פסק הדין האחרון של מרים נאור: המרכולים ישארו פתוחים בשבת

בטקס פרישתה מבית המשפט העליון הכריעה נאור בסוגיה הטעונה. תקופת כהונתה של נאור כנשיאת העליון הייתה רצופה בפסקי דין דרמטיים. מחליפתה, השופטת אסתר חיות: "השנים האחרונות היו קשות למערכת המשפט"

נטעאל בנדל | 26/10/2017 10:28
תגיות: משפט ופלילים,מרים נאור
נשיאת בית המשפט העליון השופטת מרים נאור פרסמה בטקס הפרישה שלה את פסק הדין האחרון שלה, בנושא הטעון של "בג"ץ המרכולים" - על פתיחת המרכולים בשבת. השופטים דחו את הבקשה לדיון נוסף במרכולים בשבת ופסק הדין נותר על כנו. השופטים הדתיים היו בדעת מיעוט.

הטקס בבית המשפט (צילום: לע"מ)

 


בפסק הדין כתבה נאור: "בצד ההגנה על צביונה הייחודי של השבת יש לאפשר לכל פרט ופרט לעצב את השבת שלו על פי דרכו ועל פי אמונותיו ולצקת בה תוכן כראות עיניו. לא בכדי ראה המחוקק לנכון להטיל את מלאכת האיזון הזו על הרשות המקומית".
 
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
מרים נאור ואסתר חיות בטקס צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בפסק הדין שלה הדגישה הנשיאה נאור: "מלאכת האיזון שהוטלה על הרשות המקומית אמנם אינה פשוטה, אך היא הכרחית לקיום חיים משותפים בחברה רב-גונית כשלנו. חיים משותפים אינם 'הכל או לא כלום', אלא מבוססים על סובלנות לדעה שונה, כבוד הדדי וויתורים הדדיים. לא תפישה של 'אני לא אחתום על חילול שבת', אלא הכרה בחיוניותה של תפישת 'חיה ותן לחיות'. בחינת התיקונים, נקבע, מצביעה על כך שנועדו לשקף נקודת איזון ייחודית המתאימה לעיר תל אביב, תוך התחשבות במעמדה של השבת, בהרכב האוכלוסייה בכל שכונה, בדרך חייה ובאופיה של העיר".

בתוך כך, משרד הפנים והמשפטים פרסמו היום (חמישי) תזכיר חוק לפיו שר הפנים לא יאשר פתיחת עסקים בימי המנוחה, אלא אם פתיחתם נדרשת "לצרכים חיוניים" - לדעת השר. בכך, נראה כי בממשלה "מכינים את הקרקע", לקראת פסק הדין האחרון של נאור.

טקס סיום הקדנציה של נאור נערך הבוקר (חמישי) בירושלים. בכירי מערכת המשפט הגיעו לחלוק כבוד. תקופת כהונתה של נאור כנשיאת העליון הייתה רצופה פסקי דין דרמטיים, וגם ביקורות רבות שנשמעו נגד התנהלות השופטים בכלל וכלפי נשיאת העליון בפרט.
 
צילום: יוסי זמיר
השרה שקד בטקס הפרישה של נשיאת העליון, השופטת מרים נאור צילום: יוסי זמיר

‏מחליפתה של נאור כנשיאת העליון, השופטת אסתר חיות אמרה בטקס:‏ "אין ספק שהשנים האחרונות היו שנים קשות למערכת המשפט. למרבה הצער ההתקפות על העליון הפכו חזון לפרס. מול מתקפות ראיתי אותך השופטת נאור לא פעם נושכת שפתיים אך למעט מקרים נדירים שבנדירים שתקת. לא מעט קשיים ואתגרים בכהונתך ועמדת בהם בגבורה".

"מעלה גדולה נוספת שגיליתי אצלך היא של אלה הנעלבים ולא עולבים. השנים האחרונות היו לא פשוטות. נדרש ממך לנווט את הספינה במים סוערים. ההתקפות כלפי ביהמ"ש העליון הפכו חזון נפרץ לא נחסכו ממך התקפות אישיות. ראיתי אותך נושכת שפתיים בחרת שלא להגיב ולא להתנצח עם התוקפים. זאת מעלה גדולה".

שרת המשפטים איילת שקד, אמרה בטקס: "שפורסמה כניסתי למשרד המשפטים, הזהירו אותי. הזהירו אותי שהמערכת המשפטית תעשה לי חיים קשים. הזהירו אותי שמאבקי שרי משפטים קודמים עם נשיאי בית המשפט העליון יהיו כּאָיִן וּכאפס לעומת המצפה לי. המליצו לי לנשום עמוק, ולהגיע לבית הזה מלאת רוח קרב. אז אמרו. על אף פער הגילאים, כבר בפגישתנו הראשונה הרגשתי כאילו אנו חברות ותיקות. העבודה איתך היתה מהנה, פוריה, ומכבדת. אין זה סוד שהיו לנו לא מעט מחלוקות, אך  תמיד ידענו להתעלות מעליהן ולנהל אותן בדרך טובה ומכבדת. וכשאני אומרת 'טובה' אני מתכוונת טובה לעם ישראל ולמדינת ישראל. זו היתה נקודת המוצא".
 
צילום: יונתן זינדל/ פלאש 90
ביקורות רבות. פסל של מרים נאור שהוצב ליד בית המשפט העליון צילום: יונתן זינדל/ פלאש 90

"ניסיון לאפיין את פסיקתך יתקל בקשיים. יהיה זה בלתי אפשרי לקטלג את דרכך המשפטית לתבניות צרות. תגיות מקובלות הן ממך והלאה. לכל תיק שהונח לפתחך הגעת בדעה נקיה, בראש פתוח, וכדברי מאמנך משאל חשין זכרו לברכה – לא הנחת אבן אחת בלי שהפכת אותה וניקית אותה מכל ביצי הנחשים שתחתיה. לעתים הסכמתי עם פסקי דינך ולעתים לחלוטין לא. אך תמיד ידעתי שמניעייך טהורים וזוהי התוצאה המשפטית הנכונה ביותר בעינייך".

היועמ"ש, אביחי מנדלבליט, אמר בטקס על נאור: "התייצבת באומץ ובנחישות נגד אלו המבקשים לפגוע במעמד בית המשפט העליון. עמדת על כך שקולות אלו לא ישפיעו על עצמאות שיקול דעתם של השופטים, כדבריך באחד מאירועי השבעת השופטים: 'אנו, שופטי ישראל נמשיך לפעול לפי מיטב הכרתנו ומצפוננו. אנו, שופטי ישראל לא נגור מפני איש – נכבד את הרשויות האחרות, אך נמלא את תפקידנו'".

על רקע התגובות בזמן האחרון לפסיקות בית המשפט העליון הוסיף מנדלבליט: "שמירה על מעמדו של בית המשפט העליון, וכיבוד פסיקותיו, גם - ואולי בעיקר - כאשר הן מורכבות וכאשר הן אינן מקבלות את עמדת רשויות מדינה אחרות, הם אבני יסוד במשטר הדמוקרטי של מדינת ישראל".
 

צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
טקס הפרישה של מרים נאור צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
  
נאור נולדה בירושלים, בתם של בתיה קרקלינסקי ונפתלי לרנר. בשנת 1965 סיימה את לימודי התיכון בגימנסיה העברית רחביה, ולאחר מכן שירתה בצה"ל כמורה חיילת בקריית גת והשתחררה ב-1967. בשנת 1971 סיימה בהצטיינות את לימודי המשפטים באוניברסיטה העברית בירושלים והתמחתה בעריכת דין אצל שופט בית המשפט העליון, משה לנדוי. ב-1972 החלה לעבוד בפרקליטות המדינה במחלקת הבג"צים והתמחתה אצל מנהל המחלקה מישאל חשין. בשנת 1980 מונתה לשופטת בבית משפט השלום בירושלים.

נאור נשואה לאריה נאור, שהיה מזכיר הממשלה בתקופתו של מנחם בגין, ולהם שני בנים תאומים. ביום הראשון לכהונתה כשופטת פסלה את עצמה מלדון במשפט של תושבי ימית שהפגינו מול בית ראש הממשלה, לאור האפשרות שבעלה יוזמן להעיד במשפט. בשנת 1989 מונתה לשופטת בבית המשפט המחוזי, ושם הייתה בהרכב השופטים שהרשיע את אריה דרעי.
 
משנת 2001 כיהנה כשופטת בבית המשפט העליון בפועל, עד למינוי הקבע ב-16 ביוני 2003. באפריל 2012 בחרה בה הוועדה לבחירת שופטים לתפקיד המשנה לנשיא בית המשפט, מינוי שנכנס לתוקף עם פרישתו של המשנה הקודם, השופט אליעזר ריבלין. לפי הנוהג למינוי נשיא בית המשפט העליון, הסניוריטי, נאור החליפה בינואר 2015 את אשר גרוניס כנשיאת בית המשפט העליון.

על רקע הדיון הפוליטי על מעמדו של בית המשפט העליון, רגע לפני פרישתה, התראיינה הנשיאה היוצאת לביטאון לשכת עורכי הדין ויצאה נגד המתקפות מצד אישי ציבור שונים על מערכת המשפט. בריאיון אמרה נאור כי "בית המשפט העליון היה בית משפט חזק, הוא עדיין חזק והוא יהיה חזק. הוא בית משפט שלא ניתן לאיים עליו ולא ניתן להפחיד אותו".
 
צילום: דוברות שרת המשפטים
מרים נאור, איילת שקד ואסתר חיות צילום: דוברות שרת המשפטים

עוד טענה נאור כי המתקפות מצד המערכת הפוליטית על בית המשפט הן ניסיונות להשפיע על השופטים. באותה הזדמנות התייחסה נשיאת העליון היוצאת למערכת היחסים שלה עם שרת המשפטים, איילת שקד, והגדירה אותה כ"מצוינת", על אף חילוקי הדעות בין השתיים בשאלת שיטת הסניוריטי ובסוגיות נוספות.

נאור נשאלה גם על התופעה האחרונה של הפגנות מול ביתם של בכירים במערכת אכיפת החוק, כאשר גם היא נאלצה להתמודד בימים האחרונים לכהונתה עם הפגנות בשל פסיקת בג"ץ בנושא המסתננים. לדברי הנשיאה היוצאת, מבחינתה המפגינים לא חצו את הגבול. "אין לי כל בעיה שיפגינו ואפילו ביקשתי שלא ירחיקו אותם משם. זו עמדתי האישית ואני מייצגת כאן את עמדתי האישית בלבד", אמרה נאור.
  

אורי קידר, מנכ"ל תנועת "ישראל חופשית" אמר בעקבות הכרעת בג"ץ בעניין פתיחת המרכולים בשבת: "סוגיית השבת בישראל היא סוגיה ציבורית ראשונה במעלה וככזו עליה להיות מוכרעת במגרש הפוליטי. טוב עשה בית המשפט העליון שלא הוציא לפוליטיקאים את הערמונים מהאש, אולם העתירה והמצב הנוכחי הינם תולדה של פוליטיקאים שמפחדים להחליט. 

"זו שעת המבחן של נתניהו כחלון וליברמן, שיצטרכו להחליט האם על רקע שיקולי הישרדות פוליטיים קיצוניים הם ימכרו את הבוחרים שלהם ואת השבת הישראלית שכולנו מכירים. המצב הקיים זוכה לתמיכה של רוב מוחץ מהציבור, כל נסיון לשנותו יהיה זלזול מביש בציבור הישראלי.  מי שינסה לסגור את הציבור הישראלי בבית בשבתות כנראה לא מבין עם מי יש לו עסק. מספיק ביקור קצר בחדרה, באר שבע, ראשל״צ ואילת כדי להבין שישראל ממילא פתוחה בשבת, והיא תשאר כזו. כל פוליטיקאי שינסה לשנות את המצב הזה יזכה לתגובה הולמת מהציבור ביום הבוחר".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך