
זיכוי, מאסר או חנינה: כל האפשרויות של אזריה
לא בטוח שהכרעת בית הדין הצבאי בקריה בעניין החייל היורה מחברון תהיה סוף פסוק בפרשה. גם אם לא יתקבל ערעורו של אלאור אזריה והוא יחל בריצוי העונש, הוא יוכל לבקש מצה"ל להמתיק את עונשו, להגיש בקשת חנינה לנשיא המדינה או לערער לבג"ץ
מחר (א') בשעה אחת לפני הצהריים תגיע לשיא נוסף פרשת החייל היורה מחברון, אלאור אזריה, עם הודעת בית הדין הצבאי לערעורים בקריה על ההכרעה בעניינו. עם זאת, ייתכן כי גם אם ערעורו של אזריה לא יתקבל עוד לא תגיע הפרשה לקיצה, שכן פרקליטו של אזריה, עו"ד יורם שפטל, עשוי לנסות ולפנות למישור משפטי נוסף – ניסיון הגשת בג"ץ נגד החלטת בית הדין הצבאי.
אלאור אזריה והוריו בבית הדין הצבאי בקריה
צילום: מרים אלסטר/ פלאש 90
חמשת שופטי ההרכב ימסרו את ההכרעה שאותה ניסחו בשבועות האחרונים אחרי שורת דיונים שהסתיימה בסוף חודש מאי. לפני כשבוע וחצי יצא אזריה לאזרחות וסיים את שירותו הצבאי. אחרי שהיה נתון במעצר פתוח לאור הפרשה במהלך שירותו, הורה בית הדין הצבאי לקראת השחרור מצה"ל כי עד הדיון בראשית השבוע הוא ישהה במעצר בית מלא, למעט תפילות בבית הכנסת במהלך השבת.
אזריה ישוחרר למעצר בית בבית הוריו. צילום: משה בן שמחון
כזכור, לאחר ההרשעה בעבירת הריגה והתנהגות שאינה הולמת נגזרו על אזריה 18 חודשי מאסר בפסק דין חמור וחריף של בית הדין הצבאי. את הערעור הגישו נציגי שני הצדדים – התביעה הצבאית, על קלות העונש, ואזריה על ההרשעה עצמה. בכל אופן, גם אם יישלח אזריה לרצות תקופת מאסר בכלא, ואפילו אם לא ינסה עו"ד שפטל לערער בפני בית המשפט העליון, יכולה הפרשה הזאת להימשך.

ביתו של אלאור אזריה ביום שחרורו מצה''ל
צילום: קוקו
החייל היורה מחברון יוכל עוד לבקש המתקה של העונש אם יהיה כזה, וכיוון שפסק הדין הסופי יינתן בבית דין צבאי לערעורים, ההחלטה והסמכות בעניין הזה יעברו לאחריות הרמטכ"ל. נוסף על כך, לפי חוק השיפוט הצבאי, ועדה מיוחדת לעיון בעונש תוכל לזכות את אזריה בניכוי של מחצית מעונש המאסר שלו, בדומה לחיילים אחרים אשר נגזר עליהם עונש העולה על שנת מאסר בפועל.
מלבד דרכי הפעולה האפשרויות במסגרת צה"ל, גם בקשת חנינה מנשיא המדינה יכולה להיות אפשרית, אך רק אחרי שימוצו אפשרויות ההקלה בעונש לפי חוק השיפוט הצבאי. בקשות חנינה המתייחסות לחיילים שהורשעו בבית דין צבאי עוברות אל לשכת שר הביטחון, הפרקליט הצבאי הראשי, וראש אכ"א. הם מביעים את דעתם, וחוות הדעת שלהם מועברות עם המלצת הרמטכ"ל אל נשיא המדינה, המחזיק בסמכות בלעדית להתיר או לפסול את הבקשה, ואינו נדרש להיות תלוי בשום חוות דעת אשר תוגש בפניו.

פרקליטו של אזריה, עו''ד יורם שפטל
צילום: אבישג שאר ישוב
עונש המאסר שעומד נגד אזריה כרגע הוא שנה וחצי, ואם לא יקבלו חמשת השופטים את טיעוני הערעור של החייל הוא צפוי להתחיל לרצות את העונש במלואו כבר מחר. אף על פי שהוא כבר אזרח, חוק השיפוט הצבאי חל גם על חיילים משוחררים, ואת העונש הוא אמור לרצות בכלא צבאי.
בצה"ל יוכלו לבחור לשלוח את החייל לריצוי העונש מחוץ לכלא צבאי ולהעביר אותו לאחריות שירות בתי הסוהר, אך יידרשו לכנס ועדה מיוחדת ('ועדה 210') אשר בוחנת ומחליטה בכל מקרה לגופו. ככלל לא מועברים אסירים באופן אוטומטי אל בתי כלא אזרחיים ואחריות שב"ס, אלא נדרש עיון פרטני בכל מקרה ומקרה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg