בגלל רצח עיתונאים: עורך 'נורטה' הכריז על סגירתו

העיתון הקטן, הרואה אור בעיר סמוכה לגבול האמריקאי, עמד בפני קשיים כלכליים. עם זאת, חיסולה של עיתונאית המקורבת לבעלי העיתון הוא שהכריע את הכף

מקור ראשון
סמנתה שמידט, וושינגטון פוסט | 7/4/2017 21:35
תגיות: מקסיקו
כתב פרילנס נרצח במרכז לשטיפת מכוניות. אחר כך נורה בעל הטור פעמיים, כשיצא ממסעדה עם אשתו ובנו. ואז, ב-23 במאי, עיתונאית בת 54 ואם לשלושה, מירוסלבה בריץ', נורתה למוות שמונה פעמים מחוץ לביתה בזמן שישבה במכוניתה עם אחד מילדיה. פיסת קרטון מגולגלת שהושארה במקום סיפקה סיבה מצמררת למעשה הפשע: "היא הייתה מלשינה".

שלושת העיתונאים המקסיקנים נרצחו בחודש שעבר בגל "חסר תקדים" של אלימות נגד כלי התקשורת. עבודתם של עיתונאים הפכה למסוכנת במדינה עד כדי כך שבעליו של עיתון מקסיקני אחד החליט שאינו מוכן עוד לקחת את הסיכון הזה.
 
צילום: EPA
הפגנה של עובדי התקשורת במחאה על רצח העיתונאים במקסיקו צילום: EPA
 
במכתב שפורסם בשער העיתון ביום ראשון תחת הכותרת "אדיוס", עורך 'נורטה' – עיתון בעיר הגבול המקסיקנית חוארס – הכריז שישים קץ למהדורה המודפסת של העיתון כתוצאה מהאלימות המתמשכת נגד עיתונאים, שעד כה מבצעיה לא נענשו בידי הרשויות.

"ביום זה, קורא נכבד, אני פונה אליך כדי לדווח שהחלטתי לסגור את העיתון כתוצאה מכך שבין השאר אין ערובה או ביטחון להמשך העיסוק בעיתונות מאוזנת וביקורתית", כתב אוסקר קנטו מרגויה, הבעלים.

בריאיון ל'וושינגטון פוסט' אמר קנטו שהכריז על סגירת המהדורה הדיגיטלית של העיתון ביום שני, בפגישה עם הוועד המנהל של החברה. אף שהעיתון עמד בפני קשיים כלכליים הולכים וגוברים, ההחלטה לסגור את פעילותו התקבלה אחרי הרצח של בריץ', בעלת טור בעיתון הלאומי 'לה-חורנדה' שכתבה גם בשביל 'נורטה'.

לדברי קנטו, הוא היה קרוב אליה. "לכל דבר בחיים יש סוף והתחלה, מחיר שצריך לשלם אותו", כתב קנטו במאמר, שפורסם גם ברשת. "אם אלה החיים, אני לא מוכן שעוד מאנשיי ישלמו את המחיר הזה, או אני".

לדבריו, החדשות הטרגיות על מותה של בריץ' הכעיסו אותו, העציבו אותו והמאיסו עליו את העבודה. במשך 27 השנים שהעיתון פעל בהן, כתביו "עמדו בקו האש" וניצבו כתוצאה מעבודתם בפני סיכונים, שהתגברו בגלל קרבתו היחסית של העיתון לגבול.

אבל עם מותה של בריץ', הוסיף קנטו, המציאות הכרוכה במקצוע פגעה בו הרבה יותר מאי פעם קודם לכן. "בשבילי, עיתונות חופשית היא עמוד התווך של הדמוקרטיה", ציין בעלי העיתון. "אם אני לא יכול לעשות עוד את סוג העיתונות שאני רוצה, איני מוכן לקבל זאת יותר. די".

סגירתן של שתי המהדורות, הדיגיטלית והמודפסת, תחסל כ-150 משרות, אמר קנטו, והוסיף שהוא מקווה לסייע לעובדיו למצוא עבודה בכלי תקשורת אחרים או במקצועות אחרים. ההכרעה לסגור את העיתון הייתה קשה, הוא ציין, והמשיך: "אני מעדיף שיאבדו את עבודתם מאשר את חייהם".

קנטו ייחס את ההחלטה גם לחששות כלכליים מעורפלים, שאת האשמה בהם תלה ברשויות - "הסירוב היהיר לשלם חובות שהוסכם עליהם תמורת אספקת שירותים", כדבריו. במקסיקו הפרסום הממשלתי הוא מקור הכנסה מרכזי לאמצעי תקשורת רבים, כולל 'נורטה'.

עם זאת, קנטו מתעקש שהצרות הכלכליות מחווירות בהשוואה לאיומים הפיזיים. הסיכונים גבוהים במיוחד לאמצעי תקשורת קטנים ומקומיים כמו 'נורטה', לטענתו. הרג עיתונאים שעובדים בשביל עיתונים ארציים כמו 'לה-חורנדה', אחד היומונים הגדולים במקסיקו, נפוצים הרבה פחות.
 

צילום: EPA
''טראמפ מתייחס לעיתונאים כאל אויב העם'' צילום: EPA
 
ככלל, עיתונאים במדינה זוכים לעתים קרובות "ליחס כאל הרוע בחברה", אמר קנטו, והשווה זאת לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ, המתייחס לעיתונאים כאל "אויבי העם". "זה צעד מחאה, זו דרכי למחות על האלימות", אמר קנטו. 'נורטה', שהיקף תפוצתו עומד על כ-30 אלף עותקים ביום וכ-35 אלף עותקים בסוף השבוע, היה אחד מחמישה עיתונים מקומיים בחוארס, עיר גבול בת 1.3 מיליון תושבים, מדרום לאל-פאסו שבטקסס.

לפי נתוני 'הוועדה להגנת על עיתונאים', ארגון שדולה תקשורתי השוכן בניו-יורק, לפחות 38 עיתונאים נרצחו במקסיקו מאז 1992 בגלל מניעים הקשורים בעבודתם. חמישים עיתונאים נוספים נהרגו באותה תקופה בנסיבות שלא התבררו.

"אין ספק שחופש הביטוי במקסיקו עובר משבר עמוק ומלא", אמר לסוכנות הידיעות 'אי-פי' קרלוס לוריה, מתאם תוכניות בכיר ביבשות אמריקה ב'וועדה להגנה על עיתונאים'. "זה משפיע על תושבי מקסיקו, ולא רק על עיתונאים, כי עיתון שנסגר מונע מאנשים מידע שהם זקוקים לו כדי לקבל החלטות מושכלות".

לוריה ציין עוד בפני 'אי-פי' שאין לו עדויות שמעשי הרצח של שלושת העיתונאים בחודש שעבר היו קשורים זה לזה, אבל הוא כינה את מותה של בריץ' "מדאיג מאוד" והסביר שהוא חלק מתבנית של רצח עיתונאים במדינה, בלי שאיש נותן על כך את הדין. בריץ' הייתה עיתונאית ותיקה ומכובדת שסיקרה את תחומי הפשע, הפוליטיקה ועוד, לפי נתוני הארגון האמריקאי. מותה עורר עשרות עיתונאים ותומכי עיתונות לצאת למחות בעד חופש הביטוי במקסיקו סיטי.

ב-2 במארס נהרג ססיליו פינדה בירטו, עיתונאי פרילנס ומייסד 'לה ווז דה-טיארה קליינטה', במרכז לשטיפת רכב בעיר סיודד-אלטמירנו שבמדינת גוארו. ב-19 במארס, בעל הטור ריקרדו מונלוי נורה פעמיים ליד העיר קורדובה שבמדינת המפרץ ורקרוז – מדינה שסופגת מהלומות בגלל המלחמה בין כנופיות פשע יריבות. לפחות 1,258 בני אדם נרצחו במדינה בשנה שעברה, לפי דיווחי החדשות.

ביום רביעי נורה העיתונאי הוותיק ארמנדו ארייטה גרנדוס, עורך הדעות ביומון 'לה אופיניון' שבוורקרוז. הוא נפגע אנושות מארבעה כדורים כשחזר לביתו בעיר פוזה-ריקה. מצבו של ארייטה, עיתונאי בן 51 בעל ניסיון מקצועי בן למעלה משני עשורים, נותר קשה. בתקשורת נאמר כי הוא מאושפז עדיין בבית החולים.

בעקבות החדשות על סגירתו של 'נורטה', קוראים רבים הביעו הזדהות עם החלטתו של הבעלים, בעוד כתבים אחדים התלוננו על אובדן העבודה והעיתונות המקומית החיונית. הריקו מרטינז, צלם וכתב של 'נורטה', צייץ ביום ראשון: "היום, חלק מהעיתונות בחוארז מת".

קורא אחד העיר על ההכרזה על סגירת האתר של העיתון כי לעיתונאים המקומיים "לא מגיע לאבד אדם נוסף במאבק נגד אלה שרואים את עירנו, את מדינתנו ואת ארצנו כפרס לתשוקתם להשיג עושר ועוצמה. זיכרון המאבק שלהם לא יימחק", הוסיף הכותב, "האזרחים תמיד יהיו אסירי תודה למסירותם יקרת הערך להפיכת העולם למקום טוב יותר למען ילדינו".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך