דיווחים: קטלוניה צפויה להתקפל ולא להכריז עצמאות

אחרי שהצהיר כי יכריז על עצמאות, ותחת איומים ממדריד לפרק את המוסדות האוטונומיים של המחוז, צפוי לחזור בו קרלס פוג'דמון ולהקדים את הבחירות ל-20 בדצמבר. עם זאת, הוא ביטל הצהרה מתוכננת ולא מן הנמנע שישנה שוב את דעתו

סוכנויות הידיעות | 26/10/2017 14:32
תגיות: בעולם,ספרד,קטלוניה,קרלס פוג'דמון
נשיא קטלוניה קרלס פוג'דמון צפוי לפי דיווחים לחזור בו היום (ה') מכוונתו להכריז על עצמאות המחוז מספרד, ולהודיע כי הוא מפזר את הפרלמנט האזורי בראשותו ומקדים את הבחירות. בהודעה שיישא בטלוויזיה במדינה, יאמר פוג'דמון לדברי בכירים קטלונים כי הבחירות יתקיימו ב-20 בדצמבר - צעד שאמור למנוע ממדריד לממש את איומה להשתלט על המוסדות הקטלוניים ועל סמכויותיו של פוג'דמון.

הפגנת חצי מיליון בעד עצמאות קטלוניה (רויטרס)

 
קטעים נוספים


עם זאת, פוג'דמון וממשלתו ביטלו הצהרה לאומה שתוכננה במקור לשעה 13:30 (שעון ישראל), שבה רבים ציפו כי יישא את ההצהרה הדרמטית. ברגע האחרון דחתה ממשלת קטלוניה את ההצהרה בשעה, ולאחר שעה זו - הנאום בוטל לחלוטין, ולא ברור מה יהיה המשך צעדיו של פוג'דמון. לא מן הנמנע כי הוא אף ישנה שוב את דעתו במהלך היום הדרמטי, שצפוי להשפיע לטווח הארוך על היחסים בין מדריד לברצלונה.

היום צפוי דיון בפרלמנט הקטלוני שרבים חוששים כי יוביל להכרזת עצמאות חד צדדית של המחוז, העומד בפני איום מצד מדריד להשתלט על מוסדותיה עד סוף השבוע. הפרלמנט בן 135 המושבים של קטלוניה צפוי להיפגש הערב החל מהשעה 18:00 (שעון ישראל) כדי לגבש תוכנית. במקביל, ועדה של הסנאט תתכנס בבירת ספרד כדי לעבוד על התכנון להשתלטות על המוסדות, המשטרה והכלכלה של קטלוניה אם זו לא תיסוג משאיפותיה לעצמאות. נכון לעכשיו, שני הצדדים תקיפים בעמדתם.
   
צילום: Getty Images
נשיא קטלוניה, קרלס פוג'דמון בנאום צילום: Getty Images

עד ההצהרה הזו, שני הצדדים נותרו תקיפים בעמדתם, ופוג'דמון אף סירב אתמול להזמנה להתייצב ולנאום בפני הסנאטורים. סגן הנשיא הקטלוני אוריול חונקרס אמר אתמול: "הממשלה לא נותנת לנו שום אפשרות מלבד הגנה על הזכויות האזרחיות של אזרחינו בכלים המוסדיים הטובים ביותר שלנו". מנגד, שר המשפטים של ספרד רפאל קטאלה התעקש כי להצהרת עצמאות "לא יהיה תוקף חוקי", למרות שיהיו לה "השלכות מנקודת מבט פלילית".

המשבר הפוליטי החמור ביותר בספרד מזה עשורים החל כשקטלוניה הצביעה "כן" במשאל עם על עצמאות שעליו הכריזה מדריד כלא חוקי. המחוז החצי-אוטונומי כולל כ-16 אחוז מאוכלוסיית ספרד ואחראי ל-20 אחוז מהכוח הכלכלי שלה. המחוז בן 7.5 מיליון התושבים מאוד הגנתי בנוגע לשפה ולתרבות שלו, אך חלוק עמוקות בשאלת העצמאות. רק 43 אחוז מבעלי זכות ההצבעה השתתפו במשאל העם לאחר שמתנגדי העצמאות החרימו אותו.

אחרי ההצבעה המנהיג פוג'דמון השעה זמנית אך לא ביטל את הכרזת העצמאות, תחת לחץ כבד ממדריד וממדינות אירופה, מה שגרם לספרד להפעיל לראשונה את סעיף 155 בחוקת המדינה, שנועד להגביל מחוזות מרדניים. הסעיף מעניק לממשלה סמכויות שאינן מפורטות וברורות במדויק לפעול כאשר "האינטרסים הכלליים" של ספרד מאוימים.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך