המגרש

שרים בימין: הקפאת בנייה ביו"ש תוביל לבחירות

נתניהו חייב להביא בחשבון את הצהרות בכירים בליכוד ובבית היהודי שאם בתוך שלושה חודשים לא תיושם החלטת הקבינט על בנייה ביו"ש - הקואליציה במשבר. במקביל הוא מתאמץ לפייס את כחלון לקראת היום שאחרי הקלפי. בינתיים, הקמבק של סער משחק לידיו של לפיד

זאב קם | 7/4/2017 10:35
תגיות: המגרש הפוליטי,בנימין נתניהו,משה כחלון,גדעון סער,בנייה ביו"ש
ישנו רק אדם אחד במדינת ישראל שיודע לאן מועדות פניה של המערכת הפוליטית שלנו. האם היא נמצאת בדרך הבטוחה לעבר מערכת בחירות סוערת במיוחד או שמא פניה להרגעת המתח בקואליציה ולהחזרת תחושת הביטחון בקרב חברי הכנסת.
 
צילום: EPA
רק אדם אחד במדינת ישראל שיודע לאן מועדות פניה של המערכת הפוליטית שלנו. נתניהו צילום: EPA

כידוע, רובם המכריע של הח"כים נכנס באופן מידי להתקף חרדה קיצוני בכל פעם שהמילה "בחירות" הוזכרה לאחרונה בשיחות המסדרון הרבות במשכן הכנסת ובעיקר בכלי התקשורת.

לאדם הזה, שמחזיק בידיו את הפתרון לשאלת עתידה של המערכת הפוליטית, קוראים בנימין נתניהו. הוא – ורק הוא – יחליט לאן תנוע הספינה הפוליטית בחודשים הקרובים. ההכרעה בידיו.

כלל לא בטוח שהוא בעצמו כבר החליט בסוגיה. אבל אם בכל זאת נחפש רמז כלשהו מהשבוע האחרון, שמעיד על כוונותיו הפוליטיות של נתניהו, נעשה זאת באמצעות ישיבת הקבינט המיוחדת שהתכנסה לפני שבוע כדי להכריע בנוגע למדיניות הבנייה של ישראל בהתיישבות ביהודה ושומרון. השתלשלות העניינים מאחורי הקלעים, ולאחר מכן גם בדיון עצמו, מאפשרים לנו לקבל התחלה של תשובה ביחס לרצונו או אי רצונו של נתניהו ללכת לבחירות.

מתברר שהימים שלפני אותה ישיבת קבינט מכרעת היו נפיצים במיוחד מבחינה פוליטית, ללא שום קשר למשבר התאגיד שהתנהל במקביל. המסר שהעבירו לאנשי ראש הממשלה שרים בבית היהודי, וגם חלק משרי הליכוד, היה שאם תתקבל החלטה בקבינט על בנייה רק בגושי ההתיישבות, והקפאה מחוץ לגושים, הדרך להליכה לבחירות תהיה מהירה וקצרה.

"הבהרנו היטב שכל הסכמה להקפאה, כולל מחוץ לגושים, היא עבורנו קו אדום ולא נשב בממשלה במצב כזה", הדגיש שר בכיר בבית היהודי. ככל הנראה, המסרים הללו חלחלו היטב. לו הבית היהודי היה פורש מהממשלה, בעקבות החלטה על הקפאה מחוץ לגושים, האפשרות של כניסת המחנה הציוני לא באמת הייתה עומדת על הפרק, לאור העובדה שמפלגת העבודה נמצאת עמוק בתוך ימי הפריימריז לתפקיד היו"ר.
 
צילום: יונתן זינדל/ פלאש 90
הרצוג לעולם לא היה מחרב לעצמו את המרוץ המחודש לראשות העבודה על ידי הצטרפות לקואליציה צילום: יונתן זינדל/ פלאש 90
  
יצחק הרצוג לעולם לא היה מחרב לעצמו את המרוץ המחודש לראשות העבודה באמצעות החלטה התאבדותית להצטרף לקואליציה. המשמעות המידית של מצב כזה הייתה הליכה לבחירות.

"הועברו מסרים שהבהירו שאף ממשלת ימין לא תוכל להמשיך להתקיים לאחר קבלת החלטה שמממשת את מה שרצו ושאפו ראשי ממשלה כמו רבין, פרס, ברק ושרון – להתמקד בבנייה רק בתוך הגושים", הסביר גורם בכיר במערכת הפוליטית שהיה מעורב בהעברת המסרים בנושא. "לא רק שמדובר במהלך מסוכן מאוד, אלא שהחלטה כזו מצד ממשלת ימין היא פשוט בלתי אפשרית. במצב כזה לא תהיה ממשלה".

אלו היו המסרים וזו הייתה האזהרה. ישנם כאלו בכנסת שאף טוענים שהמסרים הללו הועברו באופן מאיים לאחר שהחלו שמועות בתוך חלקי הקואליציה שאכן מדובר בדרישה אמריקנית להודיע על הקפאת בנייה מחוץ לגושים, ושהאיומים בפירוק הקואליציה היו כורח המציאות.

אלא שמהצד השני, בסביבת ראש הממשלה מסבירים שהסיפור אחר לחלוטין. מבחינת נתניהו היה ברור כבר תקופה ארוכה שלא תהיה שום הפרדה בנושא הבנייה בין היישובים שבגושים לבין אלו שנמצאים מחוץ לגושים.

"היה ברור מראש שאין חשש כזה וגם אין דרישה אמריקנית לקבל כזו החלטה", ביקשו להבהיר אותם גורמים. הסיפור, לטענתם, הוא אחר לחלוטין והוא מתמקד באותו משפט שאמר נפתלי בנט לאחר סיום ישיבת הקבינט – המבחן יהיה בביצוע של ההחלטה וביישום שלה בשטח. אם כל מה שהוחלט עליו בקבינט אכן ימומש, נתניהו יכול להרגיש רגוע ושקט בכל מה שקשור לצד הימני-לאומי בקואליציה שלו. לא צפויות לו בעיות בחזית הזו.

אלא שההחלטה הרשמית שקיבל הקבינט לא תספיק לו במקרה הזה, וגם בסביבתו מבינים את זה. בוודאי ובוודאי לאור מקרה עמונה ולאור הבלגן שנוצר בעקבות הפער בין ההחלטה על הקמת היישוב החדש ובין היישום שלה בפועל. יש כבר מי שמבהיר כי כשמדובר בנושא הבנייה, לא יתאפשר מרחב גמישות ומוכנות לוויתורים, בשונה ממקרה עמונה.
 

צילום: הלל מאיר/ TPS
יש כבר מי שמבהיר כי בנושא הבנייה לא יהיו ויתורים, בשונה ממקרה עמונה. הריסת המבנים בעמונה צילום: הלל מאיר/ TPS
   
שתי גרסאות קיימות ביחס להחלטה שקיבל הקבינט ביום חמישי בלילה. הראשונה גורסת שהמבחן הקרוב יהיה רק בעוד שלושה חודשים. זאת מכיוון שהסיכום שהושג בישיבה היה שמועצת התכנון העליונה ביהודה ושומרון נדרשת לקבל החלטה על קידום בנייה בהתיישבות אחת לשלושה חודשים.

אלא שבבית היהודי, וגם בקרב חלקים בליכוד, מפרשים את הסיכום הזה באופן מחמיר – לא שלושה חודשים מרגע החלטת הקבינט, אלא שלושה חודשים מאז הפעם האחרונה שהתכנסה אותה מועצה. הפעם האחרונה הייתה לפני יותר מחודשיים, מה שאומר שכבר אחרי פסח תקום דרישה חד משמעית בתוך הקואליציה לראות קידום אמתי וממשי של הבנייה ביו"ש.

והנה המסר החדש שצפוי להיות מועבר כבר בימים הקרובים לאנשיו של ראש הממשלה: "בין לפי גרסת שלושת החודשים שלנו ובין לפי גרסת שלושת החודשים שלך, אם בתוך שלושה חודשים לא תקודם הבנייה שעליה הוחלט, הקואליציה לא תוכל להמשיך לתפקד. קבוצות הלחץ בהתיישבות, ביחד עם ציבור המתיישבים עצמו, פשוט לא יאפשרו לנו. או שתהיה בנייה או שיהיו בחירות".

נתניהו לכחלון: יש לנו עוד הרבה דברים חשובים לעשות ביחד

מספיק היה מבט חטוף לעבר במת המכובדים בבית שמש באירוע החתימה על הסכם גג לבניית אלפי יחידות דיור בעיר, כדי לחוש רעד קל בגוף כתוצאה מגל הקור שפקד את הרווח הצר שהפריד בין ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר כחלון. קור סיבירי שכזה יכול היה לפתור בקלות את מצוקתם של הקרחונים הנמסים בקוטב הדרומי והצפוני גם יחד.

תגידו מה שתגידו על נתניהו, הוא יודע לזהות היטב פוטנציאל לבעיה פוליטית. כחלון אינו לפיד מבחינתו של ראש הממשלה. עליו אי אפשר לוותר ואותו אסור להרחיק. בכל תחשיב פוליטי של קואליציה ביום שאחרי הבחירות הבאות, כחלון נמצא שם. אין קואליציה בלעדיו – בין אם הוא שומר על עשרת המנדטים שלו ובין אם הוא מגרד רק שישה.

צילום: הדס פרוש/ פלאש 90
גל קור עז חלף בין ראש הממשלה לבין שר האוצר. נתניהו וכחלון בכנס בבית שמש צילום: הדס פרוש/ פלאש 90
  
שלא לדבר על העובדה שמפלגה כמו זו של כחלון מהווה צורך אמתי עבור גוש הימין. ישנם כאלו שהצביעו לכחלון מכיוון שלא היו מוכנים להצביע לליכוד. אם מפלגתו של כחלון לא תהיה קיימת, לפחות חלקם ימצאו את דרכם למפלגתו של יאיר לפיד, ואז גוש הימין יינזק כתוצאה מכך. גם נתניהו מבין את זה. אפילו מבין את זה היטב. זו הסיבה לכך שבמהלך הימים האחרונים מתרוצצים שליחים רבים מטעמו של ראש הממשלה בניסיון לפייס, לקרב ולדבר על לבו של שר האוצר.

אותם אלו שהיו אמונים בשבוע שעבר על ניהול המגעים מטעמו של נתניהו בנוגע לפשרה הפוליטית סביב תאגיד השידור – ראש הסגל יואב הורוביץ, השר יריב לוין ומנכ"ל משרד התקשורת מומו פילבר – הם גם אלו שמבקשים עכשיו, בשליחותו של ראש הממשלה, להרגיע את הרוחות ולקרב בין השניים.

המסר המרכזי שיוצא מפי השליחים אומר כך (במילים שלנו כמובן): לא הייתה לנו מטרה לפגוע בך וללכת לך על הראש, אבל אנחנו מבינים שנפגעת. יש לנו עוד הרבה דברים גדולים וחשובים לעשות ביחד, וגם הרבה הישגים משותפים מחכים לנו בדרך. נדאג לפרגן לך במעלה הדרך באופן שלא תצטער עליו.

אבל אלו לא רק השליחים מטעמו של ראש הממשלה, אלא גם נתניהו עצמו. בישיבת הממשלה השבוע, כשעלה נושא מכל האמוניה בחיפה, למרות נטייתו הטבעית של ראש הממשלה לטובת גורמי התעשייה, אימץ נתניהו במופגן את עמדתו של שר האוצר בסוגיה.

זה קרה סביב הוויכוח שהתגלע בין השרים בשאלת הארכה שהמדינה תבקש מבית המשפט העליון כדי לאפשר זמנית את המשך פעילות מכל האמוניה. בעוד רבים מהשרים ביקשו לאפשר למכל ארכה עד תחילת אוגוסט, התעקש כחלון על ארכה קצרה בהרבה, עד תחילת יוני. נתניהו, שצפוי מעתה והלאה לתת גיבוי מופגן ופומבי יותר לשר האוצר שלו, פסק לטובת כחלון. האם זה יעזור להשכיח את מאורעות השבועיים האחרונים? ספק רב.

חזרתו של גדעון סער לפוליטיקה משחקת לידיו של לפיד

הנה ניתוח מעניין, מבית היוצר של כמה חברי כנסת בליכוד, שמסביר מדוע ההודעה על תום פסק הזמן מצדו של גדעון סער, וחזרתו לליכוד, יכולים דווקא לסייע ליריב הגדול ביותר של הליכוד בבחירות הבאות – ליאיר לפיד.
 

צילום: אנצ'ו ג'וש, ג'יני
חזרתו של סער לפוליטיקה משאירה ליעלון אפשרות אחת – לחבור ללפיד. מסיבת העיתונאים של גדעון סער צילום: אנצ'ו ג'וש, ג'יני

עד ההודעה הרשמית של סער עוד הסתובבו בחודשים האחרונים כל מיני ספקולציות על אפשרות לחבירה משולשת של סער, בוגי יעלון וכחלון. דובר הרבה על היחסים הטובים בין השלושה, ובעיקר על כך שישנו פוטנציאל של אנשי ימין שיכול לראות במפלגה כזו כתובת ראויה.

עכשיו, אחרי שסער הודיע על חזרתו לליכוד, האפשרות לחבר בין יעלון ובין כחלון הפכה לכמעט בלתי אפשרית. יעלון לא יסכים להיות מספר 2 של כחלון, וגם לשר האוצר אין סיבה לוותר על הבכורה לטובת יעלון.

כל זה משאיר ליעלון אפשרות ממשית אחת ועוד אחת קלושה בהרבה. האפשרות הקלושה מדברת על כך שיעלון ירוץ לבד עד הסוף. זה כמעט בלתי סביר עבור מישהו שמתחיל את הסקרים עם ארבעה עד ששה מנדטים. מכאן אפשר רק להיעלם.

מה שמשאיר ליעלון אפשרות ממשית אחת – חבירה ללפיד. להיות מספר 2 של לפיד לפחות משאיר עבורו את האפשרות (גם אם מדובר בסיכויים נמוכים) להיות שר הביטחון בממשלה. לשמש כמספר 2 של כחלון, כך יכול להעיד מקרוב השר יואב גלנט, יכול להעניק לו מקסימום את משרד השיכון (מרוקן ממנהל מקרקעי ישראל). וכך, בלי שכמובן התכוון לכך, סייע סער ללפיד לעשות עוד קווץ' אחד בניסיונות השכנוע מול יעלון.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך