מהפך בחינוך: הסוף למכרזים על הפעלת תיכונים
עד היום הפעלת בתי ספר על ידי רשתות חינוך נקבעה על פי המרבה במחיר אך לא עוד. כעת ההחלטה תתקבל על פי ההצלחה החינוכית של המוסד שתבחן בין היתר על פי ציוני הבגרות והגיוס לצה"ל
מודל חדש לבחירת רשתות להפעלת תיכונים ברשויות המקומיות: משרד החינוך פרסם היום (ג') כי מעתה רשויות לא יבחרו רשתות להפעלת תיכונים על בסיס מכרז כספי, כי אם על פי ההישגים החינוכיים של הרשת. בשיטת המכרזים החדשה מרכיב האיכות יהווה 90% מהציון הכללי - על בסיס התמונה החינוכית, תמונת ההישגים הערכיים, הלימודיים והאקלים החינוכי של מפעילי בתי הספר (רשתות החינוך) ומרכיב המחיר יהווה 10% בלבד מהציון הכללי.מדובר בהודעה משמעותית הן לרשויות שכעת לא יכולים לבחור את המפעילים על בסיסי שיקולים תקציביים בלבד והן לרשתות שהבעלות שלהם על התיכונים הקיימים גם כן יועמדו למכרזים חוזרים בתוך שלוש שנים על פי הקריטריונים החדשים של משרד החינוך. באמצעות מהלך זה, מצפים במשרד החינוך להבטיח שרשתות ומפעילים שאינם עומדים ברף איכות גבוה מספיק, או שבתי הספר בניהולם לא השיגו הישגים גבוהים מספיק, לא יוכלו להמשיך לנהל תיכונים.

מי יחנך את התלמידים?
צילום: נאור רהב
המודל החדש לפיו ייבחנו המפעילים יבדוק את הישגיהם במערכת חכמה המתבססת על נתוני התמונה החינוכית של הגורמים השונים שמפעילים בתי ספר. כאשר רשות מקומית מבקשת לקבוע מי מבין הגורמים השונים שניגשו למכרז אכן יזכה בו ויפעיל את בית הספר, עליה להיכנס למערכת החדשה ולהזין את נתוניה, נתוני התיכון ונתוני הרשתות המתחרות וכן להגדיר את המאפיינים והערכים המרכזיים של המוסד החינוכי, הקהילה והחזון החינוכי, על בסיס התמונה החינוכית.
הפרמטרים שיבדקו הם זכאות לבגרות, מצטיינים בבגרות, ניגשים ב-5 יחידות מתמטיקה, ניגשים ב-5 יחידות אנגלית, נשירת תלמידים, טוהר בחינות, גיוס ושירות לאומי. הרשות המקומית חייבת לתת מינימום 3% לכל אחד מהפרמטרים הללו, ובסופו של תהליך היא מקבלת דוח מסכם שמכיל ציון עבור כל אחד מהמועמדים. הציון שמתקבל ישתקלל יחד עם יתר הציונים שהתקבלו, בכללם האקלים החינוכי של רשת החינוך והצעת המחיר.
בהתאם למודל, בדיקת ההישגים של הבעלויות יהיה על רצף עשיר של מדדים, תוך השוואת ההישגים של כל בית ספר בבעלות ביחס לקבוצת הדומים שלו על פי מצב חברתי-כלכלי, מאפיינים ספציפיים של בית הספר, מגזר וסוג פיקוח. שר החינוך נפתלי בנט אמר כי "ציבור ההורים בישראל יכול להיות סמוך ובטוח כי הרשת או העמותה שנבחרה לנהל את החינוך ברשות שלהם, נבחרה על בסיס אמות מידה מקצועיים ופדגוגים ולא על פי נושאים אחרים שאינם רלוונטיים".
מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, אמר כי "מדובר בבשורה אדירה, שכן המודל החדש ישביח את איכות החינוך בישראל: את איכות ההוראה, איכות הניהול ואיכות המעטפת החינוכית. בזכות מפעיל שתואם את הצרכים של בתי הספר, נוכל לתת מענה חינוכי טוב יותר. המודל יוצר התאמה מושכלת בין הצרכים למפעיל החינוכי, ומאפשר סגירת פערים חברתיים במקום שבו צריך, או קידום ההישגים, טיפול בנשירה או באקלים החינוכי – הכול לפי הצורך".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg