרדת דרמטית במהלך החודשים הקרובים, מאחר שהקיץ המתקרב. כשבימי הקיץ החמים מפלס הכנרת מתאדה בקצב של סנטימטר ליום.
 
מתקן ההתפלה החדש

גם יתר מקורות המים הטבעיים של ישראל צפויים להימצא סביב הקווים האדומים לקראת סוף הקיץ. ברשות המים מסרו כי הבצורת הממושכת מבהירה את הצורך והחשיבות הרבה בהקמת מתקן ההתפלה באזור הגליל המערבי.

מעבר לצמצום השאיבה מהכינרת והקמת מתקן ההתפלה בגליל המערבי, שוקדת רשות המים על חיבור אזור מעלה כנרת למערכת הארצית, הגברת יכולת ההפקה באזור מעלה כנרת, חידוד הצורך בשימוש יעיל במים ועוד. שנת בצורת נוספת אם תהיה, תגרום למשבר מים חמור, זאת למרות התגבור המסיבי של מערך ההתפלה הקיים.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך