הערוץ החשאי: כשג'ארד קושנר סיבך את טראמפ

חתנו ויועצו הקרוב של הנשיא האמריקני חשוד בניסיון לייסד מערכת קשרים סודית עם הקרמלין, באמצעות מפגשים במתקנים רוסיים החפים מהאזנות. כעת הוא עומד במרכז חקירת FBI

מקור ראשון
פזית רבינא, מקור ראשון | 3/6/2017 12:34
תגיות: דונלד טראמפ,איוונקה טראמפ,ג'ראד קושנר
הסיפור הזה נראה כאילו נלקח מסרטי ריגול. מקורב הלוחש על אוזן נשיא נבחר של מעצמה, אתרי מפגש מסתוריים במקומות חפים מהאזנות, וניסיון לייסד ערוץ קשר חשאי עם מעצמה יריבה. אבל אם הפרסום האחרון ב'וושינגטון פוסט' אכן נכון, המציאות עולה על כל דמיון.

בימים האחרונים חשף העיתון כי בדצמבר האחרון, שבועות בודדים לאחר הבחירות לנשיאות, התקיימה פגישה ב'מגדל טראמפ' בניו-יורק בין השגריר הרוסי סרגיי קיסליאק והיועץ לביטחון לאומי דאז מייק פלין. על פי העיתון, באותה פגישה נכח גם ג'ארד קושנר, חתנו של טראמפ והאיש החזק בסביבת הנשיא, שהציע לייסד ערוץ תקשורת חשאי בין הבית הלבן לנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין.
 
צילום: AFP
השאירו מאחוריהם מציאות הרבה פחות זוהרת בבית. ג'ארד קושניר ואיוונקה טראמפ צילום: AFP

וכך, בעוד הנשיא טראמפ, בתו איוונקה ובן זוגה המדובר נישאים על זרי התהילה של הביקור במזרח התיכון, הם השאירו מאחוריהם מציאות הרבה פחות זוהרת בבית. הפרסום נפל בוושינגטון כפצצה, וגלי ההדף עודם מהדהדים. קושנר כבר הצהיר על נכונותו להופיע בפני ועדת המודיעין של הקונגרס ולהסביר את מהלכיו. זה יקרה בקרוב. בשורה התחתונה, המצב הוא שג'ארד קושנר, חתנו ואיש סודו של הנשיא, נמצא בעין הסערה. מי שעד לא מכבר נחשב למבוגר האחראי בבית הלבן, מבוקש כעת לחקירה על ידי ה-FBI.

"זה עצמו עדיין לא אומר דבר", מקפידים להבהיר בפרסומים. קושנר איננו מטרת החקירה, לא כרגע בכל אופן.  נכון לעכשיו הוא מוגדר "אדם שיש לחוקרים עניין בו". זימונו  נועד לספק מידע לחוקרי ה-FBI  לגבי המעורבות  הרוסית בניסיון להשפיע על תוצאות הבחירות לנשיאות בארה"ב, והאפשרות שאנשי מטהו של טראמפ שיתפו פעולה עם הרוסים כדי להטות את הבחירות לטובתם.

החשיפה על "הקשר הרוסי" של קושנר היא מכה קשה לנשיא טראמפ, פוליטית ומורלית. כעת הגיעה החקירה לא רק לבית הלבן, אלא גם למקורבים לו ביותר. קושנר הוא לא רק בעלה של בתו האהובה איוונקה; הוא יועץ-העל של הנשיא. קושנר מונה על ידי חותנו לעמוד בראש המשרד לחדשנות, מרכז כוח שנועד לבנות מחדש את משרדי הממשל האמריקני ולפתוח אותם למגזר הפרטי; הוא ממונה על המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים; והוא זה שיחד עם הנסיך, מוחמד בן סלמן, תפר את המגה-עסקת-נשק עם סעודיה, שלא לדבר על חלקו בניהול המגעים על הקמת החומה לאורך הגבול עם מקסיקו. לאחר שמייק פלין נאלץ להתפטר מתפקידו בשל המגעים עם השגריר הרוסי, כעת הקשר הזה מגיע הכי קרוב לטראמפ.
 
צילום: AFP
חשיפת ''הקשר הרוסי'' של קושנר היא מכה קשה לטראמפ, פוליטית ומורלית. פוטין וטראמפ צילום: AFP

"הקשר הרוסי" של קושנר מעורר לא רק עניין וסערה ציבורית, אלא מציף גם סדרת שאלות מטרידה על תהליך בדיקת סיווגו הביטחוני של קושנר. בשאלון הארוך והממצה שמילא קושנר, כחלק מתהליך אשרור מעמדו כיועץ בבית הלבן, נשמטו פעמיים פרטים מרכזיים על פגישות שקיים עם אזרחים רוסים. גם הפגישה האמורה עם קיסליאק, וגם פגישה שקיים עם סרגיי גורקוב, בנקאי רוסי העומד בראש  בנק בשליטת הקרמלין, שמאז הפלישה לחצי האי קרים  מוטלות עליו סנקציות אמריקניות. לא זו בלבד, גורקוב הוא ידיד קרוב של פוטין, ובוגר בית הספר למרגלים של ה-FSB, שירות הביטחון הפדרלי הרוסי.

קושנר יידרש להשיב על שאלות קשות, ובהן: מה הייתה מטרות הפגישה עם השגריר קיסליאק, כמו גם עם המרגל שהפך לבנקאי? מדוע נשמטו הפגישות מן השאלון שמילא, ומדוע הזדרז לתקן את השאלון ולהכניס פרטים עליהן באמצעות עורך דינו? האם היה זה ענין של זיכרון כושל, או ניסיון להסתיר מידע רגיש ומסוכן? האם היה ניסיון להסתיר את האג'נדה הפוליטית שטראמפ מנסה לקדם,  במיוחד בכל הקשור להסרת הסנקציות על רוסיה?  והאם יש לכך קשר כלשהו, ישיר או עקיף, לעסקי האימפריה של טראמפ?

לתסבוכת שאליה נקלע קושנר יש כעת פן נוסף. הבסיס לזימונו של קושנר הוא שיחות של השגריר קיסליאק שיירט הביון האמריקני, שבהן הוא חושף בפני הממונים עליו את הצעתו של קושנר להקים ערוץ תקשורת חשאי בין טראמפ לפוטין. על פי המקורות שהדליפו את הסיפור ל'וושינגטון פוסט', הצעתו של קושנר כללה שימוש במתקנים דיפלומטיים רוסיים ברחבי ארה"ב. קושנר העריך כנראה שהם מוגנים מפני ציתות על ידי גופי המודיעין האמריקניים. הוא טעה. החלק האבסורדי הוא שבפגישה נוכח גם הגנרל פלין, היועץ לביטחון לאומי, שהיה אמור לדעת שזה לא המצב.
 

צילום: EPA
החלק האבסורדי הוא שנכח גם הגנרל פלין, שהיה אמור לדעת שזה לא המצב. פלין צילום: EPA

מנגד, יש מי שסבור שקושנר לא פעל בעורמה ובמניפולטיביות, אלא פשוט בנאיביות. הטוענים להגנתו סבורים שחתן הנשיא לא חש את מבוכת השגריר ולא הבין אילו סכנות טמנה בחובה ההצעה לקיסילאק עצמו, שחשש כי מדובר במלכודת דבש. והייתה לו סיבה לחשד הזה. מה שהמודיעין האמריקני העלה בחכתו הוא תיאור ההצעה של קושנר על ידי השגריר בפני הממונים עליו במוסקבה. מאידך, ייתכן שנוכחותו של פלין בפגישה הרגיעה את הרוסים.  פלין, יותר מכל אחד אחר, אמור היה לדעת למה מסוגלים האמריקנים ולמה לא. מה גם שבין יתר השיחות שיירטו האמריקנים היו התרברבויות של הרוסים בקשריהם עם פלין ויכולתם להשפיע דרכו על טראמפ ואנשיו.

כך שסביר להניח שכאשר חוקרי ה-FBI צפו רק לפני שבועיים במפגש הביזארי בחדר הסגלגל בין טראמפ ובין שר החוץ הרוסי לברוב והשגריר קיסליאק, בעודם מתבדחים וטופחים על השכם איש לרעהו, היה זה כנראה מפגש אחד יותר מדי. לא מן הנמנע שהמחזה הזה היה הטריגר לשחרור ההדלפה נגד קושנר, הדלפה שהוחזקה כנראה למעלה מחצי שנה עד לשחרורה ל'וושינגטון פוסט'. על פי העיתון, המידע על הפגישה הגיע באמצעות מכתב אנונימי כבר לפני שישה חודשים, אולם תוכנו נשמר עד כה בסוד.

בדיעבד, ההדלפה הנוכחית על ערוץ התקשורת החשאי שקושנר הציע לכאורה לשגריר הרוסי, שופכת אור על מהלכיו של ממשל אובמה ערב הבחירות, שנראו אז מגוחכים ואף פתטיים. לאחר שארגוני המודיעין האמריקנים הוציאו דו"ח ובו קבעו רשמית שהרוסים ניסו להתערב ולהשפיע על תוצאות הבחירות בארה"ב, הגיב הממשל בגירוש 35 דיפלומטים רוסים ובסגירת מבנים ברחבי ארה"ב ששייכים לשגרירות הרוסית ונחשבים לטריטוריה רוסית,  בהם גם בית נופש מפורסם בקונטיקט.
 
צילום: AP
ההדלפה שופכת אור על מהלכיו של ממשל אובמה ערב הבחירות, שנראו אז מגוחכים ואף פתטיים. צילום: AP

הסנקציות הללו, שבוצעו על ידי ממשל אובמה בתקופה שבין הבחירות לכניסת טראמפ לבית הלבן, נראו אז  קלילות וחסרות משמעות. כעת, בעקבות ההדלפה על הצעתו של קושנר, הן נראות כמו תגובה מעשית הולמת. אם התכנית של קושנר התבססה על קיום ערוץ תקשורת מוגן בין פוטין לטראמפ באמצעות מבנים אקס-טריטוריאלים של השגרירות הרוסית, הדרך הקלה לסכל אותה היא פשוט לסגור אותם. הסוד הזה מאיים עכשיו לא רק על ממשל טראמפ, אלא גם על משפחתו.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך