לוב: אחרי שורת הפסדים, דאעש מתארגן מחדש
ארגון הטרור נסוג בעיראק ובסוריה, אך לפי עדויות של גורמים שונים הוא מתכונן למתקפות במדינה האפריקאית. החשש: פגיעה בתעשיית הנפט וזרם פליטים חדש שיצא לאירופה
ארגון הטרור דאעש, שהולך ומאבד שטחים בעיראק ובסוריה ונראה כאילו הוא מפסיד את המלחמה נגד הקואליציה הבינלאומית, למעשה קונה לו אחיזה נרחבת בלוב והולך ומבסס את עצמו במדינה – כך הסבירו הלילה (יום ב') מומחים לרשת החדשות "פוקס".המחבלים שמזדהים עם הארגון מנצלים את הכאוס השורר במדינה, שבה יש לפחות שתי ממשלות השולטות בחלקים שונים של השטח, והוא מתארגן מחדש ומגייס עוד לוחמים באזורים הכפריים שמדרום לכביש הראשי המחבר את המדינה ממזרח למערב, וכן בעיר סברתה שבמערב לוב. מספר המגויסים שם ניזון מקיצונים תוניסאים, שכן הגבול מרוחק כמאה קילומטרים משם.
לוב: הכוחות המקומיים נלחמים בדאעש (צילום: רויטרס)
בתחילה הופיעו הסיעות המזדהות עם ארגון הטרור במזרח לוב, בסמוך לגבול המצרי, ושם ביססו את פעילותן. אולם עם הזמן הן נעו מערבה והתקרבו לתוניסיה.
אחת הזירות המרכזיות שבהן נלחם הארגון בחודשים האחרונים היא העיר סירט, אולם המיליציות החמושות באזור הצליחו להשיג את לוחמיו לאחור. כעת, הם מספרים, נראה שהוא מתחיל להתארגן מחדש ולהבקיע את קווי ההגנה על העיר מדרום.
החשש מדאעש בלוב משולש: מצד אחד, הישגיו הצבאיים בשטח יכולים כמובן להוות איום על שלמותה של המדינה, ולהעניק לו נתח שטח נוסף שתחת שליטתו. שנית, בלוב יש מאגרי נפט גדולים וחשובים, והמשך הקרבות במדינה יכול לאיים על התפוקה שלהם ואולי אף לשבש אותה כליל. לפי תקדים עיראק וסוריה אנו גם מכירים כיצד ארגון הטרור משתלט על שדות נפט ונצל אותם לצורכיו, למימון עצמי.

חיילים של הממשלה הנלחמים בדאעש
צילום: רויטרס
מאגרי הנפט הוא עניין רגיש במיוחד: לוב נחשבת ליצרנית הנפט הגדולה באפריקה, והתוצר שלה איכותי במיוחד. למרות המהומות הפוליטיות המשיכה תפוקת הנוזל השחור כסדרה עד כה, ואף התגברה – כך שאיום עליה יכול להיתפס כעניין רגיש בעידן שבו שוק הנפט חווה גם כך טלטלות חדות.
הנושא השלישי, שמומחים מעניקים לו חשיבות לא פחות גדולה, הוא העובדה שלוב מהווה נמל מרכזי למהגרים ופליטים שיוצאים לאירופה. המשך הכאוס שם, לצד פליטים מקומיים נוספים שיכולים להצטרף לגלי ההגירה בעקבות הקרבות, ייצרו עוד מהומות ביבשת הסמוכה.
עניין לא ברור הוא כמה גדול כוח הלוחמים שמחזיק דאעש בלוב. בין השאר מצפים במערב כי עם התמעטות כיסי הלחימה בסוריה ובעיראק, לוחמים זרים שירצו להתגייס לשורותיו ייסעו למדינה האפריקאית. ההערכות הנוכחיות משתנות: בפנטגון סבורים שמספר הג'יהאדיסטים צנח מכ-5,000-6,000 למאתיים בלבד, בעוד שבצבא עצמו מעריכים שהמספרים גדולים יותר.
בצבא האמריקאי, עם זאת, הזהירו שממילא לא מספר הלוחמים הוא חשוב, אלא מלחמת התעמולה והאידיאולוגיה של הארגון. "דאעש מהווה איום לא רק על לוב, אלא לשכנותיה, לאירופה ולארצות הברית", אמר בכיר אמריקאי.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg