בין המתקפה באידליב לפיגוע ברוסיה: מבחנו של פוטין

הנשיא הרוסי עשוי לנצל את אירוע הטרור בסנט-פטרבורג לקבלת תמיכה בפעילותו הצבאית בסוריה, אך אליה וקוץ בה: העובדה שמחבל הצליח להגיע ללב המולדת מרמזת אולי על כישלון המבצע, ובנוסף נאלץ הנשיא להתמודד גם עם השלכות הזוועה באידליב

דניס דיומקין וכריסטיאן לו, רויטרס | 4/4/2017 22:26
תגיות: רוסיה, סוריה, ולדימיר פוטין, דאעש,בעולם
חמושים אסלאמיסטים ביקשו להזיק לרוסיה פעמים רבות מאוד בעבר, אבל הפיגוע אתמול (יום ב') ברכבת התחתית של סנט-פטרבורג הייתה מבחינתו של הנשיא ולדימיר פוטין מתקפה אישית: היא אירעה בעיר הולדתו, וביום שבו חזר הביתה לביקור.
 
צילום: אי.פי.איי
חסרונות ויתרונות. ולדימיר פוטין צילום: אי.פי.איי

פיגוע הטרור, שבו נהרגו 14 בני אדם וחמישים אחרים נפצעו, הוא גם מבחן למדיניות מהשנויות במחלוקת של הנשיא פוטין – החלטתו לצאת למערכה צבאית בסוריה לצדו של הנשיא בשאר אל-אסד.

פרשנים העוקבים אחרי הנעשה בקרמלין אומרים כי הסיכון למוסקבה הוא שהמצביעים הרוסים יחליטו אחרי מראות ההרס בסנט-פטרבורג שהמבצע בסוריה רק עושה אותם פגיעים יותר למתקפות של אסלאמיסטים – ולא בטוחים יותר, כטענת הנשיא. גישה כזו תהיה בעייתית מבחינת פוטין, שבחודש שעבר התמודד עם גל חדש של מחאות נגד השחיתות בממשלו ושעתיד בשנה הבאה לרוץ לבחירות לנשיאות, שבהן יבקש להבטיח לעצמו כהונה רביעית.

החשוד העיקרי בפיגוע, אכברז'ון ג'לילוב, הוא אזרח רוסי, שבמקור הגיע מקירגיזסטן, מדינה במרכז אסיה ובה רוב מוסלמי. שום ארגון לא קיבל על עצמו אחריות על המתקפה, אך בעבר איים דאעש לנקום ברוסיה. הוא כבר אמר כי הוא אחראי להפלת מטוס מלא בתיירים רוסים מעל חצי האי סיני במצרים בשנת 2015, ובפיגוע זה נהרגו כל 224 בני האדם שהיו על הסיפון.

אם מתקפת הטרור בסנט-פטרבורג תתברר כתגובה של דאעש למבצעים של רוסיה בתמיכה באסד, "זה יסמן כישלון מוחלט של ההימור הרוסי בסוריה", אמר אלפרד קוך, סגן ראש הממשלה לשעבר, שעבד תחת בוריס ילצין. "אם תצרף את זה לאסון האווירי מעל סיני, התמונה נראית עגומה מאוד מבחינת מי שחתום על ההשתתפות הרוסית בסכסוך בסוריה", הוא הוסיף.

עם זאת, לא ברור עדיין עד כמה המצביעים פשוטי העם ברוסיה תופסים את המצב ככישלון של פוטין. סקרי דעת הקהל נותנים לו שיעורי תמיכה גבוהים, וגם לאחר פיצוץ המטוס בסיני לא ספג הנשיא פגיעה ממשית בתדמיתו.

"כעת אנו חשים שספגנו מהלומה, שנכנסנו לטראומה, אבל למעשה הטראומה חולפת אצלנו במהירות גדולה", הסביר גלב פבלובסקי, יועץ לשעבר של הקרמלין, לחתנת הרדיו "אקו מוסקבי", "תוך שבוע יהיה ברור לאיזה כיוון נוטים האנשים – לקראת מה שבעבר היה דרישה מסורתית על המשך התגמול למבצעי הפיגוע, או בכיוון של שחיקה ממצב שנראה נצחי, כשמוכרים לנו הבטחות של ביטחון תחת מסכות שונות ובכל זאת אין לנו עדיין ביטחון".
 
צילום: EPA
טראומה שחלפה. שרידי המטוס הרוסי שנמצאו בשטח צילום: EPA

הסימנים המקדימים מעידים שהקרמלין יגיב באמצעות הטענה שהפיגוע בסנט-פטרבורג מדגיש את חשיבות המבצע בסוריה, שלדברי רוסיה מכוון בעיקר למחוץ את החמושים האסלאמיסטים שם. תגובה אפשרית אחרת עשויה להיות הידוק האבטחה בתוך רוסיה עצמה, ומבצע לדיכוי כל גילוי של אסלאם קיצוני במדינת הענק. ברמה המעשית יש היגיון רב יותר בכיוון הזה, שיסייע למנוע מתקפות נוספות.

אבל הפיגוע יכול לספק גם תועלת צדדית לקרמלין: בכירים רוסים נתפסו עם המכנסיים למטה בחודש שעבר כשאלפי בני אדם התאספו ברחובות ערים בכל רחבי רוסיה כדי למחות נגד שחיתות לכאורה של בכירי הממשל. מארגני המחאות אמרו כי יגבירו את פעילותם לקראת התקרבות הבחירות בשנה הבאה. "האם האיום הביטחוני ינוצל כתירוץ לאסור על הפגנות, בשל החשש לביטחון הציבור למשל, או באמצעות הטענה הכללית יותר שלפיה 'כעת זה לא הזמן למחלוקת?'", שאל מרק גלאוטי, מומחה לאבטחה רוסית, באתר האינטרנט "אינטליניוז".

ברשתות החברתיות, אגב, כבר החלו לפרוח תיאוריות קשר משונות ולפיהן הקרמלין עצמו עומד מאחורי הפיגוע בעיר השנייה בחשיבותה במדינה, וזאת במטרה להשתיק את גל ההפגנות ולהסית את הדיון לכיוון הסכנה הנשקפת לרוסיה מדאעש.
 

צילום: EPA
נתפסו עם המכנסיים למטה. המשטרה עוצרת מפגיני אופוזיציה במוסקבה צילום: EPA

למדיניות רוסית להפנות את הלחץ הציבורי לעבר דאעש יש גם חיסרון נוסף, מלבד המחיר הכבד שגובה המאמץ המתיש בסוריה מהקרמלין. הנקודה הזאת מומחשת היטב באמצעות התגובה הבינלאומית הנרחבת לתמונות הזוועה שצצו באידליב, אחרי הפצצה של המשטר הסורי באמצעות גז עצבים נגד אוכלוסייה אזרחית שם, שבה נהרגו עשרות בני אדם.

הקרמלין עצמו לא נותר אדיש ללחץ הבינלאומי, ושיחה בעניין כבר נערכה עם הטורקים. אך מתנגדיו של פוטין ברוסיה עצמה יכולים לנצל את המראות הקשים כאמצעי לחץ חדש שבאמצעותו ינסו לגייס את ההמונים – גם אם לא נגד הנשיא עצמו, הרי שנגד המשך הנוכחות הצבאית של מוסקבה במזרח התיכון. במאזן כזה, לא בטוח שעוד פיגוע חמור בעיר רוסית מרכזית יוכל לעמוד בשוויון אל מול אסון הומניטרי או אירוע קטל נוסף תוצרת דמשק. או אז, פוטין ימצא את עצמו במצב לא פשוט בכלל.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך