השאלות שמעלות חקירתו והשעייתו של מפקד אגוז לשעבר

תלונה של נהגו לשעבר הביאה לחקירתו והשעייתו של מפקד אגוז לשעבר, בחשד להחזקת ציוד צבאי שלא ברשות. כיצד הפרשה תשפיע על קריירה צבאית ארוכה ורבת זכויות? סנגוריו: "אם נפלו פגמים בהתנהגותו, הוא ייקח אחריות"

מקור ראשון
יוחאי עופר | 27/10/2017 14:28
תגיות: צבא וביטחון,מרדכי כהנא,שחיתות
לא כך חלם תא"ל מרדכי כהנא לסיים את הקריירה הצבאית שלו. האיש שהקדיש לצה"ל שנים ארוכות, פיקד על חיילים בזירות מורכבות בלבנון וברצועת עזה, והוביל את יחידת 'אגוז' במלחמת לבנון השנייה, עשוי לסיים את תפקידו ולפשוט את מדיו על רקע הפרשה המביכה שנחשפה השבוע. גם אם היא לא תסתיים באישום פלילי, היא צפויה לסבך את הקצין הבכיר. 

ביום ראשון השבוע חשפה לראשונה הכתבת הצבאית של 'כאן', כרמלה מנשה, כי קצין בכיר נחקר במצ"ח בחשד שהחזיק במכולה שברשותו נשק וציוד צבאי. למחרת, ביום שני, פורסמה הודעה רשמית של דובר צה"ל ולפיה תא"ל מרדכי כהנא, מפקד מערך הגנת הגבולות וקצין איסוף קרבי ראשי, הוא הקצין המדובר, וכי מפקד זרוע היבשה, אלוף קובי ברק, החליט באישור הרמטכ"ל להשעותו ל-14 יום, לפחות בשלב ראשון.
 
צילום: דובר צה''ל
נחקר בחשד שהחזיק במכולה שברשותו נשק וציוד צבאי. תא''ל מרדכי כהנא. צילום: דובר צה''ל

בין הפרטים שאותרו באותה מכולה נמצא גם רובה קלצ'ניקוב, אשר נלקח כנראה מפעיל חמאס שנהרג בהיתקלות עם כוחותינו ברצועת עזה. המכולה הוחזקה בבסיס הצבאי שבו משרת כהנא, ולפני כן הייתה בבסיסים אחרים ועברה עמו מתפקיד לתפקיד. העניין נחשף בעקבות תלונה של חייל ששירת כנהגו. חקירתו של תא"ל כהנא החלה ביום ראשון השבוע, ונמשכה ביומיים הבאים. אותו חייל שהתלונן והוביל את מצ"ח לחקירה, סיפר בתקשורת כי נדרש להסתיר את קיומו של הנשק במכולה, וכי חש שלא בנוח עם המעשים ועל כן התלונן עליהם.

"הנשק שאותר נחשב 'שלל', ומלבדו יש גם ציוד צבאי ואזרחי", אומר מקור המצוי בפרטי החקירה. "זה אירוע שמעורב בו קצין בכיר, ובמכולה הזו יש מכל טוב הארץ, זה לא שני תיקי גב. דברים כאלה נדרש לשים באפסנאות בצורה מסודרת. לא מוכרת תופעה כזו של קצינים שמחזיקים אצלם סטוק של ציוד". בסרטון שפורסם ובו מצולמת המכולה, אפשר לראות מלבד הפריטים הצבאיים המוחזקים בה גם מכונת כביסה, מכונת ייבוש, כמה זוגות אופניים ומכשיר טלוויזיה. "הוא (תא"ל כהנא) החזיק את כל זה, וידוע שזה שלו", מוסיף המקור.
 
רובי קסטרו
''הנשק שאותר נחשב 'שלל''', כהנא. רובי קסטרו

לא צריך להיות משפטן או פרשן צבאי כדי להבין שמדובר באירוע בעייתי. מקומן של מזכרות קטלניות משדה הקרב איננו במכולה סמויה, הרחק מעיניהן של רשויות הצבא המוסמכות. החזקתו של נשק כזה במכולה "פרטית", יחד עם ציוד אזרחי שנתרם כנראה למען החיילים ולשימושם, מעוררת שאלות רבות, שתא"ל כהנא נדרש להשיב עליהן בחקירתו: מה עושה אצלו ציוד כזה ומאין קיבל אותו, מדוע החפצים נמצאים ברשותו ולא באפסנאות, ומדוע החיילים לא עושים בהם שימוש.

"תא"ל כהנא אמור לתת הסברים ותשובות על השאלות הללו", מציין המקור. "מוקדם לצייר אותו כעבריין או לקבוע בוודאות שהוא הולך לשלם מחיר ולהיות מורשע בדין פלילי. אני לא בטוח שכך זה יסתיים ושזה הכיוון". לפי המידע שבידינו, תא"ל כהנא טען בחקירתו כי מכונות הכביסה והייבוש נועדו לשימושו האישי כקצין קרבי שנמצא בשטח, וכי זוגות האופניים ניתנו בתרומה והוא טרם הספיק לטפל בהם ולהעבירם הלאה. השאלה המרכזית שעליה יידרשו חוקרי הפרקליטות הצבאית להשיב היא האם מדובר באירוע מינורי ונטול משמעות מהותית, או בעניין פלילי חמור.

לפי שעה אין ראיות כי תא"ל כהנא התכוון למכור את מכונות הכביסה ואת יתר הציוד במכולה, ועדיין הוא יידרש לתת הסבר מניח את הדעת בנוגע לסיטואציה המוזרה. "קצת קשה להבין למה לקצין בכיר להחזיק ציוד כזה באופן הזה. זה לא רק הקלצ'ניקוב, אלא מכולה שלמה שמנסים לברר איך הגיעו אליה הדברים האלו, והאם זה בסדר להחזיק אותם", אומר אותו מקור.
מסתייג מהדוד

תא"ל מרדכי כהנא, בן 47, למד בישיבת ירושלים לצעירים ובישיבת הגולן בחיספין, והתגייס במסגרת מסלול ההסדר לגדוד 51 של חטיבת גולני. אחרי שכבר סיים את תקופת שירותו וחזר לישיבה החליט לוותר על המסלול התורני והתגייס לגדוד הסיור של גולני.

אביו, הרב נחמן כהנא, איש העיר העתיקה בירושלים, הוא אחיו הצעיר של מנהיג 'כך' הרב מאיר כהנא, שנרצח בניו-יורק בנובמבר 1990 בידי מתנקש מוסלמי. במהלך שירותו הצבאי שאף תא"ל כהנא להתרחק ולהתנער מהזיהוי הזה, כפי שסיפר ב-2004 לחן-קוטס בר ב'מעריב', בריאיון ראשון לתקשורת ובינתיים גם האחרון. במהלך פעילות מבצעית בג'נין, תיאר אז, לכד הכוח שבפיקודו מחבל ונדרש לסרוק את הבית, אך הנשים והילדים ששהו בו לא נדרשו לצאת בעת הסריקות.
  

פלאש 90
דודו של תא''ל מרדכי. הרב כהנא. פלאש 90

"המשימה היא משימה, אבל אסור לשכוח שאלה אנשים שם בצד השני", תיאר כהנא, אז מפקד גדוד. "אני מקפיד על זה בצורה מאוד קיצונית. כשהגיע לביקור מפקד האוגדה, אמרתי לו 'תשמע, אני מקפיד על כבוד האדם בצד הפלסטיני, לדעתי יותר מכל אדם אחר בצה"ל'. למה? כי אני חייב להעביר מסר גם לחיילים שלי, שאף אחד לא יחשוב 'הנה כהנא המג"ד, בגלל המשפחה שלו אפשר לעשות אצלו בלגן'. אני לא רוצה שיעבור מסר שאם אני כהנא אז אפשר להשתולל אצלי".

לדבריו באותו ריאיון, בתקופה שבה שהה עם חייליו בג'נין נרשמה ירידה משמעותית בפגיעה בתשתיות של האוכלוסייה האזרחית. "אני לא אכניס טנק רק כדי שיפגע בעמודי חשמל. מה זה נותן לנו? להוסיף שנאה? יש מספיק", אמר. "אני מעניש מאוד בחומרה מי שחורג מהכללים האלה. זה מסר שעובר בגדוד. דווקא בגלל שקוראים לי כהנא, שאף אחד לא יחשוב שאצלי מותר... הרבה פעמים שואלים אותי, כשאני אומר את שם המשפחה שלי, אם אני קרוב משפחה של כהנא. אני, מיוזמתי, אף פעם לא אומר שאני האחיין של. אין לי שום סיבה להתגאות בזה. אני לא מתבייש במשפחה שלי, ואני חושב שזאת משפחה מפוארת. לא בהיבט של דוד שלי אבל בכל הדורות הקודמים, אנשים עם זיקה לארץ, שעלו לכאן בתנאים קשים וחיו בתנאים קשים. אז יש אחד, דוד שלי, שהלך בדרך שהלך. אני לא חושב שזה צריך לשים כתם על כל המשפחה".

כאשר הכתבת הזכירה את הסיסמה 'מוות לערבים', שיוחסה לדודו מאיר, הביע הקצין כהנא התנגדות נחרצת. "מה זה 'מוות לערבים'? מה אנחנו, רוצחים? גם מחבל, אחרי שכופתים אותו, אנחנו מתנהגים אליו כמו לבן אדם. אני גאה בזה שאנחנו והחיילים שלנו לא מתנהגים כמותם. יש חוק, יש משפט. אני לא נותן עונשים, זה לא התפקיד שלי".
  
פלאש 90
''אני לא אכניס טנק רק כדי שיפגע בעמודי חשמל'', ג'נין בחומת מגן. פלאש 90

תא"ל כהנא פיקד על הסיירת של חטיבת גולני במבצע 'חומת מגן', והוביל את הכוח שפרץ למוקטעה ברמאללה. אחר כך פיקד על גדוד 12 והיה מפקד יחידת אגוז במלחמת לבנון השנייה, בין היתר בקרב הקשה במרון א-ראס. בספרו "אש על כוחותינו: כך הכשלנו את עצמנו במלחמת לבנון השנייה", תיאר הפרשן הצבאי של 'מקור ראשון', עמיר רפפורט, את התנהלותו של כהנא כמפקד יחידת אגוז.

הקרב על מרון א-ראס החל בלילה שבין 19 ל-20 ביולי 2006, ולקראתו תוכננה פעולה מיוחדת של השתלטות יחידת אגוז על "שמורות טבע" של חיזבאללה - כינוי צה"לי למערכות בונקרים שנבנו בתוך החורש הלבנוני, ושימשו מקום מסתור ללוחמי הארגון ולאמצעי לחימה. בהכנת הפעולה היו מעורבים מפקדים לשעבר ביחידה, בהם תא"ל ארז צוקרמן שהיה מפקד אוגדת מילואים במלחמה ובעבר פיקד בעצמו על יחידת אגוז. על פי רפפורט, ניתוח השטח שערכו הקצינים הביא אותם למסקנה שמדובר במשימת התאבדות, והם עירבו מפקדים בכירים בצה"ל ומנעו את ביצועה. עם זאת, כהנא עצמו לא חשב לוותר למרות הקושי, ולא שקל להודיע למפקדיו כי התוכנית אינה בת ביצוע. בין היתר מתאר רפפורט כי בתגובה לפנייתו של תא"ל צוקרמן הציע סגן הרמטכ"ל דאז, אלוף משה קפלינסקי, לומר לכהנא שיודיע למפקדיו כי אינו יכול לבצע את הפעולה אם היא נראית לו בעייתית. "אתה יודע איך זה מג"דים, השיב צוקרמן, תמיד ממלאים פקודות. כהנא לעולם לא יסרב", מצטט רפפורט.

מחכים להסברים

אחרי אותה מלחמה בקיץ 2006 יצא כהנא לתקופת לימודים, ובסיומה מונה למפקד החטיבה הדרומית באוגדת עזה, תפקיד יוקרתי הנחשב קרש קפיצה לקצינים איכותיים. באותו שלב נראה היה כי הוא מטפס במעלה הסולם שיוביל אותו רחוק, אך בהמשך הוא נדחק מעט הצדה, לתפקידים שאינם בליבת העשייה המובהקת של צה"ל. בסיום תפקידו בגבול הרצועה הוא מונה למפקד בסיס האימונים של פיקוד צפון ולמפקד חטיבת מילואים, ובהמשך למפקד בית הספר למקצועות החי"ר (ביסלמ"ח). לפני שנתיים הטיל עליו הרמטכ"ל גדי איזנקוט להקים ולבנות את מערך הגבולות החדש, בנוסף לפיקוד על גדודי האיסוף הקרבי.

במערך, שזכה גם לכומתה ייחודית, נמצאים בין היתר ארבעת הגדודים המעורבים של צה"ל, שעוררו שיח נרחב בחודשים האחרונים על רקע שירות הבנות. הסערה הגדולה הזו לא השפיעה עליו במיוחד, והוא לא אפשר לקולות מבחוץ להסיט אותו ממשימתו. באוזני מקורביו טען כי העובדה שאדם חובש כיפה נמצא במקום הזה צריכה להרגיע את המבקרים מקרב הציונות הדתית, שאמורים להניח כי הוא לא יאפשר לתופעות בעייתיות להתרחש בצבא. גם כאשר נדרש לפנות מאחז בשומרון הוא התייצב למשימה למרות הקהילה שבה צמח, ועל אף ביקורת שספג. לאורך שירותו הצבאי היה תא"ל כהנא מסור למשימות ולאתגרים שהוטלו עליו, וגם כשהתבקש לוותר על לימודים אקדמיים לטובת תפקיד נוסף בשטח הוא עשה זאת.
 

צילום: גדעון מרקוביץ
הדיח מתפקידם שורה של קצינים שכשלו מבחינה ערכית. איזנקוט. צילום: גדעון מרקוביץ

עם פתיחת החקירה לא ניסה תא"ל כהנא לגלגל את האשמה על אחרים, והודיע כי ייטול אחריות על מעשיו במידת הצורך. "נטילת אחריות אישית של מפקד בצה"ל אינה בגדר סיסמה ריקה, וכך ינהג אם יימצא כי נפלו פגמים או ליקויים בהתנהלותו", מסרו בשמו עורכי דינו, הסנגור הצבאי הראשי אל"מ רן כהן, וסגן אריאל חברון מהסנגוריה הצבאית. "הצבא בשבילו זה הכול, וגם בימים מורכבים אלה הוא מקבל בהבנה את החקירה ואת ההשעיה הזמנית. תא"ל כהנא הודיע כבר שייקח על עצמו את האחריות אם נפלו פגמים בהתנהלותו. הוא לא מתנער מדבר, ואם שגה - יקבל את הדין של מפקדיו".

כהנא עבר בחייו אירועים מורכבים יותר מהפרשה הנוכחית. ממש לאחר גיוסו, בסוף שנות השמונים, הוא נפצע בפיגוע דקירה ברחוב יפו בירושלים במהלך חופשת סוף השבוע. אחרי תקופת החלמה קצרה חזר לטירונות ולמסלול הצבאי. כמפקד פלוגת הסיור הוא נפצע מירי מחבלים במהלך מארב ברפיח, וגם אחריו שב לשירות.

גם בסוף השבוע הזה, לאחר שבילה שעות ארוכות בחדרי החקירות, לא צריך להפוך אותו לעבריין. נראה כי תא"ל כהנא הפר כמה הנחיות ועל כן החקירה נדרשת, וייתכן שיהיו לה השלכות על המשך שירותו. "אנחנו לא משתוללים או מחפשים את ראשו כדי להפוך אותו לעבריין", תיאר אותו מקור הבקי בפרטי החקירה. "זו לא נראית התנהלות תקינה וצריך לתת לה הסברים. יש לפנינו פרטי ציוד צבאי שלא הוחזקו בהתאם לנהלים, יחד עם ציוד אזרחי בכמות לא קטנה, ואנחנו מחכים לשמוע את ההסבר".

מאז כניסתו לתפקידו, הרמטכ"ל הנוכחי רב-אלוף גדי איזנקוט הדיח מתפקידם שורה של קצינים שכשלו מבחינה ערכית, ובהם שני מג"דים שניהלו מערכות יחסים עם פקודותיהם, וקצין שמסר מידע לעיתונאי בניגוד לפקודות. במציאות כזו עלול גם תא"ל כהנא לשלם מחיר כבד אם  כשל ולסיים את הקריירה הצבאית שלו בעקבות החזקת ציוד צבאי שלא ברשות, אף אם יתברר כי הפרשה נטולת מאפיינים פליליים.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך