אור לגויים: ישראל תהפוך למעצמת מחקר בתחום הקנאביס
לראשונה יקימו מכון וולקני וחברת Genetics Pharmabis חממה לפיתוח זני מריחואנה. השר חיים כץ בכנס הקנאביס הרפואי cann10: "ישראל מחטיאה את המטרה כל עוד ייצוא קנאביס רפואי אינו חוקי". מנהל יחידת הקנאביס במשרד הבריאות: "ממחקר הקנאביס הרפואי בציון יצאו פריצות דרך לעולם כולו"
הפשרת היחס לקנאביס בארץ גוררת גם שינוי גישה למחקר של הצמח, וישראל הופכת לאט אבל בטוח למעצמת מחקר בתחום הקנאביס, שיכניס למדינה מיליארדי שקלים – כך עולה מכנס cann10 לקנאביס רפואי שננעל היום (שלישי). עם זאת, השר חיים כץ התריע בכנס: כי "ישראל מחטיאה את המטרה כל עוד ייצוא קנאביס רפואי אינו חוקי".חברת Pharmabis Genetics חתמה היום (שלישי) על הסכם עם מכון וולקני, גוף מחקר ממשלתי, להקמה של חממה לפיתוח זנים חדשים של קנאביס למטרות רפואיות. המחקר יתנהל בחממה שתפעל בתוך מכון וולקני בראשון לציון ותסתייע במעבדות, בטכנולוגיה הקיימת במכון, במרכז מחקר נווה-יער, ובתשתיות הפיסיות שלהם.

יפותחו זנים חדשים. מריחואנה
צילום: באדיבות yes דוקו
מחקר צמח הקנאביס בעולם נמצא בהתפתחות מואצת בשנים האחרונות וישראל היא מהמדינות המובילות בתחום. כיום, ידוע על כ-400 חומרים פעילים בצמח הקנאביס, ביניהם רק שלושת הקנבינואידים העיקריים (THC CBD ו-CBN) משמשים כיום להגדרת התאמת הצמח למטרות רפואיות. פיתוח זנים חדשים של קנאביס נעשה לראשונה מתוך הרציונל שלזני הקנאביס הלא מוכרים תכונות רפואיות ואגרונומיות יוצאות דופן, הנובעות גם מעשרות הרכיבים הכימיים הנוספים המצויים בצמח הקנביס. אשר ניתן לנצלן לטפח זנים משופרים לטובת המגדל והחולים.
הכנס המדעי-טכנולוגי cann10 נערך זו השנייה ולקחו בו חלק כ-700 חוקרים, רופאים, מגדלים, אגרונומים, חברות טכנולוגיה וסטארט-אפים מתעשיית הקנאביס הרפואי. בין המשתתפים מישראל: פרופ' רפאל משולם, מגלה ה-THC; יובל לנדשפט, מנהל היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות; חיים כץ, שר העבודה והרווחה; ח"כ תמר זנדברג, יו"ר הוועדה למאבק בנגעי הסמים ואלכוהול; פרופ' ארנון אפק, משנה רפואי למנכ"ל משרד הבריאות; ח"כ חיים רמון, שר הבריאות לשעבר ומארק היידן, סגן נשיא קולורדו נשיונל בנק.

פרופ רפאל משולם ויוסי בורנשטיין, יור Cann10
צילום: שירי גונן כהן
יובל לנדשפט אמר בכנס: "כולנו חולקים את אותו חלום - הפיכת צמח הקנאביס לאמצעי טיפול עבור המונים ברחבי העולם. לשם כך יצרנו במשרד הבריאות את ה-cannacopeia, שהוא למעשה תורת הקנאביס הרפואי. אני מאמין שאנחנו יכולים להגיע למצב שממחקר הקנאביס הרפואי בציון יצאו פריצות דרך לעולם כולו".
שר העבודה והרווחה, חיים כץ אמר בכנס: "למרות ההתפתחות המרשימה בתחום, לצערי ייצוא הקנאביס הרפואי לחו"ל עדיין אינו חוקי, ובכך ישראל מחטיאה את המטרה. קנאביס רפואי צריך להיות מקור פרנסה להרבה מאוד חקלאים בישראל".
ח"כ תמר זנדברג (מרצ) אמרה בכנס: "על מנת להניע את מהפכת הקנאביס הרפואי בישראל, זה לא מספיק לגייס את הרגולציה בלבד. לא פחות מכך גורם קריטי להצלחת התהליך הם מובילי הדעה בתחום. התעשייה עדיין חווה חבלי לידה ובמקרה הזה מתמודדים עם התנגדויות מצד רופאים ובכירים בהנהלה הרפואית. אני קוראת להם להצטרף למהפכה, ולהרחיב את אופקיהם המקצועיים גם לתחום הקנאביס הרפואי".

מימין לשמאל - עופר שפוטהיים, מנכ''ל הכנס, השר חיים כץ ותמר זנדברג
צילום: שירי גונן כהן
"שאלת ייצוא הקנאביס לחו"ל הינה קריטית ליכולת שלנו להרחיב את המחקר המדעי וטכנולוגי ולשכלל את יכולות הצמח לתמורות רפואיות. כמו כן, לגליזציה של קנאביס וחקר הקנאביס למטרות רפואיות אינם שני דברים סותרים, להיפך- הם שלובים האחד בשני. בניגוד לתפישה המקובלת בעבר, היום אנחנו מבינים שאי אפשר לנתק את שני התחום האחד מהשני וכי שמירת הקנאביס כצמח לא חוקי לשימוש למטרות פנאי יוצר את האפקט ההפוך ולא באמת מונע מהציבור מלצרוך אותו. לגליזציה של הקנאביס תעודד את המחקר הרפואי והטכנולוגי של הצמח, והגיעה השעה גם לשם כך".
בכנס גם נאמה ראש מחלקת התביעות באגף התנועה של משטרת ישראל, נצ"מ שרית פיליפסון, שטענה כי "מעל 15 אחוז מהנהגים בישראל הודו שאחרי שימוש בסם הם עולים על הכביש". פיליפסון טענה כי מנתונים שהגיעו לכאורה מארה"ב, עולה יש עלייה של משתמשי קנאביס במעורבות בתאונות דרכים קטלניות; זאת, בניגוד לתוצאות מחקר מדעי מקיף שנערך ב-23 מדינות בארה"ב לאורך 19 שנה, ממנו עלה כי במדינות שאישרו שימוש במריחואנה רפואית חלה ירידה במספר הרוגי התאונות באופן אבסולוטי.

קנאביס רפואי
צילום: הדס פרוש, פלאש 90
לדברי נצ"מ פיליפסון, "בישראל עד היום נתפסו מעל 7,500 נהגים כשהם נוהגים בשכרות, 1,500 נהגים נתפסו בעבירה של נהיגה תחת השפעת סם. בישראל ישנם מעל 25 אלף משתמשי קנאביס רפואי בעלי רישיון, וסך הכול ישנם 1,100 שוטרים שמתוכם 250 בלבד אוכפים את עבירות התנועה בכבישים. אז מה הסיכוי של נהג תחת השפעת סם להיתפס? קטן ביותר".
עוד אמרה פיליפסון: "יותר מ-15 אחוז מהנהגים בישראל הודו שאחרי שימוש בסם הם עולים על הרכב. מחקרים הראו שהסם הנפוץ ביותר אצל כולם הוא קנאביס. מנתונים בארצות הברית עולה כי יש עליה של פי 3 במעורבות של משתמשי קנאביס בתאונות קטלניות בין 1999-2010 לעומת שנים קודמות. פחות מ-2 אחוז מתאונות הדרכים בישראל נגרמות משימוש באלכוהול או סם. כיום אין לנו במדינת ישראל את היכולת לבדוק נהגים בצד הכביש ולבדוק אם צרכנו סמים או לא. מבחינתנו מי שאנו חושדים בו שהשתמש בסם אנחנו לוקחים אותו לבדיקת דם".
בניגוד לנתונים שהביאה פיליפסון, מחקר מדעי מקיף שנערך בארה"ב - הגיע לתוצאות הפוכות. המחקר נערך על ידי הד"ר ג'וליאן סנטאלה-טנוריו מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת קולומביה בניו-יורק, והשווה בין נתוני התאונות ב-23 מתוך 28 המדינות האמריקניות שאישרו שימוש במריחואנה רפואית (5 מדינות אישרו את השימוש במועד מאוחר יחסית) לבין נתוני התאונות של כלל המדינות בארה"ב. המחקר בוצע במימון וביוזמת המחוקקים בשבע מדינות שהתירו שימוש במריחואנה רפואית בשנים האחרונות וזאת לנוכח חששות שהובעו שם לגבי ההשפעה השלילית שהייתה צפויה על הבטיחות בדרכים.

פחות תאונות דרכים קטלניות. מבחר סוגי מריחואנה בדנבר קולורדו
צילום: רויטרס
על פי הממצאים לא רק שמספר נפגעי התאונות בכלל המדינות שאישרו שימוש במריחואנה רפואית לא עלה - הוא אף ירד באופן מובהק יותר מאשר במדינות האחרות. החוקרים ניתחו את הנתונים של תאונות שבהן נהרגו 1.2 מיליון אמריקנים בין השנים 1985 ועד 2014 ומצאו ירידה של 11% בממוצע במדינות שהתירו שימוש במריחואנה רפואית החל בשנת 1996, אז החלו מדינות לאשר את השימוש.
החוקרים השתמשו במודלים שונים שנטרלו את השפעתן של פעולות אחרות שבוצעו באותן מדינות, ולקחו בחשבון גורמים כמו שינויים בתוכניות הכשרת הנהג וכן את רמת ההכנסה החציונית, שיעורי אבטלה, העלאת מהירות הנסיעה המותרת, שינוי בחקיקה ובאכיפה של שימוש בחגורות בטיחות וכן איסור על משלוח הודעות טקסט מטלפונים סלולריים בעת נהיגה. לאחר כל זאת נמצא שבממוצע, ובאופן מובהק, במדינות שבהן הותר השימוש במריחואנה רפואית התרחשה ירידה גדולה יותר במספר הרוגי תאונות מאשר במדינות שלא אישרו שימוש חוקי.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg