אושר בטרומית: חזקת הגיל הרך תוגבל לגיל שנתיים
על פי הצעת החוק של ח"כ יואב קיש, במקרה של גירושין, בו ההורים לא הגיעו להסכם, הילדים יעברו לחזקת האימא רק אם הם בני שנתיים ומטה, ולא בני 6 ומטה כפי שמחוקק כעת. יוזם החוק אמר: "לכל ילד זכות לשני הורים". מנגד נטען כי "הזכויות של הנשים ייפגעו"
מליאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית את הצעת חוק של חבר הכנסת מהליכוד, יואב קיש, לשינוי חזקת הגיל הרך ולהגביל אותה עד גיל שנתיים, במקום שש שנים כיום. החוק הקיים קובע כי אם במקרה של גירושין ההורים לא מגיעים להסכם, בית המשפט יקבע את חזקת הילד, אולם ילדים עד גיל 6 יהיו תמיד אצל אמם. על פי התיקון, מוצע לשנות את הגיל הקבוע בחזקה לגיל שנתיים.מטרת ההצעה היא לאפשר לאבות, כמו לאימהות, לקחת חלק שווה בהורות על ילדיהם במקרה של גירושים גם כשהילדים בגילאים צעירים. אולם המבקרים את הצעת החוק טוענים כי בפועל עשוי ביטול החזקה להוביל לסכסוכי גירושין קשים על גבם של תינוקות צעירים כבר בגיל שנתיים, שיהפכו להיות כלי במלחמה בין ההורים.

החוק הקיים קובע כי אם במקרה של גירושין ההורים לא מגיעים להסכם, בית המשפט יקבע את חזקת הילד, אולם ילדים עד גיל 6 יהיו תמיד אצל אמם. על פי התיקון, מוצע לשנות את הגיל הקבוע בחזקה לגיל שנתיים. אילוסטרציה
שאטרסטוק
יוזם ההצעה, ח"כ קיש, אמר כי "לכל ילד יש זכות טבעית לשני הורים, לכל הורה יש את הזכות הטבעית להיות הורה לילדיו. זה המסר העיקרי של התיקון. המאבק שלי התחיל לפני כארבע שנים, עוד לפני שהייתי חבר כנסת. נפגשתי עם חבר שהיה אב לילדה, ויום בהיר אחד נאסר עליו לראות את בתו. בכנסת הנוכחית לא ניתן לבטל את חזקת הגיל הרך, ולכן בחרתי להוביל פשרה לצמצום חזקת הגיל הרך, לגיל שנתיים. הצמצום יציל הרבה מאוד משפחות בישראל ויש בכך הישג גדול. בשלב מאוחר יותר נמשיך ונבטל לגמרי את חזקת הגיל הרך".
השרה לשוויון חברתי, גילה גמליאל, אמרה כי היא מצטערת שהיום לא מבטלים לגמרי את חזקת הגיל הרך. השרה הוסיפה ואמרה כי "לא יעלה על הדעת שמדברים על שוויון רק כשזה נוח. צריך לדבר על שוויון כל הזמן. לכל ילד מגיע גם אבא וגם אימא. צריך לזכור שוועדת שניט, שהוקמה על ידי שרת המשפטים דאז, ציפי לבני, קבעה שיש לבטל את חזקת הגיל הרך. היום זהו רק צעד ראשון, וביטול החזקה עוד יגיע לפתחה של כנסת ישראל".

''בשלב מאוחר יותר נמשיך ונבטל לגמרי את חזקת הגיל הרך''. ח''כ יואב קיש
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
מנגד, היו חברות כנסת מהאופוזיציה שהביעו את התנגדותן לתיקון. ח"כ אורלי לוי אבקסיס אמרה כי "קבוצת כוח מאוד אלימה התפקדה בליכוד והפעילה מנגנון של סחיטה של מי שלא מיישר קו". היא הדגישה כי "עד שלא יהיה שינוי מהותי, לא נוכל ביד גורפת לשנות את המציאות ולהפוך את הנשים לשבויות. ברגע שנשנה את חזקת הגיל הרך, הזכויות של אותן נשים ייפגעו. הן תהיינה חסרות מעמד".
ח"כ עאידה תומא סלימן אמרה שצריך להבהיר למען הסר ספק, כי אם יש מישהו שנאבק כל חייו למען שוויון מגדרי זה, אותן תנועות נשים ששמחו בפעם הקודמת שהחוק נפל. ח"כ סלימן הוסיפה ואמרה: "ארמון לא בונים על חול. צריך יסודות חזקים כדי שיהיה שוויון. הילדים הם לא עניין של פשרה פוליטית. טובת הילד לא נעשית בפשרה. מה שחשוב למציעים זה לגזור קופון".

''קבוצת כוח מאוד אלימה התפקדה בליכוד והפעילה מנגנון של סחיטה של מי שלא מיישר קו''. אורלי לוי אבקסיס
צילום: דודי ועקנין
ממטה הארגונים למען ילדים בחזקת הגיל הרך נמסר כי "ההצעה שעברה עשויה לגרום נזק רב למאות אלפי ילדי גירושין בישראל. פעוטות רכים יידונו לחלוקה שרירותית בין שני בתים, בגילאים צעירים מאד, גם כשהדבר לא מתאים כלל.
"אנו מתכוונים לפעול בצורה נחרצת מול וועדת חוקה, על מנת לכל הפחות לייצר שורת כללים שיכריעו את סכסוכי המשמורת, על מנת לא להאריך את סכסוכי המשמורת ולגרום נזק לילדים. בעוד המחוקק השכיל לשמור על תינוקות ופעוטות עד גיל שנתיים, הוא הפקיר פעוטות גדולים רק במעט לסכסוכי גירושין קשים. את מחיר הוואקום שהותיר המחוקק ישלמו ילדים שיקלעו לסכסוכי משמורת בלתי נגמרים בין הוריהם".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg