הסוס השחור: פוני מא הפך לאדם העשיר בסין
מייסד חברת 'טנסנט' עקף את מנהל 'עליבאבא' ברשימת עשירי העולם. יישומון ההודעות והתשלומים שפיתח, 'וויצ'ט', משנה את חיי היומיום בסין
ג'ק מא, מנהלה הכריזמטי של חברת המסחר האלקטרוני 'עליבאבא', עשוי להיות זה שעומד באור הזרקורים, אבל סוס כהה יותר בדיוק עקף אותו במרוץ לתואר האיש העשיר בסין. מגזין 'פורבס' הציב את מא הואטנג, הידוע גם בכינוי "פוני מא", במקום ה-18 בעושרו בעולם, וכאדם העשיר ביותר בסין וביבשת אסיה.למא, אדם ביישן השומר על פרופיל נמוך, יש מוניטין נכבדים שהולכים וגוברים. אף שאין לו קשר לג'ק, מקורו באותו גזע: אחד מיזמי האינטרנט שחברותיהם עלו לגדולה והפכו לאחד הכוחות הגדולים והעוצמתיים ביותר בתעשיית טכנולוגיית המידע העולמית.
החברה שייסד, 'טנסנט', היא כבר כיום כוח עצום בתעשיית המשחקים בעולם, בעוד שיישומון ההודעות והתשלומים 'וויצ'ט' שלה משנה את חיי היומיום בסין. עלייתו היא דוגמה לתמורה שעוברת סין מחקיינית ליזמית בעולם המסחר הבינלאומי.

ברשימת עשירי העולם שפורסמה ב'פורבס' ביום שישי הוערך עושרו של מא ב-37 מיליארד דולר - מעט יותר מ-36.4 מיליארדי הדולרים של ג'ק מא. זאת, בהתבסס על חישוב של מחירי המניות שלו בזמן אמת. ביל גייטס, עם 89.8 מיליארד דולר, עמד בראש הרשימה.
'עליבאבא' ו'טנסנט' הרוויחו מזינוקה של סין לשוק הגדול ביותר לאינטרנט ומסחר ברשת, אבל הן גם היו אלה שהניעו את השינוי הזה. בשוק אכזרי ומשתנה במהירות, הן הפכו להגדרה המילונית של יזמים רק בשביל לשרוד.
"מה שמדהים אותי ב'טנסנט' הוא המקוריות שלה", אמר ג'פרי טוסון, משקיע בהון עצמי, פרופסור מאוניברסיטת פקין ומחברם של כמה ספרים על צרכנים ועסקים סיניים. "אין זה פלא של מכה אחת כמו 'פייסבוק', 'פייפאל' ורבות אחרות", הוא ציין, "החברה ממשיכה לגרוף את כל הקופה פעם בשנתיים או שלוש".

כפי שצוין במגזין 'ביזנס אינסיידר', כשמא ייסד את 'טנסנט' ב-1998 כשהיה בן 26, אמצעי העברת ההודעות שלו, 'קיו-קיו', היה העתקה של ההמצאה הישראלית 'איי-סי-קיו' שהותאמה לשוק הסיני. אבל 'טנסנט' מצאה במהירות דרך להפיק רווח מהשימוש הגדל ברשת באמצעות משחקים, ההתמכרות של המשתמשים ומכירת שירותים לאפשרויות חדשות באותם משחקים. בתהליך זה יצרה 'טנסנט' '"מודל עסקי טוב יותר ממתחרותיה במערב", כדברי ה'אקונומיסט' ב-2014.
כיום היא שולטת על שוק המשחקים העולמי, אחרי שקנתה את החברה האמריקאית 'ריוט גיימס', יצרנית המשחק האהוד 'ליג אוף לג'נדס', כמו גם את 'סופרסל' הפינית, שהמציאה את 'קלאש אוף קלנס'. עם זאת, משתמשים רבים לא מכירים את שמה של חברת המשחקים הגדולה בעולם. שירות ההודעות והתשלומים 'וויצ'ט' של מא התפתח לאחד המוצרים הרב-תכליתיים והחדשניים ביותר בעולם הרשת. לדברי החברה, יש לה 938 מיליון משתמשים פעילים בכל חודש.
כיום 'טנסנט' היא חברת האינטרנט החמישית בגודלה בעולם מבחינת רווח שוק, ולפי האתר 'סטיטסטה' היא ניצבת בין 'פייסבוק' ו'עליבאבא'. באתר 'קוורץ', שציטט את הנתונים של 'פקט-סט', דווח כי למא יש 8.71 אחוזים ממניות החברה, מה שהופך אותו לבעל המניות הגדול ביותר.

היישומון, שמכונה "אולר שווייצרי לחיים", מאפשר למשתמשיו לא רק לשלוח הודעות טקסט ומסרים קוליים, קבצים ותמונות, אלא לחיות את מרבית חייהם ברשת. ניתן להעלות אליו את תוכני מכשיר הטלפון, לתרום לצדקה, לשכור אופניים שיתופיים או מכונית, להזמין נסיעה ברכבת או במטוס, לארגן לינה במלון או לשמור מושב בקולנוע. בעזרתו אפשר גם לפלרטט עם אנשים הנמצאים בקרבת מקום, לשלוח כסף לחבר או לשלם כמעט על כל דבר. בסין אפילו רוכלים שמוכרים ברחובות ערמונים קלויים מקבלים תשלום דרך 'וויצ'ט'.
זה אולי לא חידוש קיצוני כמו המצאת אבק השרפה, הסביר דנקן קלרק, איש עסקים, מומחה האינטרנט ומחבר ספר על ג'ק מא, אבל זהו סוג של חידוש שלעתים קרובות מחולל גידול כלכלי. 'וויצ'ט' גם גרמה לחברות כגון 'פייסבוק' למהר ולחקות את הצלחתה. "אנשים אומרים שבסין אין יזמות, אבל זה לא נכון", הוא אמר, "הכול נסב כאן על התאמת הטכנולוגיות הקיימות, והשימוש בהן בסביבה הקיימת. רמת ההעצמה שמספקת 'וויצ'ט' דרך הטלפון לא תיאמן".
אז מה הסוד של 'טנסנט'? לדברי טוסון, הוא מורכב משלושה דברים: ניהול יוצא דופן, מהירות והאכזריות של מרחב האינטרנט הסיני: "לוח השח שלך מוסיף להשתנות כל העת, כמו גם התפתחות השווקים והצרכנים".
שם משפחתו מא הוא המילה הסינית ל"סוס", ומכאן נובע כינויו של המיליארדר. אבל את המוניטין שלו כסוס השחור הוא הרוויח ביושר. בעוד שג'ק מא נסע לניו-יורק בחודש נובמבר האחרון כדי להיפגש עם הנשיא הנבחר דונלד טראמפ והבטיח ליצור מיליון משרות לאמריקאים, פוני מא נותר בנחישות מחוץ לאור הזרקורים.

בשל הדאגה מפרסום הוא לעתים רחוקות נושא דברים בפומבי, וגם אז רק בסינית. "הוא אדם בעל פרופיל נמוך מאוד וביישן, גם בסינית וגם באנגלית", אמר קלרק, "הוא מבין ומדבר אנגלית, אבל הוא מעדיף לא לעשות כן".
כשהוא כבר מדבר, מא מדגיש את יכולתה של 'טנסנט' להגיב במהירות לשוק משתנה ותובעני כמפתח להצלחתה -יכולת התאמה ומהירות תנועה שחברות זרות מתקשות לשכפל. "העולם אכזרי מאוד, כולל שוק הטלפונים הניידים", הוא אמר בנאום שנשא בשנת 2015 באוניברסיטת הונג-קונג, "'נוקיה' הייתה כמו השמש בצהריים, אבל לא משנה עד כמה גדול הענק - הוא יכול ליפול בכל רגע".
כמובן, 'טנסנט' ועמיתיה לשוק המידע הטכנולוגי נהנו מיתרון גדול אחר בכל הקשור ליכולתן לקצור את רווחי שוק הרשת הסיני: הצנזורה ומגבלות אחרות הותירו את 'פייסבוק' וחברות מערביות אחרות מחוץ לתחומו. 'סיטיזן לאב', חברת מחקר סייבר מאוניברסיטת טורונטו, הסבירה שכיום עוקבים הצנזורים הממשלתיים מקרוב אחרי הודעות ב'וויצ'ט', ושרתיה אפילו יחסמו באופן אוטומטי מסרים על סוגיות פוליטיות רגשות.

"בסופו של יום, חברות הרשת צריכות לשחק לפי הכללים של המדינה כדי למצוא דרך לנוע קדימה", אמר פוני מא לבית הספר לעסקים באוניברסיטה הלאומית של סינגפור בשנת 2012, וקרא להן "להגיב באחריות" בניהול ביטחון הרשת. "אחרת זה עשוי להוביל לשמועות, לדיבה ולוויכוחים בקרב משתמשי הרשת, שלא לדבר בין מדינות", הוא הוסיף.
פוני מא הוא חבר הקונגרס העממי של סין, בית הנבחרים במדינה שנפגש בכל שנה לוועידה בעיקר כדי לשמש חותמת גומי למדיניות שהממשל הקומוניסטי כבר אימץ או קידם. כמו כן, מטרתה היא להציג מתק שפתיים דמוקרטי במדינה שבה יש מפלגה אחת. אכן, אתה לא הופך לאדם העשיר ביותר בסין אם אינך יכול לשחק לפי הכללים.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg