"אנחנו לא רוצחים": מוסלמים בבריטניה מתנערים מדאעש

על רקע הבחירות בממלכה אומרים מוסלמים מרובע טאוור המלטס כי הם רוצים לחיות בשלום, חרף גל הטרור שבוצע על ידי ארגון הטרור האסלאמי. "מוסלמי אמיתי לא הורג אנשים. אני מאמין שאנחנו הגשר להבנה של העולם שיש אסלאם אחר"

אריאל שנבל, לונדון | 8/6/2017 21:40
תגיות: בחירות בבריטניה,לונדון,תרזה מיי,ג'רמי קורבין
ישנם יותר משלושה מיליון מוסלמים בממלכה הבריטית והאסלאם מוגדר כדת השנייה בגודלה במדינה, אחרי הנצרות כמובן. מזרח לונדון הוא האזור שבו מרוכזים רוב המוסלמים בבירה. בתחילת השבוע פשטו כוחות הביטחון על רובע בארקינג שבו התגורר אחד המחבלים מהפיגוע במוצ"ש, חוראם באט, ועצרו 11 בני אדם בחשד לסיוע בטרור.

רגעים אחרונים לפני הבחירות בבריטניה (צילום: רויטרס):
קטעים נוספים


מדובר בפרבר לונדוני רגיל למראה, ששום דבר בשיטוט ברחובותיו ומשיחה עם כמה מתושביו לא יכול לרמז על קן הטרור שצמח בו. סביבת מתחם המגורים של המחבל ברחוב קינגס רואד, סמוך מאוד לתחנת האנדרגראונד המקומית, מכילה את כל מה שאזרח בריטי ממוצע מהפרברים יכול לחלום עליו. נכון, זו לא שכונת יוקרה בצפון העיר, אבל הרחובות נקיים ומרווחים, פארקים ירוקים במרחק הליכה ותחבורה ציבורית זמינה, שלל מוסדות ציבור ומסחר - אין כאן תחושת הזנחה או שיכוני עוני שיכולים לספק למי שמעוניין תחושות עוול שעשויות להתפרץ בצורת פיגוע שפל.
צילום: AFP
נפל דבר בלונדון. בריטניה בוחרת צילום: AFP
 
רק בתום הסיור בשכונה, על רקע הבחירות היום (יום ה') בממלכה, פתאום שמתי לב למשהו - כמעט לא נתקלתי באנשים בעלי מראה בריטי. המוכרים בחנויות, הקונים, האיש שהסכים להסביר לי איך מגיעים מפה לשם - כולם מהגרים. רובע בארקינג אינו יוצא דופן במזרח לונדון. כבר שנים ארוכות ששכונות שלמות מתרוקנות מתושביהן המקוריים, בריטיים נוצרים לבנים בני המעמד הבינוני, ובמקומם מתיישבים מהגרים משלל מדינות, בעיקר מוסלמים.

סמרין, אישה ממוצא בנגלדשי ותושבת השכונה, סיפרה לנו כי הדבר מפריעה לה למרות היותה מהגרת בעצמה. "לונדון היא מקום נפלא למהגרים, אבל לא הייתי רוצה שילדיי יחיו בשכונה שבה כמעט ולא שומעים אנגלית. הגטו שנוצר בבארקינג, באופן שאנחנו כמעט ולא נפגשים עם בריטניה האמיתית, הוא מצב מסוכן שעלול להוביל לעוד מעשי פשע כמו שראינו בווסטמינסטר, במנצ'סטר ובגשר לונדון". כשנפרדתי ממנה לשלום היא הוסיפה משפט אחד: "לפחות המצב שלנו לא גרוע כמו ב'טאוור המלטס'".
צילום: AFP
אווירת נכאים. אזרחים יוצאים מקלפי בלונדון צילום: AFP

כמה תחנות ממערב לבארקינג שוכן רובע טאוור המלטס. זהו האזור בעל אחוז המוסלמים הגבוה ביותר בבריטניה כולה, יותר משליש. ברחוב וייטצ'אפל מספר 34 ניצב לו בית עץ קטן ששימש מאז 1570 את מפעל פעמוני הכנסיות הידוע בעולם. על הדלת תלוי היום דף קטן ולא חגיגי במיוחד המכריז על סגירתו הסופית של מרכז המבקרים. שני בניינים מכאן מתנוסס לו בניין ענק, חדש והומה אדם, המשמש המסגד המרכזי של מזרח לונדון ומרכז תרבות אסלאמי. אם תרצו, הסיפור של מזרח לונדון או בעצם של לונדון כולה בשני בניינים כמעט צמודים. הדרישה לפעמוני כנסיות בצניחה חופשית, הדרישה לצריחי מסגדים הולכת ועולה, ואתה החשש מהתגברות האסלאם הקיצוני.

באחת החסימות של גשר לונדון אני פוגש בבחור מוסלמי צעיר הלובש חולצה ועליה הכיתוב "מוסלמים בעד הומניות". קוראים לו פרהאד אחמד, בן 25, והוא משמש אימאם במסגד הראשון שנוסד בלונדון בשנת 1924. פרהאד ומסגד 'פאזל' שייכים לכת האחמדים, שנוסדה במאה ה־19 ומונה כ־20 מיליון מאמינים ברחבי העולם, כולל בישראל. הח'ליף, כלומר הדמות הרוחנית הגבוהה ביותר בקרב האחמדים, יושב כיום בלונדון, כשביתו צמוד למסגד. פרהאד מפציר בי להגיע למסגד למחרת בערב, למפגש עם המאמינים ולשיחה על רקע ארוחת שבירת צום הרמדאן.
צילום: AFP
פגיעה בבטן הרכה של הממלכה. קלפי בבריטניה צילום: AFP

סביב השולחן עמוס המאכלים, מספר בעיניים דומעות חאזק רחמאן, בן הקהילה, על שיחה שהייתה לו עם בנו בן הארבע לפני כשבועיים. "הילד חזר מהגן וסיפר שאחד מחבריו שאל אותו אם הוא מוסלמי. הילד ענה שכן, ואז חברו אמר לו: 'אז בעוד כמה שנים כשתגדל תלך להרוג אנשים?' במשך כמה ימים פשוט הסתובבתי בהלם. לא ידעתי מה לעשות ואיך להגיב. למזלי יש כאן קהילה תומכת וקיבלתי ממנה תשובות. לקחתי את הילד לשיחה, אף שהוא רק בן ארבע, ואמרתי לו שלעולם לא יתבייש בכך שהוא מוסלמי. כי מוסלמי אמיתי לא הורג אנשים, ולא משנה אם הם נוצרים, יהודים, בודהיסטים או מוסלמים - הרי המוסלמים הורגים בעיקר מוסלמים בסופו של דבר... קשה בתקופה הזאת להיות מוסלמי באירופה, אבל אני מאמין שאנחנו הגשר להבנה של העולם שיש אסלאם אחר, אסלאם אמיתי, אסלאם שלא נכנע לקיצוניות שאין לה קשר לדת. אני מקווה מאוד שאנחנו העתיד של האסלאם, אנחנו חייבים להיות".


הכתבה המלאה תתפרסם ביום שישי במוסף יומן של מקור ראשון
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך