ארגון שמאל עתר לבג"ץ נגד מתיישבים ששיפצו רחוב בחברון

לאחר שפנו בנושא למנהל האזרחי, כפי שפורסם לראשונה ב-360, חברי "רבנים למען זכויות אדם" עתרו לבג"ץ בבקשה להסיר, או להחליף, שילוט שהמתיישבים היהודים תלו ברחוב השוהדא. לטענת ארגון השמאל, השילוט מוחק את הזהות הפלסטינית מחברון

חנן גרינווד וחופי עמוס | 1/8/2017 18:45
תגיות: בארץ,יהודה ושומרון,חברון
חברי ארגון השמאל הקיצוני "רבנים למען זכויות אדם" והארגון הפלסטיני "צעירים נגד ההתנחלויות"  הגישו עתירה לבג"ץ בדרישה להסיר או להחליף את השילוט שהציב "ועד מחדשי היישוב היהודי בחברון" ברחוב המכונה בפי הפלסטינים - רחוב השוהדא. לטענת העותרים, השלטים הוצבו גם על בתים וחנויות בבעלות פלסטינית, כאשר הם מוחקים את הזהות הפלסטינית מהעיר.
צילום: נעם ארנון
השילוט בחברון צילום: נעם ארנון

העתירה שהוגשה על ידי מנהל המחלקה המשפטית של "רבנים למען זכויות אדם", עו"ד יאיר נהוראי, מבקשת מבית המשפט צו על תנאי, אשר יורה למפקדת כוחות צה"ל בגדה המערבית והמנהל האזרחי בגדה המערבית לאפשר הצבת שלטים נוספים ברחוב השוהדא ו/או להסיר את השילוט הבלתי חוקי שהוצב שם. בנוסף, מבקשים העותרים צו ביניים אשר ימנע מאנשי היישוב היהודי לשנות את המצב הקיים ולהשלים את פרויקט השילוט החדש של רחוב השוהדא, עד מועד הדיון בבג"ץ.

בעתירה נכתב: "באופן שיטתי, ומתוך כוונת מכוון, מוחק "ועד מחדשי היישוב היהודי בחברון" את הזהות התרבותית הפלסטינית מרחוב השוהדא בחברון, ומחליף אותה בנרטיב המתואם לעמדתם של החברים בו. זאת תוך ניצול המציאות הכואבת שבה רוב רובה של האוכולוסייה הפלסטינית ברחוב ברחה מבתיה בשל ההגבלות החמורות שהוטלו עליהם על ידי כוחות הביטחון הישראלים".

צעד זה מגיע לאחר שארגון השמאל כבר פנה בנושא למנהל האזרחי, זאת כפי שפורסם לראשונה ב-360. מדובר במאבק ארוך שהחל לאחר שלפני כמה שנים שיפצו המתיישבים את הרחוב המרכזי בחברון, רחוב השוהדא (השאהידים), שבפי היהודים נקרא רחוב 'דוד המלך'. בנוסף, שופצו רחובות סמוכים, בהם רחוב 'עמק חברון'. ברחובות, הנטושים מזה 17 שנים בשל פיגועים שהתרחשו באזור, הציבו המתיישבים פסיפסים והסברים על אודות היסטוריית עיר האבות והשייכות שלו לישראל. 
צילום: נעם ארנון
השילוט בחברון צילום: נעם ארנון

ב"רבנים למען זכויות אדם" טענו שהשילוט, שהוצב בידי 'ועד מחדשי היישוב היהודי בחברון', הגוף המוניציפלי של המתיישבים, נעשה "בזכות חימושם של המתנחלים ובחסות כוח צה"ל על רכוש פרטי של פלסטינים".

במכתב ששלחו למנהל האזרחי בנובמבר האחרון הם דרשו להסיר את השלטים והפסיפסים, שכן לטענתם הדבר אסור. במנהל ענו אז כי "הגוף הקרוי 'ועדת השילוט' בחברון אינו מוכר לרשויות האזור והן אינן חברות בו. לפיכך, גם לא ידוע לרשויות אודות זהות חברי המועצה. למיטב ידיעת הרשויות, השילוט הוצב בידי 'ועד מחדשי היישוב היהודי בחברון', ואין לרשויות האזור כל מעורבות בנושא ולא ניתן כל אישור מטעמם".

בעקבות תשובת המנהל, מכתב מטעם 'רבנים לזכויות אדם', שעליו היה חתום עו"ד יאיר נהוראי, ביקש מהצבא להגיע לאבטח את אנשי הארגון בעת הסרת השלטים יחד עם ארגון פלסטיני. במכתב, שהוגדר דחוף ושנשלח בתחילת אפריל, ביקשו אנשי הארגון להגיע להרוס את השילוט והפסיפס.
צילום: מירי צחי
חברון צילום: מירי צחי
 
בצה"ל אסרו על אנשי ארגון השמאל הקיצוני להגיע ליישוב היהודי בחברון ולהרוס את השילוט והפסיפסים שהוצבו שם. בצה"ל נקבע כי המהלך עלול להביא להתססה ולעימותים אלימים ועל כן הם אינם מאשרים לקיים את המהלך.

בעקבות החלטת צה"ל, מטעם "רבנים למען זכויות אדם" נשלח לצבא מכתב התרעה לפני הליכים משפטיים, בשל מה שהיא מגדירה "פעילות שילוט פוגענית" מצד גורמים ביישוב היהודי בחברון. הארגון הסביר אז כי "צה"ל מסרב לפעול נגד תופעה זו שנעשתה ללא אישור הרשויות, ואף מסרב לאשר קיום פעילות עצמאית להסרת השלטים". במכתב הובהר כי אם צה"ל לא ישנה את החלטתו, העמותה תפנה להליכים משפטיים.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך