במערב חושבים שקים מטורף – וטועים בגדול

ג'ון מקיין קרא לו "הילד המטורף והשמן שמנהל את צפון קוריאה" וניקי היילי אמרה ש"לא מתמודדים פה עם אדם הגיוני", אבל מומחים למדינה המבודדת ולמשטרים דיקטטורים מתעקשים שמדובר באדם הגיוני לחלוטין שיודע בדיוק מה הוא עושה

Washington Post
אנה פייפילד, וושינגטון פוסט | 27/3/2017 17:55
תגיות: פיונגיאנג,צפון קוריאה,קים ג'ונג און
קל לפטור את קים ג'ונג און כמטורף. האיומים בנשק גרעיני, ההוצאות להורג של קרובי משפחה והיותו מצביא עליון מטעם עצמו שמעולם לא שירת בצבא - כולם מסייעים בביסוס ותיקוף התפישה הזו.
 
צילום: AFP
שליט צפון קוריאה קים ג'ונג-און צופה בשיגור טיל נגד טנקים. צילום: AFP

רק בשבוע שעבר כינה אותו ג'ון מקיין, נציג אריזונה בסנאט האמריקני והמועמד הרפובליקני לנשיאות ארצות הברית ב-2008, "הילד המטורף והשמן שמנהל את צפון קוריאה". מקיין אמר זאת בעקבות דבריה של שגרירת ארצות הברית באו"ם, ניקי היילי, לפיהם האו"ם "לא מתמודד פה עם אדם הגיוני". מנהיגי עולם, מפקדים צבאיים והוליווד - כולם תופשים אותו כמשוגע עם כמה חוטים רופפים.

ואולם, לא רק שמדובר בהנחה שגויה, אומרים מומחים לצפון קוריאה וחוקרי דיקטטורות, היא גם כזו שעשויה לגרום לחישובים מוטעים בעתיד. "צפון קוריאה נתפשת באופן עקבי כבדיחה, אבל לבדיחה הזו יש עכשיו נשק גרעיני", אומר ג'ון פארק מבית ספר "קנדי" שבהרווארד. "אם אתה חושב שקים ג'ונג און הוא אדם לא רציונלי - אתה לחלוטין ממעיט בערכו".

מנהיגים לאורך ההיסטוריה השכילו להבין שישנו יתרון גדול מאוד בכך שאויביך יסברו שאתה משוגע. מקיאוולי כתב פעם שזה נבון להעמיד פני משוגע, ונשיא ארצות הברית לשעבר ריצ'רד ניקסון, פעל בעקביות לכך שצפון וייטנאם תתפוש אותו כמנהיג בלתי יציב, שעשוי להטיל פצצת אטום מתוך גחמה. באותו אופן, ביטול קים כמשוגע עשוי לשחק לידיו.

רוצים הוכחה שמדובר באיש רציונלי לחלוטין? מיצג א' - "הוא עדין בשלטון", אומר בנג'מין סמית', מומחה לחילופי שלטון באוניברסיטת פלורידה. "הוא, אביו וסבו אוחזים במוסרות השלטון מאז ימי הנשיא האמריקאי טרומן". אריכות שלטונית היא כמובן ממרכיבי הדיקטטורה, אך בן ה-33 הצליח להוכיח את כל מי שניבא שהוא לא יצליח להחזיק בשלטון במדינה - בדצמבר האחרון חגג את יום השנה החמישי לשלטונו.
  
צילום: EPA
מסר ליריבים מבחוץ שבכוחו של המנהיג הצעיר לצוד אותם איפה שלא יהיו. קים ג'ונג-נאם צילום: EPA

"במפגש אישי, קים הוא אדם בטוח בעצמו ורהוט", מספר מיכאל ספאבור הקנדי, אשר עומד בראש תכנית לקידום יחסים עסקיים, ספורטיביים ותיירותיים עם צפון קוריאה. ספאבור הוא מהזרים הבודדים שאי פעם זכו לפגוש את קים. "הוא מאוד דיפלומטי ומקצועי", ממשיך ספאבור, שליווה את דניס רודמן, שחקן ה-NBA בטיוליו לצפון קוריאה, "ויוצר רושם שהוא מבוגר מסך שנותיו. הוא רציני לעיתים וקליל לעיתים, אך הוא בשום אופן לא מוזר או תימהוני".

החלטותיו של קים עד היום אפשרו לו להשיג את מטרתו הראשונית, שהיא להמשיך ולהחזיק בשלטון. "יש לו סיבה לפחד מקונספירציות בדרגים הגבוהים של השלטון, בייחוד בצבא ובשירות החשאי", מספר אנדריי לנקוב, איש אקדמיה של צפון קוריאה, שבעבר למד באוניברסיטת קים איל סאנג בפיונג-יונג. "אתה יכול לשחד את האנשים האלה, אבל הם עדיין יבגדו בך. אתה חייב להלך עליהם אימים, וזה בדיוק מה הוא עושה".

קים שלח מסר ברור לכל אותם מאיימים-בפוטנציה באמצעות סדרת הוצאות להורג, אשר משאירות את המנהיגים על קצות האצבעות מפחד שמא הם יהיו הבאים בתור. הרודן פטר את עצמו מלמעלה מ-300 נושאי משרה בחמש שנותיו כראש המדינה, בהם ככל הנראה גם דודו ג'אנג סונג ט'יק, בגין אי ציות לפקודות ובמטרה ליצור לעצמו בסיס כוח יציב. גם שר ההגנה שלו נרצח והשר שלו לביטחון פנים נמצא כעת לכאורה במעצר בית.

"מה לא רציונלי בזה? לא רציונלי זה ללכת להיכנע ב-ICC", אומר לנקוב, בהתייחסו לכך שוועדה של האו"ם המליצה להפנות את קים לבית המשפט הפלילי לפשעים נגד האנושות. רציחתו של אחיו למחצה של קים, קים ג'ונג נאם, במלזיה באמצעות נשק כימי, הייתה מסר ליריבים מבחוץ שבכוחו של המנהיג הצעיר לצוד אותם איפה שלא יהיו, אמרו פרשנים.

גם המרדף שלו להשגת נשק גרעיני הוא מעשה רציונלי לחלוטין לדברי קונגדאן או, מהמכון למחקר ביטחוני. "יש לו הרבה איומים להתגונן מפניהם ויצירת איום באמצעות נשק גרעיני היא מאוד רציונלית בהקשר הזה". קים ערך שלושה ניסויים גרעיניים מאז תפס את השלטון (לגבי אחת מהן, טען שמדובר היה בפצצת מימן) וכן פיקח על תכנית הטילים המדינית. לדבריו, צפון קוריאה נכנסה ל"שלב האחרון בהכנות" לקראת ביצוע מבחנים בטיל בליסטי בין-יבשתי שבכוחו להגיע לארצות הברית. לפי או, כיוון שצפון קוריאה ביססה את מעמדה כאופוזיציה נחושה מול ה"האמריקאים האגרסיביים והאימפריאליסטים" וה"בובות בדרום קוריאה", הגיוני מבחינתה להמשיך ולבסס את האיום נגד שתי המדינות.
 

צילום: EPA
דניס רודמן עם קים ג'ונג און צילום: EPA

ובנוסף ישנה הכלכלה. העובדה שכלכלת צפון קוריאה מצויה בצמיחה מתמדת היא סימן לכך שמישהו יודע מה הוא עושה, אומר פארק. "יש כאן לכאורה חידה. המשטר הולך ונעשה עשיר בעוד הסנקציות נגד המדינה גוברות". לדבריו, צפון קוריאה מתחזקת את הכלכלה באמצעות חברות קש בניהול המדינה שחוברות לישויות עסקיות בסין - וכך עוקפות את הסנקציות.

"אתה לא יכול להיות משוגע ולנהל באופן עקבי את המערכת הסבוכה הזו", אומר פארק. "זה מוכיח אובייקטיבית שיש פה תכנית, 'גיים פלאן', ואחת שגם מיושמת היטב". אך פרשנים רבים מסכימים שבמקביל להיותו רציונלי לחלוטין - הוא גם חמום מוח וטמפרמנטי, וזה מה שמדאיג בכירים רבים בצבא האמריקאי. "השילוב בין ראשי נפץ גרעיניים וטילים בליסטיים ומנהיג הפכפך ולא יציב הוא מתכון לאסון", אמר בדצמבר הארי האריס, ראש הפיקוד הפסיפי בצבא ארצות הברית.
 
צילום: AP
''זה סיפור על ילדים גדולים עם צעצועים גדולים''. טראמפ צילום: AP

"יש סיבה אמתית להיות מודאגים מהדבר הזה", אומר ג'רולד פוסט, פסיכיאטר שייסד את המרכז לניתוח אישיותי של ה-CIA ולמד את קים ואת אביו. "זה סיפור של ילדים גדולים עם צעצועים גדולים", הוא מוסיף. "האם קים באמת יאיים על ארצות הברית? אני נוטה לחשוב שלא, אך עלי לומר שאני מודאג שמילים ימצאו את הדרך לתרגם עצמן למעשים בינו לבין הנשיא טראמפ".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך