
בכנסת מנבאים: התאגיד לא יאריך ימים במתווה ההפעלה החדש
במהלך הדיונים על תיקון החוק לפיצול חטיבת החדשות מגוף השידור החדש הצליחה ש"ס להשיג הקמת רשת רדיו ייעודית לציבור החרדי. ראשי 'כאן' עתרו לבג"ץ נגד הפקעת החדשות מידיהם
חברי הקואליציה אישרו שלשום אתהחוק המפצל את חטיבת החדשות מתוך תאגיד השידור הציבורי החדש, בתום לילה ארוך של דיונים במליאה. האחריות על השידור הציבורי תועבר לידי התאגיד החדש, 'כאן', בשעה 12:00 בלילה שבין 14 ל-15 במאי. השידורים עצמם יתחילו ביום שני בשעה 17:00. בד בבד יעברו לתאגיד שמונה תחנות הרדיו של קול ישראל.
השר כחלון בהצבעה על פיצול התאגיד.
צילום: מרים אלסטר / פלאש 90
עם זה, על אף אישור החוק מעריכים חברי הכנסת כי המתווה החדש לעליית התאגיד לא יאפשר לו להאריך ימים, ושסופו כבר ידוע מראש. כל זאת, עוד לפני הקרב המשפטי שיחל בקרוב בבג"ץ על אופן הפעלת התאגיד.
ח"כ נחמן שי (המחנה הציוני), ששימש יושב ראש חברת החדשות של ערוץ 2 ויושב ראש רשות השידור, אמר ל'מקור ראשון' כי בעוד המטרה של סגירת רשות השידור הייתה ייעול השידור הציבורי, המהלך שאושר השבוע בכנסת יביא כאוס וסרבול שסופם יהיה "חיסול התאגיד".
אתמול נפתח מחדש הקרב המשפטי על הפעלת התאגיד: ראשי גוף השידור החדש הגישו עתירה לבג"ץ נגד התיקון לחוק השידור, שבה נטען כי הוא פוגע בחופש הביטוי באמצעות עקירת מחלקת החדשות מ'כאן' והשארת התאגיד כגוף בעל חשיבות שולית. ליבת הביטוי של התאגיד, הם קבלו, עברה לחברת חדשות אחרת. בעתירתם דרשו ראשי 'כאן' לקבל צו ביניים שימנע את כניסת התיקון לתוקף עד החלטת בג"ץ בעניין.
בעתירה נוספת בנושא ביקש מבג"ץ ח"כ איתן כבל, יושב ראש ועדת הכלכלה בכנסת, צו ביניים שיקפיא את כניסתו לתוקף של התיקון לחוק. בעתירתו טען כבל שהמדינה הודתה ש"שינוי מבנה התאגיד לאחר שיחל בשידוריו יהיה מורכב מבחינה מעשית", והסביר שפירוש הדבר שאם יקום כעת תאגיד החדשות, אך בסופו של דבר בג"ץ יקבל את העתירה ויורה על ביטול התיקון - אפילו לשיטתה של המדינה יהיה קשה מאוד להחזיר את הגלגל לאחור, לבטל את תאגיד החדשות הנפרד ולמזג את פעילותו בפעילות 'כאן'. לפיכך, הוא ציין, מן הראוי שהדיון בעתירה יתקיים לפני קביעתן של עובדות בשטח.

בדרך לבג''ץ, יו''ר התאגיד גיל עומר.
צילום: אורן בן חקון
שופט בית המשפט העליון חנן מלצר השיב לעתירה בדרישה דחופה למענה מצד המשיבים – ממשלת ישראל, ראש הממשלה בנימין נתניהו וממלא מקום שר התקשורת צחי הנגבי - עד יום ראשון בשעה חמש בערב.
רגע לפני ירידת המסך על שידורי הרשות הישנה, חברי הכנסת השקיעו השבוע שלושה ימי דיונים בניסוחו מחדש של חוק תאגיד השידור הציבורי. משני צדי המתרס לא ניצבו הפעם חברי האופוזיציה והקואליציה, כי אם העובדים שעתידים לאבד את מקום עבודתם ואלה שיתחילו דף חדש ביום שני הקרוב.
עובדי רשות השידור צעקו, התפרצו והוצאו מהדיונים ללא הרף, לאחר שניסו להוסיף עוד כמה תקנים למענם בתאגיד החדש. מנגד, בתאגיד שלחו לחזית כמה פרצופים מזרחיים וחובשי כיפות כדי לשבת בדיוני הוועדה מול יושב הראש, דוד ביטן, במטרה לקנות אצלו כמה נקודות זכות.
על ההצגה ניצח ח"כ ביטן עצמו. ביום ראשון, בשעה שאחד מאנשי משמר הכנסת ביקש להוציא את אחד מעובדי רשות השידור שהתפרעו בוועדה, ניגש אליו בכיר ברשות ולחש לו: "אל תתרגש, ביטן אמר לנו לעשות רעש". לאחר שההתפרעויות המתוזמנות התגברו בהמשך הודיע אחד הסדרנים לביטן כי אם לא ימנע את הפגיעה בסדר הדיון - הוא ויתר העובדים יעזבו את האולם.

ניצח על ההצגה, חבר הכנסת דוד ביטן.
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
בדיונים שנערכו ביום שלישי עברו חברי הכנסת לדרמה אחרת, באדיבותה של ש"ס: המפלגה החרדית, שסימנה את עצמה כמגנת החלשים, לא דרשה בדיון עוד משרות לעובדי רשות השידור שיאבדו את מקום עבודתם בעוד ימים ספורים, אלא ביקשה לגזור רווח פוליטי. גורם המעורה בפרטים סיפר ל'מקור ראשון' כי ח"כ יגאל גואטה דרש בשיחות מאחורי הקלעים שכתנאי לתמיכתו בחוק תהפוך רשת 'מורשת' בתאגיד החדש לרדיו חרדי, ויוכנסו בה תכנים ייעודיים.
מי שהתייצבה מולו הייתה ח"כ שולי מועלם, שהודיעה כי לא תיתן למהלך מעין זה יד. ואכן, יושבת ראש סיעת הבית היהודי עמדה נגד גואטה בתוקף. אנשי התאגיד, שידעו על המאבק הפוליטי סביב התחנה, החזיקו אצבעות בתקווה שתיעצר תוכניתה של ש"ס לקחת מהם נכס נוסף.
אלא שגואטה לא אמר נואש: לאחר שלא הצליח לשים את ידיו על רשת 'מורשת', הוא דרש לקבל תדר לרדיו חרדי. מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר ענה לחבר הכנסצת כי קיים מחסור בתדרים, והוסיף שתהליך החיפוש לוקח בין שבועות אחדות לכמה חודשים. לבסוף הוסכם על הקמת רשת נפרדת שרוב שידוריה מיועדים לתוכן חדשותי בענייני היום החרדיים. זו, כך נקבע, תפתח את שידוריה בהקדם האפשרי.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg