מחקר: רמת הפיתוח באפריקה מתקרבת לממוצע העולמי
מדינות רבות ביבשת מקצות חלק ניכר מתקציבן לחינוך, בשיעור העולה על הממוצע העולמי ועדיין, רבים מתושבי אפריקה שמדרום לסהרה חיים ללא חשמל
תושבי אפריקה חווים שיפור יציב באיכות חייהם, וחלק מארצות היבשת מתקרבות לממוצע העולמי – זו הבשורה הכלולה בדו"ח רחב היקף על עתיד היבשת, שפורסם ביום שני.רבים מ־1.2 מיליארדי התושבים ביבשת חיים בעוני, אך בין 54 המדינות באפריקה רבות הציגו התקדמות ניכרת בתחומי הבריאות, החינוך ורמת החיים. "לפחות שליש ממדינות אפריקה הגיעו להתפתחות אנושית ממוצעת או גבוהה", נאמר בדו"ח 'הבנק לפיתוח אפריקה', שהתייחס למדד מורכב על מצב מדינות היבשת.

ילדים בבית ספר בזימבבואה עם טאבלט
צילום: שאטרסטוק
"בצפון אפריקה נהנים התושבים מרמת החיים הגבוהה ביותר, המתקרבת לממוצע העולמי, אבל כל האזורים שמדרום לסהרה הפגינו התקדמות ניכרת" מאז תחילת המאה ה־21. אך למרות ההתקדמות הזאת, כ־544 מיליוני אפריקנים עדיין חיים בעוני לפי הדו"ח, שכותרתו 'תחזית כלכלית אפריקנית לשנת 2017'.
ברואנדה נרשמה ההתקדמות הגדולה ביותר במלחמה בעוני מאז 2005, ואחריה ברשימה היו גאנה וליבריה. אחד המאמצים העיקריים של רואנדה היה מערכת ביטוח בריאות מבוססת קהילה, שעד 2010 כללה תשעה מכל עשרה מאזרחי המדינה. בה בעת, מערכות ביטוח הבריאות של מצרים ותוניסיה שבצפון־אפריקה כוללות 78 ו־100 אחוזים מתושביהן, בהתאמה.
תקציב החינוך, הנחשב למדד פיתוח מרכזי, עומד על כ־6 אחוזים מהתוצר המקומי הגולמי (תמ"ג) של דרום־אפריקה, גאנה, מרוקו, מוזמביק ותוניסיה. מנגד, ניגריה משקיעה פחות מאחוז אחד מהתמ"ג שלה בבתי הספר. לפי נתוני הבנק העולמי, מדינות האיחוד האירופי הקצו 4.9 אחוזים מהתמ"ג שלהן בחינוך בשנת 2013.
במרכז אפריקה, ששיעורי השלמת הלימודים בבתי הספר שבה בקרב נקבות הם הנמוכים ביבשת, הפער אל מול הזכרים הולך ומצטמצם בהדרגה. כמעט פי שלושה נערות סיימו את לימודיהן העל־יסודיים ב־2014 לעומת עשור קודם לכן. השוויון המגדרי התחזק אף הוא בכמה מדינות – כולל בוטסואנה, נמיביה ורואנדה – שבהן הנשים "משיגות רמה שווה כמעט לגברים בפיתוח אנושי", לפי הדו"ח.

קבוצה של ציידים בגאנה
צילום: EPA
יש כמה נקודות אור בתנועתה של אפריקה לכיוון הכנסה, בריאות וחינוך טובים יותר, אך אתגרים עדיין קיימים בכל הקשור למאבק בעוני. אחד הגדולים שבהם הוא המחסור בגישה למקורות אנרגיה לבישול, למקורות חשמל ולתברואה. הצורך הזה אולי אינו מפתיע, בהתחשב בכך שכ־645 מיליון בני אדם באפריקה שמדרום לסהרה חיים ללא חשמל.
העתיד גם אינו בהיר כל כך לרבים מצעירי היבשת, שכמעט מחציתם מובטלים. אחת מבעיות המפתח בהקשר הזה היא שחינוכם אינו נותן להם כישורים ניתנים לשיווק. "הגורם שתורם הכי הרבה לצמיחה כלכלית אינו התשתיות הפיזיות, כי אם כוח המוח – מה שאני מכנה 'תשתית החומר האפור'", הסביר ב־2016 נשיא 'הבנק לפיתוח אפריקה', אקינוומי איודג'י אדסינה. "תלמידים שהתפתחותם מעוכבת כיום מובילים לכלכלות שיעוכבו מחר".
אבל יש סיבות לתקווה לגבי עתיד הכלכלה האפריקנית. בדו"ח נקבעה תחזית לצמיחה בשיעור של 3.4 אחוזים – וזאת לאחר צמיחה חלשה של 2.2 אחוזים בשנת 2016. עם זאת, ההנחה של ההתאוששות העתידית הזאת היא ש"עליית מחירי הסחורות תישמר, הכלכלה העולמית תתחזק והרפורמות המקרו־כלכליות הפנימיות ישתרשו", כדברי הדו"ח.
מזרח אפריקה נותרה המעצמה הכלכלית של היבשת, ומובלת בעיקר בידי אתיופיה. ככלל, אפריקה נותרה האזור השני בדירוג הדינמיות העולמית, וזאת מאחורי המדינות המתפתחות באסיה. מעמד הביניים של היבשת, שלהערכת הדו"ח מונה כ־350 מיליון בני אדם, "מייצג מקור נרחב לפוטנציאל שגשוג".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg