
הגיע הזמן לשינוי תפיסה ביטחונית בהר הבית
לאחר הפיגוע בהר הבית ופרשת המגנומטרים ישנן כמה מסקנות: אי אפשר לספק ביטחון בחסות האנונימיות של המתפללים, נדרש מערך טכנולוגי רב אמצעים, וכמו במקרה של הקמת יחידת "אגוז" ללבנון ו"דובדבן " ליו"ש, יש להקים סיירת ייעודית במג"ב לביטחון הר הבית
הפיגוע שהתרחש ב-14 ביולי בשער השבטים בהר הבית ובו נורו למוות רס"מ האיל סתאוי, תושב מע'אר, ורס"מ כמיל שנאן, תושב חורפיש בנשק חם צריך להניע תהליך שבסופו לא תותר תפילה אנונימית בהר הבית. למרות שהשיח הציבורי התנהל סביב המגנומטרים שהוצבו בכניסה להר הבית בעקבות הפיגוע, ארצה לטעון במאמר דעה זה כי סריקה לגילוי מתכות היא רק חלק אחד מתוך תפיסה ביטחונית רחבה יותר של אחיזת שטח.הכנסת נשק חם להר הבית היא רק חלק מהתמונה הביטחונית. כדי לתכנן פיגוע כזה צריך איסוף מודיעין מקדים (מל"מ) כדי לדעת את הכשלים באבטחה, צריך מישהו שיספק נשק, ולפעמים צריך גם מישהו שידאג למילוט (אם זה לא פיגוע התאבדות). תיעוד הפיגוע הראה כי מדובר בשלושה מחבלים שנכנסו דרך שער הפרחים לעיר העתיקה, כאשר אחריהם הולך הסייען כשהוא נושא על גבו תיק ובתוכו הוסלקו כלי הנשק מסוג קרל גוסטב. העברת הנשק התבצעה בתוך מסגד אל אקצא.

איסוף מל"מ מתבצע בצורה אנושית ובצורה טכנולוגית. כיצד בוצע איסוף המל"מ טרם הפיגוע האחרון בהר הבית? לא ברור, והמסקנות לא יפורסמו לציבור בכל מקרה. אולם, פלוני יכול להעריך שהמפגעים הגיעו לשטח עם מידע מודיעיני אודות נקודות כשל בהערכות מג"ב בהר הבית. נקודות תורפה שאפשרו את הפיגוע.
האיסוף ככל הנראה כלל גם שימוש באנשים אקראיים כדי שהשב"כ לא יוכל להתחקות אחר עקבות תשתית האיסוף. לכל אחד היום יש סמארטפון בכיס שיכול לצלם את הסמטה, הרחוב או כל מקום אחר במתאר של הר הבית. צילום כזה בכל שעה ביום, למשך תקופה של שבועיים או שלושה יכול לתת מידע די טוב לתכנון מבצעי.
שלב אחר שלב, כך בוצע הפיגוע בהר הבית (צילום: דוברות המשטרה):
אמצעי נוסף אפשרי הוא מצלמה כמו זו של wazcam. מדובר ביישום לאנדרואיד שנותן גישה לצפייה מקוונת בשער שכם בהר הבית. בדף הפייסבוק של היישום אפשר לראות תיעוד של הפיגוע בהר הבית, לא ברור מי צילם. את המצלמה של wazcam ומצלמות אחרות בשער דמשק בהר הבית גילה אתר eysonthestreets.
אחת הבעיות היא שלא ברור תמיד של מי המצלמות. העובדה שחלק ממצלמות אלו משדרות 24/7 הזרמת וידאו לרשת האינטרנט הופכת אותן לכלי איסוף מל"מ פוטנציאלי. אפרופו דו שימושי. מה ההבדל בין חדשות זמן אמת לבין איסוף מידע על הערכות של כוחות משטרה בהר הבית?
בפיגוע האחרון היה מעורב נשק חם. ככל הנראה לפחות נשק אחד היה מאולתר מייצור עצמי. המשמעות היא שמישהו ייצר אותו, מכר ושינע אותו למישהו אחר שהעביר אותו לסייען שהגיע איתו לאל אקצא. יש בסיפור הזה תשתית ייצור, כסף שעובר ידיים, ואנשים שיודעים שמישהו מתכנן פיגוע ומחפש נשק. כלומר, יש כאן תשתית אנושית של מספר אנשים לא מועט שיודע שהולך להתבצע פיגוע בהר הבית.
איסוף המל"מ והברחת הנשק מתאפשרים בעיקר אודות לעובדה שעד היום מתאפשרת תפילה אנונימית בהר הבית. גם מגנומטר לא פותר בעיה זו. פלוני יכול לעבור מגנומטר ועדיין להישאר פלוני. בעיית האנונימיות מקבלת משנה תוקף כאשר רוצים לעלות על פיגוע עוד בשלב איסוף המל"מ.
לצד המודיעין שאמור להביא השב"כ ממקורות שלו, צריך אחיזת שטח טכנולוגית מלאה. ראשית, מיפוי כלל האמצעים במתאר שיכולים לעזור לפלוני לתכנן מבצע כזה. מיפוי המצלמות בשטח הר הבית הוא צעד בכיוון כדי לדעת מי מתצפת על היערכות כוחות המשטרה במתאר מרחוק.

אחיזת שטח כזו צריכה לכלול גם מערכות בקרה ביומטריות. זיהוי העוברים ושבים במתאר עם חיבור למאגרי מידע של משרד הפנים, שב"כ, משטרה ומתפ"ש. זיהוי ביומטרי כזה כולל ביצוע הקשרים לאנשים במאגרים הרלוונטיים יאפשר זיהוי דפוסי התנהגות שיהוו קצה חוט להתחיל חקירה. לאחר שצובעים חשודים אפשר להאזין להם לטלפונים הסלולריים ולעקוב אחר המיקום שלהם. חשודים ברמה גבוהה יכנסו לרשימה מעקב של השב"כ.
אמצעי נוסף שניתן להתקין הוא בלון תצפית שמצלם את המתאר בגובה של מאות מטרים 24/7. צילום כזה יאפשר לבצע אנליטיקה על הווידאו ולעשות חיבורים בין אנשים לפלטפורמות כמו מכוניות, משאיות או אופנועים. מצלמה שמותקנת בשער דמשק לא תוכל לראות שמישהו מסוים ניגש למכונית מסוימת במרחק של כמה מאות מטרים. בלון או בלונים שנמצאים קבוע בגובה רב יכולים לראות את זה. הם גם יכולים לראות פגישות בין אנשים שונים שפועלים לכאורה לבד בשטח הר הבית אך נפגשים במרחק של כמה מאות מטרים ממנו.
חיבור תשתית הניטור הזו למאגרים המידע של מתפ"ש ייתן גם ניתוח התנהגות שכולל כאלו שעוברים במעברי גבול שונים ובאים להר הבית לקיים תפילה. מדובר בניטור התנהגות על פני אזור גאוגרפי גדול יותר מאשר הר הבית או ירושלים בלבד, אך כדי למצוא הקשרים שיציפו איסוף מל"מ זה נדרש. תשתית כזו גם תעשיר את המידע עבור השב"כ.
תשתית ניטור כזו גם יכולה לעזור לשמר את המתח המבצעי של כוחות מג"ב והמשטרה במתאר הר הבית ובסביבתו. עצם הידיעה שאתה מנוטר 24/7 מעלה כוננות באופן טבעי. כמו כן, אם כל המידע הוויזואלי יזרום למוקד שו"ב שיפעיל עליו אנליטיקה, מנהלי החמ"ל יוכלו לקבל התרעות גם על בעיות בהיערכות של הכוחות בשטח ולתת להם משוב חוזר בזמן אמת.
מערך הכולל ניטור רציף של המתאר, מעגלי חקירה של בודדים ברמות שונות, משוב רציף על היערכות הכוחות בהתאם לאיומים וניתוח דפוסי התנהגות של מתפללים במעגלים גיאוגרפיים שונים יכול להפחית בצורה ניכרת את כמות הפיגועים בהר הבית. וכן מגנומטרים ואמצעים לזיהוי חומר נפץ למיניהם הם חלק מהאמצעים. בהם לא מסתיימת תפיסת הביטחון של הר הבית.
הפיגוע האחרון ממחיש נקודה נוספת והיא הצורך ביחידה ייעודית של מג"ב להר הבית. מדובר במתאר ייחודי במשמעות הפוליטית שלו וכן במאפיינים המבצעיים שלו. כפי שצה"ל הקים את אגוז ללבנון, קרקל לגבול מצרים ואת כפיר ללחימה ביו"ש, כך המשטרה צריכה להקים כוח ייעודי למתאר הר הבית. השיטה של לוחמי 'כלבו' במשמעות שלוחם מג"ב יודע להילחם במתארים רבים לא עובדת כאן. ועדות לכך היא המורכבות בסיכול פיגועים באזור הומה אדם, עם סמטאות צרות ואפשרויות רבות להזליג אמל"ח למתאר.

השילוב של אחיזת שטח טכנולוגית יחד עם כוחות טקטיים ייעודיים להר הבית יכול להוריד באופן משמעותי את הפיגועים במקום בו מדינת ישראל צריכה לספק חופש פולחן בלי פגיעה בביטחון האישי של המבקרים ושל השוטרים.
אין ספק כי הפיגוע האחרון הוא נקודה ארכימדית בתפיסת הביטחון של הר הבית. אי אפשר לספק ביטחון בחסות האנונימיות של המתפללים. זה לא יעבוד. הדיון סביב המגנומטרים חשוב, אך הוא מסית את השיח למקום צר של התמקדות באמצעי טכנולוגי זה או אחר. הדיון רחב הרבה יותר ומחייב תכנון, ביצוע ותחזוקה של מערך אחיזת שטח שלם להר הבית. כזה הכולל בנוסף גם חקיקה בכנסת שתגבה אותו וסעיף תקציבי שיאפשר אותו.
לכתבות נוספות באתר ISRAEL DEFENSE היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg