ישראל מתמודדת עם טרור סייבר באופן יום יומי

בעקבות מתקפת הסייבר על מערכת הבריאות, מומחים מרגיעים שלארגוני הטרור אין יכולות תקיפה חריגות. יחד עם זאת, סין, צפון קוריאה ורוסיה יכולות לחדור בקלות ולדלות מידע רגיש מאוד

אסף גולן | 29/6/2017 18:47
תגיות: סייבר
הניסיון למתקפת סייבר הלילה (ה') בכמה בתי חולים ברחבי הארץ, נבלם במהירות ובשלב הראשוני שלו. יחד עם זאת, החמאס הצליח בחודש ינואר האחרון לדלות מידע על חיילי צה"ל דרך חשבונות מזויפים של נשים בפייסבוק, והארגון אף הצליח לחדור למצלמות התעבורה בדרום הארץ.
צילום: EPA
המתקפה על מערכת הבריאות נבלמה בשלב הראשוני שלה. אילוסטרציה. צילום: EPA

מציאות מטרידה זו מעוררת שאלות על מצב המוכנות של ישראל במתקפה מתוכננת כמו זו שאירעה לאחרונה באוקראינה. במילים אחרות האם התרחיש הבא אפשרי: חיזבאללה, בהשראת איראן, מתכנן מתקפת טילים או מבצע חטיפה מורכב בישראל. לשם כך, האקרים, שמקורם בטהרן, מפעילים מתקפת סייבר על מערכות חיוניות בצפון, כמו מערכת הרמזורים בכבישים, הרשתות הסלולריות, רשתות חשמל שונות וכן רשת האינטרנט. מתקפת הסייבר עלולה במקרה כזה לייצר חלון הזדמנות לחטיפת חייל בגבול, ללא היענות מידית של צה"ל ומערכת הביטחון.
רק לרוסיה, סין וצפון קוריאה יש יכולות תקיפה שיפגעו בישראל

ראש חטיבת המודיעין בחברת סייבריזן, סנז ישר, אומרת ביחס למתווה האימה המצוין לעיל כי "לאיראן אין כיום יכולות תקיפה חריגות. כלומר, גם במקרה של עימות צבאי ישיר, חיזבאללה ואיראן יוכלו אולי לדלות מידע על ישראל בתקיפות סייבר, והן עשו זאת בעבר".

כמו כן, ציינה ישר כי "צריך לדעת שיש בעולם מעצמות כמו רוסיה, סין וצפון קוריאה שיש להן יכולות סייבר אגרסיביות מאד. מדינות כאלו יכולות לחדור בקלות ולדלות מידע רגיש מאוד ואולי גם ממש לייצר אם הן ירצו מתקפות חזקות מאד. גם לארצות הברית ולישראל יש יכולות כאלו, אבל הן בברית ככה שממנה אני פחות חוששת".

צילום: EPA
''מדינות יכולות לחדור בקלות ולדלות מידע רגיש''. פוטין. צילום: EPA

עוד מוסיפה ישר כי יש להבדיל בין המערכות השונות בישראל ורמת החשיפה שלהן למתקפה. "יש הבדל בין מערכות קריטיות שיחסית מוגנות, כמו הסלולר, החשמל ומערכת הבריאות, לבין עיריות ומערכות די חשובות נוספות שחשופות מאוד. גורם שירצה לייצר בלגן בישראל יוכל די בקלות לייצר תוהו ובוהו ברמה העירונית, ולייצר פגיעות כלכליות שלא יסייעו בלחימה אבל ברור שהן יקשו. מתסכל הפער בארץ בין ההגנה על הדברים האסטרטגיים לבין מערכות חשובות אחרות שממש לא מוגנות", סיכמה.

דווקא בגלל שישראל כל הזמן מותקפת היא יחסית מוגנת

מנהל הטכנולוגיות בחברת הסייבר ESET ישראל, אמיר כרמי, אומר כי באופן פרדוקסלי בגלל התקיפות הרבות על ישראל יש בארץ מודעות גבוהה לפיגועי סייבר אפשריים. "חמאס וחיזבאללה תוקפים את ישראל כדי לדלות מידע. הם נכנסים למחשבים של חברות ממשלתיות, מנסים לאסוף מידע על חיילי צה"ל ועל כל מיני ארגונים שפועלים בארץ. זה קמפיין מתמשך וברור שלקראת פיגוע טרור הם ינסו את כל המשאבים שיש להם כדי לסייע לעצמם. בגלל המצב הזה, ישראל, באופן יחסי, היא מדינה מאד מוגנת.

לגבי התקיפה של מערכת הבריאות אמר כרמי כי מדובר במתקפה אסטרטגית. "התקיפה של בתי החולים היא תקיפה מקדימה שמטרתה לגנוב קודים של המערכות, כדי להתחזות אליהן אחר כך. לפעמים זה בשביל לגבות כופר, כמו שקרה בעבר שמחשבי בתי חולים בעולם נחסמו עד שבתי החולים שילמו כופר. מצד שני תמיד אפשר להגיד שזה גורם עוין ששומר לעצמו את הדרך לדלות ככה מידע או אפילו לבצע מתקפת טרור סייבר. צריך לדעת שבתחום הסייבר מהסוג הזה, יש קו דק בין פושעים לאנשי טרור, ולא פעם יש זליגה מצד לצד. כבר בבוקר פנו הרבה בתי חולים לחברה ולא חיכו שנייה. כלומר, בארץ יש מודעות רבה גם במגזר הפרטי. כולם מבינים את הסכנה", אמר כרמי.

ישראל מגנה על עצמה אבל אין תעודת ביטוח

לדברי ד"ר טל פבל, מומחה לאינטרנט וסייבר, לא ניתן באמת להתגונן עד הסוף מפני מתקפות. "נמשיל זאת לקיומו של פשע: יש משטרה בעולם אבל תמיד יש פושעים. לעולם לא נדע האם אנו מוגנים עד הסוף ותמיד ייתכן שיפתיעו אותנו.

צילום: שאטרסטוק
''צריך להיות מוכנים''. סייבר. צילום: שאטרסטוק

בנוסף, ד"ר פבל התייחס למתקפת סייבר הלילה שבמהלכה יצאו צוותים לשטח ומצאו 50 מחשבים פגועים. "אנחנו לא יודעים כמה תקיפות, וגם כמה תקיפות חריפות לא פורסמו ולא הגיע לידיעת הציבור. כל מדינה, ובפרט מדינת ישראל, צריכה להכין את עצמה לתקיפה מהסוג הזה וישראל עושה זאת. מעבר לכך גם האזרחים ומוסדות הציבור צריכים לגלות אחריות.

"במקרה של תקיפה חזקה, רק גורמים אסטרטגיים יהיו מוגנים על ידי המדינה והציבור יצטרך להגן על עצמו על ידי תוכנות מעודכנות ואי כניסה לקישורים חשודים. מעבר לכך, צריך תמיד לחקור מה איראן, חיזבאללה והמעצמות מפתחות. צריך להיות מוכנים. אני מקווה שישראל אכן כל הזמן משקיעה בכך מספיק ואני קורא לציבור לא לחכות לרשות הסייבר, אלא כל הזמן לעדכן את התוכנות במחשב הביתי".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך