הקרב על ראשות ההסתדרות מגיע לישורת האחרונה

לאחר מערכת בחירות יצרית, ההתמודדות בין אבי ניסנקורן לשלי יחמוביץ' עוברת לקלפיות. המנגנון המשומן של ההסתדרות כנראה יעבוד לטובתו של היו"ר הנוכחי. מנגד, יחימוביץ' מקווה לסחוף אחריה את מאות אלפי חברי הארגון שלרוב אינם נוהגים להצביע

אסף גולן | 23/5/2017 0:00
תגיות: פוליטי,בחירות להסתדרות,שלי יחימוביץ',אבי ניסנקורן
ביקורו המתוקשר של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, בישראל גנב מאור הזרקורים של אחד הקרבות הפוליטיים היצריים והקשים ביותר שהתחוללו במדינה בשנה האחרונה. הכוונה היא לקרב על ראשות ההסתדרות בין היו"ר הנוכחי, אבי ניסנקורן, לבין חברת הכנסת שלי יחימוביץ'.

ועדת הבחירות המרכזית של ההסתדרות ונעמת נערכה מבעוד מועד לקליטת 535,307 בעלי ובעלות זכות בחירה, בהם עובדים וגמלאים. ברחבי הארץ הוצבו 2,123 קלפיות מנהריה ועד אילת, אשר צפויות להיפתח היום (ג') בהדרגה החל מהשעה 05:00 ועד השעה 08:00 בבוקר, וייסגרו בהדרגה מהשעה 16:00 ועד השעה 22:00 בערב.
צילום: גדעון מרקוביץ
ניסנקורן, שהחליף באמצע הקדנציה את קודמו עופר עיני, ניסה במהלך השנה האחרונה למנוע את ההתמודדות. ניסנקורן במסיבת העיתונאים צילום: גדעון מרקוביץ

המצביעים בבחירות האלו הם כל חברי וחברות ההסתדרות, כהגדרתם בחוקת הארגון, אשר הצטרפו להסתדרות לא יאוחר משישה חודשים לפני מועד הבחירות, והפרישו דמי חבר חודשיים, לפחות שלושה חודשים במהלך השנה שקדמה ליום הבחירות. הזכאים מצביעים בקלפי באזור מגוריהם או במקום עבודתם. ישנה גם אפשרות להצביע בקלפי ניידת. עקרונית, לכל בעלי זכות ההצבעה נשלחה הודעה בנידון אך ניתן לברר פרטים גם במספר 2383*. ההצבעה עצמה מתבצעת על ידי תעודה מזהה.

ניסנקורן, שהחליף באמצע הקדנציה את קודמו עופר עיני, ניסה במהלך השנה האחרונה למנוע את ההתמודדות על ידי הגעה להסכמים עם כל הסיעות המרקיבות את הנהלת ההסתדרות, וזאת במטרה לחסום את דרכה של יחימוביץ'.

לשם כך הוא אף כרת הסכם עם הסיעה שהקים בשעתו בארגון ח"כ איתן כבל, שהחליט בסופו של דבר כי סיעתו תתמוך ביחימוביץ', תמורת העובדה שזו תתמוך בו במאבק על ראשות מפלגת העבודה.

המהלך של ניסנקורן לעצירת ההתמודדות מול יחימוביץ' גרר את הצדדים לקרב משפטי כבד בו ניצחה חברת הכנסת. במקביל נוצר קרע של ממש בתוך מפלגת העבודה בין ראשי המפלגה לבין איתן כבל ושלי יחימוביץ' סביב הבחירות לארגון.
צילום: ראובן קסטרו
המהלך של ניסנקורן לעצירת ההתמודדות מול יחימוביץ' גרר את הצדדים לקרב משפטי כבד בו ניצחה חברת הכנסת. שלי יחימוביץ' בכנס צילום: ראובן קסטרו
 
יצחק (בוז'י) הרצוג אף התבטא בנושא ואמר כי "אני ושב וחוזר על תמיכתי המלאה באבי ניסנקורן בבחירות לראשות ההסתדרות. תחת הנהגתו של אבי ניסנקורן, הסתדרות העובדים הוכיחה כי היא פועלת להגשמת חזון מפלגת העבודה, לצמצום הפערים החברתיים והפערים הסוציו-אקונומיים בחברה הישראלית, תוך קידום ערכי השוויון והצדק החברתי".

לטענת הרצוג, "ניסנקורן הוכיח בשלוש השנים האחרונות את יכולתו להיאבק למען העובדים, הגמלאים והאוכלוסיות המוחלשות בישראל ונזקפות לו לא מעט הצלחות משמעותיות, ביניהן: העלאת שכר המינימום, המאבק בתופעת עובדי הקבלן, שיפור זכויותיהם ותנאי שכרם של עובדי השמירה והניקיון, קידום העסקתם של עובדים עם מוגבלות והישגים רבים נוספים".
ניצחון של יחימוביץ' ייחשב להפתעה

כך או כך, הבוקר תחל ההתמודדות האמתית. בשני המחנות מפגינים ביטחון, אולם ניצחון של יחימוביץ' ייחשב להפתעה. אחוז ההצבעה בבחירות להסתדרות הוא בדרך כלל נמוך ומרבית המצביעים משתייכים לוועדים הגדולים, שרובם תומכים בניסנקורן.

לפני שהחליטה להתמודד, התלבטה יחימוביץ' בין ריצה לראשות ההסתדרות להתמודדות נוספת על ראשות העבודה. לבסוף, לאחר לבטים רבים, החליטה להמר על ההסתדרות, וזאת משני טעמים עיקריים: החשש שלה שגם אם תזכה בבחירות לראשות העבודה תובס בבחירות הכלליות מול נתניהו, וההערכה שניסנקורן, שנחשב לאדם אפור, הוא מועמד פגיע.

יחימוביץ' ספגה מהלומה קשה, לאחר שנחשף הדיל המפורסם בין יחימוביץ' לח''כ איתן כבל. שלי יחימוביץ' ואיתן כבל
 
האסטרטגיה של יחימוביץ' היא להוציא מהאדישות את מאות אלפי חברי ההסתדרות שאינם שייכים לוועדים הגדולים, ולרוב אינם באים להצביע. לשם כך פתחה בקמפיין שנועד להציג אותה כמי שתנקה את ההסתדרות מהעסקנות ומהשחיתות הפוליטית, שלטענתה מאפיינות את הארגון כיום, תחת הנהגתו של ניסנקורן.

אולם אסטרטגיה זו ספגה מהלומה קשה, לאחר שנחשף הדיל המפורסם בין יחימוביץ' לח"כ איתן כבל – שאת קיומו הכחישה מעל כל במה אפשרית. הקלטת שבה נשמע כבל מנבל את פיו וחושף את המניעים האמתיים שמאחורי הברית בין השניים, שעד אז היו ידועים כיריבים מרים, גרמה נזק חמור לקמפיין של יחימוביץ' ולנרטיב שלפיו היא מתמודדת על מנת לנקות את ההסתדרות מעסקנות ומשחיתות.

מערכת הבחירות לא הצליחה לעורר עניין ציבורי רב, ולכן קיים ספק גדול אם המצביעים שלרוב אינם משתתפים בבחירות - אשר עליהם בונה יחימוביץ' - יחרגו דווקא הפעם ממנהגם וינהרו בהמוניהם לקלפיות.

יחד עם זאת, מוקדם להספיד את יחימוביץ', שבמשך שנים השכילה לטפח תדמית נקייה ולבנות סביבה מערך גדול ומשומן של מתנדבים ותומכים נלהבים. היא מגיעה לבחירות עם רקורד מוכח של חקיקה חברתית בכנסת, ועם מחנה גדול שניצב מאחוריה. אולם במידה שתיכשל יתווסף הפסד זה לשורה של כישלונות שנחלו לאחרונה היא והמועמדים מטעמה, החל מהבחירות לראשות העבודה, דרך הבחירות לראשות קק"ל, לתפקיד מזכ"ל מפלגת העבודה והבחירות לראשות ועדת הכלכלה - שבהן הפסידה לבעל בריתה הנוכחי, איתן כבל.
צילום: אלי דסה
רבים טוענים כי מי שעדיין מנהל את ההסתדרות מאחורי הקלעים הוא עופר עיני. עופר עיני ואבי ניסנקורן צילום: אלי דסה
 
עבור ניסנקורן, עוד יותר מאשר עבור יחימוביץ', מדובר בהתמודדות של להיות או לחדול, וגם הוא מגיע אליה כשאיננו חף מחולשות. רבים טוענים כי מי שעדיין מנהל את ההסתדרות מאחורי הקלעים הוא עופר עיני, שכמה מאנשיו מחזיקים גם היום בעמדות מפתח בארגון. ניסנקורן עצמו אינו נתפס כמושחת, אולם הטענה היא שהוא מעלים עין מהתנהלות בעייתית של אנשי המנגנון שמזוהים עם עיני.

בנוסף, זוהי הפעם הראשונה שניסנקורן עומד למבחן הקלפי, לאחר שאת תפקידו הנוכחי קיבל בירושה מעיני. כעורך דין המתמחה בדיני עבודה, נחשב ניסנקורן ליו"ר חרוץ ובקיא בחומר, אולם הוא גם נתפס כאדם אפרורי שמתקשה לסחוף אחריו אנשים ולהצעיד את הארגון למרכז התודעה הציבורית. לרשותו עומד המנגנון המשומן של ההסתדרות, שאמור להספיק על מנת לנצח בבחירות, אולם מולו ניצבת יריבה חזקה ומנוסה שעשויה להפתיע ברגע האחרון.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך