350 פעוטות אלרגניים ללא מעון בשנה הבאה
בעקבות החלטת משרד הרווחה לבטל את מימון הסייעות המלוות, במעונות מסרבים לקבל את הפעוטות. הורים: "מי ייקח אחריות על מקרי מוות?" משרד הרווחה בתגובה: "לא בתחומנו, אין לנו לוח זמנים"
אין פתרון לפעוטות אלרגים: הורים שהגיעו הבוקר (יום ג') לוועדה לזכויות הילד בכנסת סיפרו בזה אחר זה כי מעונות ברחבי הארץמסרבים לקבל את ילדיהם האלרגניים בשנה הבאה בשל היעדר יכולת להעניק להם סיוע. המצב המורכב מגיע על רקע החלטת משרד הרווחה כי החל משנת הלימודים הקרובה לא יתוקצב עוד מערך הסייעות המלוות את הילדים במסגרות החינוך."אני מקבלת אין ספור פניות מהורים לילדים אלרגיים עם שאלה אחת – מה אנחנו עושים עוד חודש וחצי? אני מקבלת דיווחים על מעונות שמסרבים לרשום ילדים", פתחה את הדיון יו"ר הוועדה, ח"כ יפעת שאשא-ביטון (כולנו).

''כל אדם יכול לטפל במקרה אלרגי. להזריק זה מאוד פשוט''. פעוטות במעון
צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק
משרד הרווחה התכוון להציע פתרון עד לתחילת שנת הלימודים הקרובה, אולם בדיון הוועדה עלה כי אין כל כוונה לעמוד בלוח הזמנים הצפוף ובעוד שבועות ספורים מאות פעוטות יוותרו ללא מענה או גרוע מכך בסכנת חיים. חגי פורגס ממשרד העבודה והרווחה אמר בדיון כי "הנושא של הסייעות החל מהשנה הבאה לא בתחומי הפעילות של המשרד. מבחינתנו הורים שנרשמים למעון ומבקשים להתקבל, כל עוד אין חוות דעת רפואית לגבי סייעות, המעון חייב לקבל אותם ולעשות את ההכשרות שלו. ההנחיות הן שאם ילד לא חייב בסייעת, המעון חייב לקבל אותו. אם יש פניות פרטניות נשמח לקבל ולטפל".
בתגובה השיבה לפורגס ח"כ שאשא ביטון כי "אנחנו יודעים שהרבה מאוד רופאים מכסים את עצמם וכותבים שיש צורך בסייעת לכל ילד אלרגי ואז המעון דורש בהתאם לאישור הרפואי שתהייה סייעת אחרת הילד לא יוכל להתקבל". מנגד אמר ד"ר רמי גריפת ממשרד הבריאות כי "לסייעת אין ערך מוסף מעבר להכשרת הצוות, כל אדם יכול לטפל במקרה אלרגי. להזריק זה מאוד פשוט".
בעוד שאנשי המקצוע טענו בדיון כי על משרד הבריאות לייצר הנחיה ברורה לרופאים שיורו להורים מתי יש צורך בסייעת צמודה, במשרד הרווחה הנחו לבטל את מערך הסייעות באופן גורף לפני מספר שבועות. הדר ראדה מהלשכה המשפטית במשרד הבריאות השיבה כי "בסוף הפיקוח של משרד העבודה, שלא ינסו להעביר למגרש שלנו. יש שיתוף פעולה מעולה אבל האחריות שלהם".
"השאירו אותנו להתמודד עם הבעיה"
הדר, שהגיעה לדיון עם בנה נעם בעל אלרגיה סיפרה לנוכחים כי "מספיק שהוא נחשף לאדים של האוכל הוא בבעיה, קרה לנו שילד פלט והוא נגע בפליטה והיה בלגן. מה אני עושה בספטמבר? מי ייקח אחריות על מקרה מוות? זה או שאני שולחת אותו והוא בסכנת חיים או שאני לא שולחת אותו".
ריקי רוזמרין, מפקחת חינוכית בנעמ"ת, יצאה גם היא נגד משרד הרווחה ואמרה כי "זרקו את התינוק עם המים, השאירו אותנו להתמודד עם הבעיה. אי אפשר לבטל בלי חלופה. לפני כמה ימים קיבלנו מכתב רפואי לגבי ילדה שהייתה אצלנו עם סייעת, הרופאה כתבה שהיא עדיין זקוקה לסייעת צמודה ומזרק. מה אנחנו אמורים לעשות".

''לצאת לתוכנית גדולה''. ח''כ שאשא ביטון
צילום: מרים אלסטר/ פלאש 90
פרוגס השיב לנוכחים כי "ילדים שאין להם סייעות נפעל כפי שפעלנו ביתר שאת - נקדם פתרונות עם משרד הבריאות שיש לו ידע וסמכויות, שייתן לנו כלים. נפעל להוסיף הכשרות לצוותי המעונות לעניין אלרגיות, אנחנו רוצים לספק מזרקים למקרי אלרגיה לצוותי המעונות. אני לא יודע להתחייב על לו"ז. אנחנו רוצים להרחיב את המענים במקרים הרבים בהן אין חובה לסייעת, שיש צורך בסייעת אין לנו כיצד לטפל".
ח"כ שאשא ביטון: "אני לא מכירה מקרה של ילד אלרגי שלא מצוין צורך בסייעת. מה אני אומרת להורים בעוד שעה וחצי שאני יוצאת מכאן? תביאו סייעת על חשבונכם או שתישארו בחוץ? אני פונה לשר הרווחה והמנכ"ל – אם אתם לא מסוגלים לטפל בגילאי לידה עד שלוש תעבירו את התיק למשרד החינוך, לא מסוגלים לקחת אחריות? פנו את התחום. אם אני מרגישה חסרת אונים מה מרגישים ההורים שם בחוץ".
יו"ר הוועדה סיכמה את הדיון ודרשה פתרון בתוך שבוע למצב הקיים במטרה להיות ערוכים לפתיחת שנת הלימודים. "יש לתת מענה לחודשים הראשונים של השנה בצורת סייעות ממשרד הרווחה וגם ממשרד הבריאות שאינו יכול להתחמק מהנושא כאשר אנחנו במצב חירום. אדבר עם המנכ"לים. במקביל אני מבקשת שנצא לתוכנית מהירה - הכשרות של כל צוותים, הכנסת רשימה של איזה ילדים יוחרגו וכן יקבלו ליווי של סייעות. תנו לנו תוכנית מסודרת ונלחם עליה. את התוכנית לטווח הארוך אני מבקשת תוך חודש. לא ניתן למאות ילדים להישאר בבית".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg