ירייה

פסק הדין בנושא דחיית מאסרו של אזריה יינתן בהמשך היום

יממה לפני המועד המקורי בו אמור אזריה להתחיל לרצות את עונש המאסר, התכנס בית הדין הצבאי כדי להחליט אם להיענות לבקשתו לדחיית המאסר עד להחלטת הרמטכ"ל בעניין. בפרקליטות הצבאית התנגדו: "אין מקום לעכב את העונש בגלל המתקה"

יוחאי עופר | 8/8/2017 9:30
תגיות: צבא וביטחון,ירייה במחלוקת,אלאור אזריה
בית הדין הצבאי בקרייה בתל-אביב יחליט רק בהמשך היום (שלישי) בעניין בקשתו של אלאור אזריה לעיכוב בביצוע עונש המאסר, אותו אמור אזריה להתחיל לרצות מחר.

המסר של אלאור אזריה לעם ישראל



בראשית השבוע הגיש אזריה בקשה לדחות את תחילת המאסר עד אשר יחליט הרמטכ"ל גדי איזנקוט האם להקל בעונשו. נשיא בית הדין הצבאי לערעורים, אלוף דורון פייליס, דן בבקשה. אזריה, שהשתחרר מהצבא לפני כשלושה שבועות, הגיע לאולם, בבגדים אזרחיים. צ'רלי, אביו של אזריה, אמר לפני הדיון: "הוא חף מפשע, וכולם יודעים שהוא חף מפשע".

בפתיחת הדיון, אמר פרקליטו של אזריה, עו"ד יורם שפטל: "המקרה של אזריה יוצא דופן. מאז קום המדינה לא היה מקרה כזה שתוך כדי הכרעת הדין מפרסם הרמטכ"ל הודעה בפומבי (ההודעה יצאה שעתיים אחרי הדיון, י.ע.). יש כאן הזמנה פומבית למערער לפנות במיצוי ההליך המשפטי הפלילי, בבקשה להקלה בעונש. אם הבקשה הזו תתקבל, אלאור לא יצטרך בכלל להיכנס לכלא".
 
צילום: אבישג שאר ישוב
אזריה מגיע לדיון בתאריך תחילת ריצוי המאסר צילום: אבישג שאר ישוב

שפטל טען למעשה בבקשת דחיית העונש, כי ברגע שאלאור הודיע שאין לו כוונה לערער, פסק הדין הפך חלוט ולכן הרמטכ"ל יכול לדון בבקשה ולא נדרש להמתין חודש. פייליס, השיב לעו"ד שפטל בקשר לטענה שלו על פסק הדין החלוט: "לא כך כתוב בחוק". פייליס הוסיף: "יש פסיקה שאומרת שלא מערבים סמכות חסד בסמכות הדין".

שפטל הסביר: "הבקשה היא לדחייה שיכולה להיות קצרה ביותר, כי אנחנו כבר חמישה ימים אחרי שבקשת ההקלה הוגשה. הבקשה בפועל היא דחייה לימים ספורים בלבד".
התובע הצבאי, סא"ל במיל' נדב וייסמן בתגובה: "אנחנו מתנגדים לבקשה. על פי דין, על פי חוק, על פי הפסיקה - יש הבחנה ברורה בין שלב המשפט לבין שלב בקשת החנינה. גם חוק השיפוט הצבאי עושה הבחנה ברורה בין הסעיף שאומר מתי פסק דין חלוט, לבין הסעיף שמאפשר הקלה בעונש אחרי שפסק דין חלוט".
   
צילום: אבשלום ששוני
אזריה עם הוריו בבית הדין הצבאי, ממתינים להכרעה בערעור צילום: אבשלום ששוני

וייסמן הוסיף: "לא מן הדין שמערכת המשפט הצבאית תשפיע על החלטת הרמטכ"ל, לא במישרין ולא בעקיפין ואף מטעמי נראות. האם מבקש יכול לחלוט במו ידיו את פסק הדין? התשובה היא שלילית. חוק השיפוט הצבאי קובע מתי פסק הדין הופך להיות חלוט - ורק בחלוף התקופה. פסק הדין אינו חלוט - הוא ייעשה חלוט רק ב-7 בספטמבר, רק אז סמכותו של הרמטכ"ל. ובכל זאת, לפי הפסיקה אין מקום לעכב את העונש בגלל המתקה".

וייסמן סיכם:"התבקשה אורכה לעיכוב העונש כדי להגיש בקשת רשות ערעור. משעה שזו לא בוצעה, אין שום הצדקה לעיכוב שניתן. מן הדין להורות על ריצוי העונש".

במכתב ששלח עורך דינו של אזריה, יורם שפטל, לבית הדין הצבאי הוא ביקש לדחות את מועד ביצוע המאסר שנגזר על אזריה עד למתן החלטה בבקשת ההקלה בעונש שהוגשה לרמטכ"ל ביום חמישי שעבר. "במסגרת הבקשה מתבקשת המרת העונש שנגזר עליו בעונש מאסר, שאורכו כאורך עונש מאסר שניתן לרצותו בעבודות שירות. היה והבקשה תיענה, כי אז לא ייאלץ המבקש כלל לשהות בבית הסוהר", נכתב.

  
צילום: גדעון מרקוביץ
איזנקוט בכנס הרצליה צילום: גדעון מרקוביץ

בתגובה אמרו בפרקליטות הצבאית כי "דחיית ביצוע העונש היא החריג לכלל". כדוגמא לכך הביאו קביעה של בית המשפט העליון שנאשם שנגזר דינו למאסר חייב להתחיל בריצוי העונש באופן מידי. "בכל הנוגע לחיילים, הרי שאינטרס מיידיות ריצוי העונש מוגבר. זאת בשל המשמעת עליה מושתתת המערכת הצבאית. חייל שביצע עבירה, לא כל שכן, מי שביצע מעשה חמור כמו המעשה בו הורשע המבקש על ידי שתי ערכאות, מן הדין שירצה את עונשו באופן מיידי".

במידה ובית הדין יחליט לדחות את בקשת אזריה ופרקליטיו, הוא יחל (מחר) רביעי בביצוע עונש המאסר של שנה וחצי, זאת לאחר שהורשע בשנית בשבוע שעבר בבית הדין הצבאי לערעורים.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך