"באזור רווי מלחמות, ישראל היא דמוקרטיה אמיתית"
הסנטור הרפובליקאי מרקו רוביו משוכנע כי ביטחונה של ישראל ישפיע על סביבתה הקרובה וגם על ידידתה הגדולה מעבר לים, והוא פועל להבטחתו ביותר מאופן אחד
הרבה אוהבי ישראל מכהנים בסנאט האמריקני. מרקו רוביו, אחד משני נציגיה של פלורידה בבית העליון של הקונגרס, הוא אחד הבולטים שבהם. הוא רק בן 46, נחשב כוכב עולה בפוליטיקה האמריקנית וזו לו כהונה שנייה בסנאט. ואולם, כמו מתמודדים אחרים על מועמדות המפלגה הרפובליקנית לנשיאות ארה"ב, רוביו נדרס לפני כשנה וחצי בידי הרכבת של דונלד טראמפ.אחרי שהתאושש, ואף שמלכתחילה התכוון לקחת פסק זמן מפוליטיקה, שב ונבחר לסנאט בתום קרב קשה. מעמדתו זו הוא תורם להגנה על ישראל בכלל ולמאבק בניסיונות ההחרמה בפרט, ועל כך נסובה שיחתנו. עם זאת, הריאיון לא התקיים בעל פה כמקובל, אלא באמצעות הדוא"ל בלבד. רוביו גם נמנע מלהשיב על שאלות הנוגעות לאפשרות שישוב להתמודד על הנשיאות וכן כיצד הוא מעריך את תפקוד הנשיא טראמפ.

בפתח הדברים ביקש לספר על רשמיו משלושת הביקורים שערך בישראל בעשור האחרון. "ב־2010 (שנה לפני שנבחר לסנאט בפעם הראשונה, א"כ) הייתה לי הזדמנות לערוך טיול פרטי בישראל ולראות את המדינה כתייר. זו מדינה יפהפייה, וכנוצרי הביקור בארץ הקודש היה בעבורי מלא יראת כבוד וחוויה מעוררת השראה. הביקור ב־2013 היה סיור רשמי וכלל פגישות עם נציגי המדינה, ביניהם הנשיא שמעון פרס וראש הממשלה נתניהו. אז גם הייתה לי הזדמנות לראות בעיניי את מערכת כיפת ברזל הן מהקרקע הן בסיור מוסק. התרשמתי מאוד מהטכנולוגיה.
"במרס השנה באתי שוב. ביקרתי בשגרירות בתל־אביב ובקונסוליה בירושלים כדי לפגוש את אנשי שירות החוץ של אמריקה ולדון איתם במצב התוכניות הבינלאומיות שמפעילה ארה"ב בישראל ובאזור. בנוסף דנו בשיתופי הפעולה הצבאיים והמודיעיניים בין שני העמים, בקשרים הכלכליים החזקים ובאיומים מאיראן, מחיזבאללה, מחמאס ומשחקנים עוינים נוספים באזור".
כמו זרים רבים שמגיעים לארץ לביקור, ואף שלא היה לו צורך בכך, רוביו חש על בשרו את הפער בין האופן שבו מוצגת ישראל בעולם לבין פניה האמיתיות. "מהרגע שכף רגלך דורכת בישראל, אתה רואה בכל מקום אווירה של חירות, קדמה וסובלנות. עם אתגרים כלכליים ומדיניים, באזור סוער, ישראל ממשיכה להיות נווה מדבר של דמוקרטיה ויוזמה חופשית", כותב רוביו.

"ישראל ממשיכה להיות דוגמה זוהרת למה שעם חופשי יכול להשיג בכל מקום בעולם, ודוגמה למה שתמיכה בלתי מסויגת של אמריקה וסיוע שלה יכולים ליצור בזירה הבינלאומית כדי לקדם את האינטרסים והערכים שלנו. כסנטור, המשך החיזוק של ישראל וקידום היחסים המיוחדים שלה עם ארה"ב נמצא בראש סדר העדיפויות שלי".
בשנת 2016, אחרי נאום מורכב מאוד מצד מזכיר המדינה ארה"ב לשעבר ג'ון קרי על תהליך השלום ועל מקומה של מדינת ישראל בתהליך הזה, אמר רוביו בנאום כי "האיום המיידי על עתידה של מדינת ישראל הוא לא הסכם שלום תקוע, או ההתנחלויות, אלא הנטישה של המדינה היהודית בידי הממשל הנוכחי, זאת כאשר היא צריכה את תמיכתה של ארה"ב יותר מאי פעם".
כשהתמודד על תפקיד מועמד לנשיאות ארה"ב מטעם המפלגה הרפובליקנית ערך מסיבת עיתונאית בבית כנסת 'טמפל בית אל' בפלורידה. "כולם מסכימים שהלוואי שהיו מגיעים להסכם", אמר על הסכסוך הישראלי־פלסטיני, "אך כעת תנאים אלו אינם קיימים, וכפייה של ישראל לשבת לשולחן המשא ומתן במצב כזה לא תועיל בשום צורה אלא רק תיתן לגיטימציה לארגון כמו הרשות הפלסטינית – שמתייחסת למחבלים המתאבדים כגיבורים, אף שרצחו אנשים חפים מפשע. וחותרת תחת ביטחונה של ישראל".

יחד עם הסנאטורית ג'ין שאהין מהמפלגה הדמוקרטית יזם חוק להגבלת פעילותו של ארגון חיזבאללה. החוק מאשר הטלת סנקציות על מוסדות פיננסיים בינלאומיים המקיימים פעילות עסקית עם הארגון ועם גופי לוויין שלו. החוק עבר בסנאט בנובמבר 2015 ובבית הנבחרים בדצמבר של אותה שנה.
הסנטור רוביו אמר אז כי אמריקה ובעלות בריתה במזרח התיכון יהיו בטוחות יותר כאשר ינקטו צעדים אלה להחלשת חיזבאללה ופטרוניו האיראנים. "אנו יודעים שהסנקציות יעילות שכן חיזבאללה מיהר לגנותן. יש חשיבות ראשונה במעלה לכך שהממשל יתחיל לפעול באופן מיידי ליישום הצעדים האלו, שמטרתם למנוע מימון של הארגון המאפשר לו להתחמש באלפי טילים המכוונים כלפי אזרחי ישראל. בכך הוא מוציא לפועל את הוראות איראן המבקשת להפוך את המזרח התיכון לתוהו ובוהו. על חיזבאללה ופטרוניו באיראן לדעת כי אמריקה לא תיכנע מפני הטרור ולא תיסוג, ותמשיך לעמוד לימין ידידותיה".
מה הביא אותך לעסוק בתופעת ה־BDS?
"תנועת ה־BDS היא צורה מודרנית של אנטישמיות – משתמשים בלוחמה כלכלית כדי להפלות את ישראל, לפגוע בהון שלה ולקעקע את הלגיטימיות שלה. לכן, מאבק ב־BDS הוא לא רק הדבר הנכון לעשות אלא גם פעולה שמקדמת את הביטחון הלאומי של אמריקה באמצעות ההבטחה שישראל תישאר בעלת ברית חזקה, דמוקרטית ותוססת, במזרח התיכון הכאוטי".
מעת לעת, אנו שומעים על יוזמות חקיקה בבית הנבחרים ובסנאט שנועדו להגן על הכלכלה הישראלית מפני ניסיונות החרם. איפה עומדת החקיקה הזו והאם לדעתך היא תאושר בהקדם?
"על סדר היום של הקונגרס יש שתי יוזמות חקיקה חשובות מאוד. את האחת, 'חוק המאבק ב־BDS', הצגתי בינואר, והיא מגִנה על מדינות ארה"ב ועל הממשלים שבכל מדינה המעוניינים להימנע מקשר עסקי עם תנועת ה־BDS או עם חברות הקשורות לתנועה הזו. במקביל לכך, קבוצה דו־מפלגתית של מחוקקים הציגה את 'חוק האנטי־חרם' למניעת חרמות וניסיונות חרם של ארגונים ממשלתיים בינלאומיים על ישראל. אני מקווה שהקונגרס יאשר בקרוב את שני החוקים".

ההצעות לחקיקה הגיעו אחרי החלטה 2334 של האו"ם שקבעה שההתנחלויות הישראליות בשטחים שנכבשו בשנת 1967 ביהודה ושומרון ובמזרח ירושלים, המכונים במועצת הביטחון בשם "השטחים הפלסטיניים הכבושים", אינן חוקיות. רוביו עמד מאחורי ההצעה, הכוללת תשע נקודות, בראשן הבעת התנגדות תקיפה להחלטת מועצת הביטחון וקריאה לביטול או שינוי יסודי שלה - "כך שלא תהיה יותר חד־צדדית ותאפשר לכל הצעדים הנדרשים לפתרון שתי המדינות להגיע לפתרון באמצעות משא ומתן ישיר בין הצדדים". המסמך אף דוחה את הכוונה של "גופים חיצוניים, לרבות מועצת הביטחון, לכפות פתרון".
אחרי שהגיש את הצעת החקיקה אמר רוביו כי "המאמצים לעשות דה־לגיטימציה לישראל נעשים באו"ם זה זמן רב, וכעת למרבה הצער הם גם קיבלו סיוע מהממשל היוצא. הגיע הזמן לחדש את המחויבות האמריקנית למדינה היהודית".

הגוף המתקרא 'מועצת זכויות האדם של האו"ם' מתכוון לפרסם 'רשימה שחורה' של חברות הפועלות בירושלים המורחבת, בשומרון וביהודה. הרשימה הזו כוללת חברות גדולות מישראל, מאמריקה, מאסיה ומאירופה. מה יש לך לומר למנהלי חברות שמקבלים מכתב עם התראה כזו מהמועצה?
"התוכנית המגוחכת מטעם מועצת זכויות האדם ליצור 'רשימה שחורה' של חברות הפועלות בישראל ובשטחים שישראל מחזיקה, היא דרך נוספת של תנועת ה־BDS לקדם את האג'נדה האנטישמית שלה במטרה לקעקע את הלגיטימציה של ישראל. באפריל 2017, ביוזמת הסנטור כריס קונס (נציג המפלגה הדמוקרטית), חתמו כל מאה חברי הסנאט של ארצות הברית על מכתב למזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, הדוחק בו לבלום את ההטיה האנטי־ישראלית של המועצה. חברות העושות עסקים בישראל ובשטחים שישראל מחזיקה צריכות לדעת שהן פועלות באופן חוקי ושעליהן להמשיך לעשות עסקים".
מהי תשובתך לאלה המכנים את ישראל 'מדינת אפרטהייד' או דורשים להחרים אותה משום שהיא מפרה את הזכויות הלגיטימיות של הפלסטינים?
"זה אבסורד וטעות. באזור רווי מלחמות ואלימות, ישראל ניצבת כחברה דמוקרטית אמיתית ותוססת, מכבדת את שלטון החוק ואת זכויות האדם. אנחנו צריכים שעוד מדינות במזרח התיכון יהיו כמו ישראל – בעלת ברית חזקה עם ממשלה דמוקרטית, כלכלה משגשגת ועם אוהב שלום".
בשיתוף המשרד לנושאים אסטרטגיים
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg