אף שלא נמצאה תקלה: מטוסי ה-F-35 ישובו לטוס
כמה חששות מרכזיים לשיבושים באספקת החמצן לטייסים נשללו, ולכן הורו מפקדי חיל האוויר שהוא לא יקורקע עוד. עם זאת, החקירה בעניין נמשכת
חיל האוויר האמריקאי הודיע הבוקר (יום ג') כי עשרות חמקנים מסוג אף-35 שקורקעו למשך 11 יום בגלל בעיית אספקת חמצן במטוסי הקרב היוקרתיים ישובו לטוס ביום רביעי.
מטוס F-35
צילום: אי-פי
החוקרים לא הצליחו לזהות את הסיבה השורשית לבעיה, שגרמה לטייסת הקרב ה-56 מבסיס חיל האוויר לוק שבאריזונה לקרקע את המטוסים. "עם זאת, בוטלו כמה חששות מרכזיים למחוללי הבעיות הללו, כולל תחזוק ונוהלי ציוד הטיסה של צוות האוויר", הודיעה דוברת הבסיס, סרן רבקה הייז.
המטוסים של חברת "לוקהיד מרטין" קורקעו ב-9 ביוני בעקבות חמש תקריות מאז 2 במאי שבהן חוו הטייסים תסמינים של היפוקסיה, מחסור בחמצן. בעת הזאת יש 55 מטוסי "אף-35 אי" בטייסת ה-56, והם משמשים לאימון טייסים מארה"ב ומחילות אוויר אחרים שרוכשים את החמקן.
הייז אמרה כי המומחים מוסיפים לבדוק את הסוגיה, וכי כמה אמצעי זהירות ננקטו, כולל הגברת הרמה המינימלית במערכות הגיבוי של אספקת החמצן בכל טיסה.
כשתג המחיר של רכישת ופיתוח המטוס מגיע כיום כבר ל-379 מיליארד דולר לסך של 2,443 מטוסי "אף-35" – שמיועדים רובם לחיל האוויר האמריקאי – החמקן המתקדם הוא המטוס היקר ביותר בהיסטוריה, ותג המחיר עוד צפוי לעלות.
כשמשקללים את עלויות השימוש והתחזוק של המטוסים לכל אורך חייו של החמקן עד שנת 2070, סך העלות הכוללת של תוכנית הפיתוח שלו צפויה לעלות לכ-1.5 טריליון דולר. חסידיו של המטוס מהללים את יכולת ההתחמקות שלו מרדארים, את המהירות העל-קולית שלו, את יכולות התמיכה האווירית שלו, את מהירות ההמראה ואת המגוון הרחב של חיישנים שמותקנים בו, המעניקים לטייסים גישה ללא הגבלה למידע.
אבל התוכנית עמדה בפני עיכובים רבים, עלויות גדולות ונסיגות, כולל שרפה מסתורית במנוע המטוס ב-2014, שגרמה למפקדי חיל האוויר לקרקע זמנית את המטוסים. בעיות אחרות כללו פגמים בתוכנה, תקלות טכניות ומערכת תקולה של כיסא המפלט, שהעמידה בסיכון את חייהם של טייסים השוקלים פחות מ-62 קילוגרמים.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg