פקיד בכיר: "הלחצים הערביים דווקא כשלו"

מקור מדיני אמר ל-360 כי ועידת "ישראל-אפריקה" נדחתה בשל קושי לוגיסטי, ולא בשל הלחץ מצד מדינות ערב. לדבריו, העובדה ש-14 מנהיגים ישתתפו באירוע מעידה על הצלחת הקשרים עם מדינות היבשת

אריאל כהנא | 11/9/2017 13:06
תגיות: מדיני,אפריקה,מדינות ערב
על רקע דחיית "ועידת ישראל-אפריקה" שהייתה מתוכננת להתקיים בטוגו אחרי החגים, אומר פקיד בכיר המעורה בפרטים, כי לא הלחצים של מדינות ערב הביאו לדחיית הוועידה. הוא הדגיש כי האירוע, לא בוטל אלא יתקיים במועד אחר שעדיין לא נקבע.

לדברי הפקיד הבכיר, קשיים לוגיסטיים שחומרתם התבררה בשבועות האחרונים, הם שהביאו לבקשה של נשיא טוגו לדחות את הוועידה. הוא הסביר כי מדובר על תיאומים ופרטים רבים שבפרק הזמן הקצר שנותר עד הוועידה לא יתאפשר לסגור אותם.

רה"מ נתניהו בליבריה, אפריקה (צילום: לע"מ)

קטעים נוספים


הפקיד הבכיר הוסיף כי 14 ראשי מדינות מאפריקה, אישרו את השתתפותם בוועידה והדבר מעיד כי הלחצים הערביים כשלו. חלק גדול מאותם מנהיגים, אמר המקור המדיני, יגיעו לישראל ממילא לביקורים בילטרליים בחודשים הקרובים.

דחיית הוועידה מהווה מכה קשה למאמצים רבים שהשקיעה המערכת המדינית לקראת הוועידה, בכלל זה הקמת אתר אינטרנט ייעודי. הפסגה הייתה אמורה להתקיים בטוגו בחודש אוקטובר, ואולם בשבועות האחרונים היו דיווחים רבים על לחצים של מדינות ערב להביא לביטולה. המפגש שתוכנן מזה זמן רב נחשב לאחד מתוכניות הדגל של משרד החוץ לשנת 2017.

בהודעה הרשמית של משרד החוץ נאמר כי הפסגה בוטלה בשל בקשתו של נשיא טוגו, והיא תתקיים במועד אחר שיוסכם בין המדינות. "בהמשך לבקשת נשיא טוגו ולאחר קיום התייעצות משותפת בינו לבין ראש הממשלה, הוחלט על דחיית כינוסה של פסגת ישראל אפריקה, שאמורה הייתה להתקיים בחודש אוקטובר בלומה, למועד שיוסכם בין המדינות. נשיא טוגו הדגיש כי הבטחת הצלחת האירוע החשוב מצריכה הכנות משמעותיות והערכות מורכבת".

עוד נכתב בהודעה הרשמית כי "נשיא טוגו הודה ושיבח את ראש הממשלה על נחישותו לחזק את קשרי השת"פ בין מדינתו לבין מדינת ישראל, ואת הירתמותו האישית להבטחת הצלחתה של היוזמה לקיים את הפסגה. כמו כן הוא הדגיש כי מפגש זה מיועד לאחד את המאמצים כנגד האיום על השלום והביטחון הבינ"ל, המערער את היציבות ובולם את פיתוחה של היבשת".
 

צילום: אריאל כהנא
ראש הממשלה במפגש עם מנהיגי מדינות אפריקה צילום: אריאל כהנא
 
במשרד החוץ הוסיפו כי "ישראל מחויבת להמשיך במאמציה מול יבשת אפריקה כפי שהיא עושה בשנים האחרונות, בין היתר בביקורו של ראש הממשלה בקיץ 2016 ברואנדה, קניה, אוגנדה ואתיופיה, ובפסגת המדינות החברות בארגון ECOWAS בליבריה ביוני 2017, אליה הוזמן ראש הממשלה כאורח כבוד.

"ישראל מאמינה כי מדינות אפריקה וישראל תצאנה נשכרות מהמשך קידום שיתוף הפעולה המעשי ביניהן בתחומים חשובים כגון מים, חקלאות, בריאות וטכנולוגיה".

מקור מדיני אחר תלה את הסיבה לביטול המפגש במצב הרעוע בטוגו, על רקע הפגנות האופוזיציה בקריאה לשינוי החוקה הנהוגה במדינה מזה 50 שנה. עם זאת, ממידע שהגיע ל-360 הסיבה קשורה דווקא בלחץ שהפעילו גורמים בעולם הערבי.

בשנים האחרונות חלה התקרבות משמעותית בין ישראל לאפריקה ונתניהו אף ביקר פעמיים ביבשת. הצעדים לחיזוק היחסים בין ישראל למדינות אפריקה לא מותירים את מדינות ערב אדישות, והנציג הפלסטיני בליגה הערבית ג'מאל אלשובכי הודיע בחודש יוני על ישיבת חירום מיוחדת שתקיים הליגה בנושא.

אלשובכי הבהיר כי ישראל מנסה לגייס את התמיכה של מדינות אפריקה במדינת ישראל על חשבון תמיכתן בסוגיה הפלסטינית, וקרא למדינות אפריקה שלא להשתתף בפסגה הישראלית-אפריקאית.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך