סקר: יותר ערבים מיהודים סבורים שמצבה של ישראל טוב
בסקר מקיף בקרב יהודים וערבים, עלה כי אחוז הערבים הגאים בישראליותם גבוה מזה של היהודים מצביעי מרצ. האזרחים הערבים גם גאים יותר בהישגי ישראל. כמעט מחצית מהמרואיינים הערבים חושבים שישראל צריכה להתערב צבאית בנעשה בסוריה
סקר חדש של "מדד השלום" חושף כי האזרחים הערבים בישראל, חושבים שמצבה של מדינת ישראל טוב - יותר מאשר אזרחיה היהודים.הסקר נערך בחסות תכנית אוונס לגישור ופתרון סכסוכים (באוניברסיטת תל אביב) ומרכז גוטמן לחקר דעת קהל ומדיניות של המכון הישראלי לדמוקרטיה. כשהמרואיינים נשאלו איך הם מעריכים את מצבה של מדינת ישראל, 44 אחוזים מהציבור היהודי, ענה כי מצבה "טוב" או "טוב מאוד", לעומת 66 אחוזים מהמרואיינים הערביים בסקר.

הסקר העלה כי מצבם האישי של המרואיינים היהודים, טוב מזה של הערבים: 74 אחוזים מהאזרחים היהודים הגדירו את מצבם האישי "טוב" או "טוב מאוד", לעומת 57 אחוזים מהערבים. לשיוך המפלגתי גם כן הייתה השפעה בתשובות לסקר, כאשר 5 אחוזים בלבד ממצביעי מרצ הגדירו את מצבה של המדינה "טוב" מול 69 אחוזים מקרב מצביעי "הבית היהודי". גם בנוגע למצבם האישי מצביעי הבית היהודיהגדירו את מצבם "טוב" או "טוב מאוד" בשיעור גבוה - 86 אחוזים - מול מצביעי "כולנו" שהצביעו בשיעור הנמוך ביותר – 65 אחוזים.
רוב גדול מאד מהיהודים, 86 אחוזים, גאים בהיותם ישראלים. 82 אחוזים מרגישים חלק ממדינת ישראל ובעיותיה, וגם בסוגיה זו יש חלוקה מפלגתית: 100 אחוז בקרב מצביעי "הבית היהודי" היו גאים בישראליותם מול 40 אחוזים בלבד בקרב מצביעי מרצ. אחוז שיעור האזרחים הערבים שגאים בישראליותם, עלה על זה של מצביעי מרצ ועמד על יותר מ 50 אחוזים.

עוד גילו החוקרים בסקר, כי מידת האופטימיות באשר למצב המדינה בעתיד קשורה לנטייה הדתית של הנשאל: 95 אחוזים ממצביעי ש"ס היו אופטימיים, לעומת 40 אחוזים ממצביעי מרצ.
עוד עולה מהסקר כי האזרחים הערביים במדינת ישראל, העריכו יותר את הישגיה של מדינת ישראל מאשר האזרחים היהודים. מתוך ששה תחומים שנבחרו כדי להגדיר את הישגי המדינה: ההגנה על ביטחון המדינה, הרפואה והבריאות, שמירת היציבות הכלכלית, חינוך ומדע, הקשבה לרצון האזרחים והקטנת פערים חברתיים – העריכו המרואיינים הערביים את הישגי המדינה בשיעור גבוה יותר מאשר הנשאלים היהודים. למעשה, האזרחים הערבים נתנו בכל המדדים ציונים טובים יותר מהנשאלים היהודים, למעט עניין הביטחון, שם שיעור המגדירים את ההישגים בחיוב היה נמוך יותר – 75 אחוזים.

על הסערה שהתפתחה סביב טקס יום הזיכרון האלטרנטיבי שכלל משפחות ישראליות ופלסטיניות והמהומה שהתרחשה בדיון על צוק איתן. יכולה ללמד התשובה לשאלה: "האם למשפחות שכולות ישנה זכות להביע דעה בנושאי ביטחון וצבא". רוב בציבור היהודי (57%) חשב שלמשפחה שכולה אין יותר זכות מאשר לאזרחים אחרים להביע דעה בנושאי ביטחון וצבא. רוב גדול (68%) הסכימו שעל חברי הכנסת היה להבליג על הביקורת הקשה של בני המשפחות השכולות בדיון בכנסת, אפילו אם זו לא הייתה מוצדקת.
על רקע הדיון הציבורי סביב יום השואה, טענו 80 אחוזים מהנשאלים כי הטיפול בשורדי השואה מצד הרשויות השונות לאורך השנים היה לא טוב. בנושא המלחמה בסוריה, והאם ישראל צריכה להתערב בה, רוב גדול (76%) מהאזרחים היהודים חושבים שישראל לא צריכה להצטרף להתערבות צבאית של מדינות המערב בסוריה, לעומת רק 54 אחוזים מערביי ישראל.

79 אחוזים מהיהודים חשבו שהנשיא טראמפ עשה בחוכמה כאשר שינה את המדיניות של אובמה ותקף בטילים את בסיס חיל האוויר הסורי ממנו יצאו המטוסים שביצעו את ההתקפה הכימית על אידליב. רוב המרואיינים הערבים (61 אחוזים), חשבו שטראמפ לא היה צריך לתקוף.
מרבית הציבור היהודי (62 אחוזים) תומכים בקליטת נפגעים סורים בבתי חולים ישראליים, רוב גדול יותר (75 אחוזים) מהנשאלים הערבים תמכו בכך. פילוח של תשובות המרואיינים היהודים לפי מידת הקרבה לדת של הנשאלים, מראה כי רק בקרב החרדים לא היה רוב לנכונים לקלוט פצועים בבתי החולים בישראל: חרדים - 29%, דתיים - 52%, מסורתיים דתיים - 60%, מסורתיים לא דתיים - 65.5% וחילונים - 72%.

בתשובה לשאלה: "האם ישראל צריכה להקים בשטחה בסמוך לגבול מתחמים שבהם יוכלו הפליטים מסוריה לשהות בתנאים ראויים עד תום הקרבות", נמצא כי הדעות בציבור היהודי חלוקות, עם נטיה להשיב בשלילה: 52% בדעה שהיא אינה צריכה לעשות כן, אולי בשל החשש כי השהייה הזמנית תיעשה במהלך הזמן לשהיית קבע. 41% גורסים שיש להקים מתחמים כאלה. פילוח של תשובות המרואיינים היהודים לפי דתיות הראה במובהק כי עליה ברמת הדתיות מלווה בירידה בנכונות להקמת מתחמים כאלה: חרדים - 22%, דתיים - 33, מסורתיים דתיים - 31%, מסורתיים לא דתיים - 41%, חילונים - 52%). לעומת זאת, רוב הציבור הערבי (61%) בעד הקמת מתחמים להגנה על פליטים מהמלחמה בסוריה בשטח ישראל בסמוך לגבול.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg