שופט לא אישר הסכם ממון לבני זוג: "זה הסכם קישטה"

לנציב תלונות הציבור על שופטים הגיע תלונה על שופט משפחה שהתערב בבוטות בהסכם ממון אליו הגיעו בני זוג, ואמר לבעל: "לפי הפרצופים של הגברת, לא נראה לי שיש לקשר שלכם סיכוי". התלונה נמצאה מוצדקת

נטעאל בנדל | 31/7/2017 13:05
תגיות: משפט ופלילים,שופט,הסכם ממון
נציב תלונות הציבור על שופטים, השופט (בדימוס) אליעזר ריבלין, מצא מוצדקת תלונה נגד שופט, אשר נטען כי התערב בצורה בוטה בתוכן הסכם ממון שגובש בהסכמת בני זוג.
 
צילום: פלאש 90
השופט אליעזר ריבלין צילום: פלאש 90

במהלך דיון לאישור הסכם ממון בין בני זוג בתהליך גירושין, סבר השופט כי מדובר בהסכם לא שוויוני אותו אף כינה "הסכם קישטה" – "הסכם בו מגרשת ומנשלת אישה את בעלה". לפי גרסת המתלוננת, שאושרה על ידי בעלה, השופט אף אמר לו: "אני מבין שאתה רוצה לתת סיכוי לקשר הזה...אבל לפי הפרצופים של הגברת, לא נראה לי שיש לכם סיכוי!" עוד טענה המתלוננת כי השופט שינה את ההסכם שכאמור - גובש בהסכמת הצדדים, ופעל על מנת לאשר את הגרסה החדשה.

בתמצית החלטת הנציב הובהר כי אמנם נתונה בידי בית המשפט הסמכות לאשר הסכם, ככל שהתקבל מתוך רצון חופשי וללא כפייה; יחד עם זאת, במקרה זה, בנסותו לבחון עם הצדדים אם הבינו לאשורן את משמעויותיו והשלכותיו של ההסכם, חרגו התבטאויותיו של השופט מן הראוי.  השופט סבר כי השימוש בביטוי עממי הזכור לו מימי שירותו הצבאי יקל על האווירה המתוחה, אולם נראה שמה שנתפס בעיני השופט כחוש הומור או כאמירה מרגיעה, נתפס בעיני הצדדים כהתערבות בוטה בתוכנו של הסכם שנערך על ידי עורך הדין שנבחר על ידם.
 
גטי אימג'ס
הסכם ממון (אילוסטרציה) גטי אימג'ס

הנציב ציין כי השופט "חרג מכללי התנהגות ראויה של שופט בכלל ושל שופט משפחה בפרט. אין זה מתפקידו של בית המשפט - בכל הליך שהוא, לא כל שכן בהליך לאישור הסכם ממון - להביע דעה על סיכויי הצדדים לשקם את הקשר ביניהם, ובוודאי שאל לו לנקוט עמדה שנתפסת בעיני מי מהצדדים כנגועה במראית עין של משוא פנים נגדו." הנציב המשיך והדגיש כי "כי משופט משפחה, יותר מכל שופט אחר, נדרשת רגישות והתנהלות זהירה." התלונה נמצאה מוצדקת.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך