ראשי > יהדות > תרבות > כתבה
בארכיון האתר
גאולה, הו גאולה
לאוהבי האוכל, ביקור בשכונת גאולה בירושלים הוא שמחה גדולה. ולקראת סוף השבוע מדובר בחגיגה. כשר בהשגחת הבד"ץ
לכתבה הקודמת דפדף ביהדות לכתבה הבאה
רותי קדוש,
9/1/2005 10:17
בכל שעות היממה, בכל ימות השבוע, טוב, לא בשבת, כמובן, שכונת גאולה בירושלים נמצאת בשיא הפעילות. הרחובות שוקקים חיים, כאילו לכל תושביה יש איזה עניין דחוף לסדר, לקנות, לבקר או סתם לטייל.
 
אברכים נעים במהירות מן הישיבה ואליה, נשים דוחפות עגלות תינוקות כשלצדן מקפצים כמה וכמה זאטוטים, המוני הממתינים לאוטובוסים בתחנות חוסמים את המעבר על המדרכות ההרוסות בחלקן, ובכביש הצר פקקים, רעש והמולה.
 
ועדיין, יום שישי בגאולה שובר את כל שיאי האקשן, עד כי נדמה שכל העדה החרדית וירושלמים רבים נוספים מתנקזים אל הרחובות, אל החנויות ואל בתי האוכל הרבים כדי להצטייד במיני מזונות,
עוגות ותופינים לכבוד שבת המלכה.
 
אם חשקה נפשכם באוכל יהודי אשכנזי (לרוב), הנושא חותמת כשרות "בד"ץ העדה החרדית", זה המקום להגיע אליו, בלבוש צנוע, כמובן, כדי להתענג על גפילטע פיש ועל קוגל ירושלמי חריף-מתוק ולקנח בעוגת שמרים טרייה.
 
לאורכו של רחוב מלכי ישראל, רחובה הראשי של השכונה, וברחובות היוצאים ממנו ומכיכר השבת - יחזקאל, עמוס, ישעיהו, מלאכי, זכריה, צפניה ונביאים נוספים-פועלות מסעדות, מעדניות, מגדניות, חנויות ממתקים, מאפיות וגם פלאפליות ופיצריות, וכולן ניכרות בפשטותן. מעט מקומות ישיבה, מקום לנטילת ידיים, קופסה לברכונים וקופות צדקה לרוב.
כשר בהשגחה. צילום: פלאש 90.
גפילטע פיש, קוגל ירושלמי וחמין
כמעט כל ירושלמי, חרדי כחילוני, שהתבקש להמליץ על אוכל יהודי, שלח אותנו להדר גאולה, מעדנייה-מסעדה-מזנון מהיר בבעלות משפחת רוט, המתמחה באוכל יהודי פרווה (ומעט חלבי) בסגנון הונגרי. המסעדה, במתכונתה הנוכחית, חוגגת בר מצווה, ומקורה במפעל הביסקוויטים הדר.

מקרר גדול וארוך מאוד ממוקם מפתח המזנון ועד פתח חדר האכילה הקטן, הלובש הדר בעיקר לקראת סוף השבוע, שאז מתמלאים מדפיו ב-55 סוגי סלטים - חמישה סוגי סלט כרוב, שישה סוגי סלט חצילים, סלט תפוחי אדמה, סלט מלפפונים, פלפלים, דגים כבושים, דגים מעושנים וגם חומוס וטחינה.
 
במטבח הצפוף, בתוך סירי ענק, מבעבעים כמה סוגי מרק (שעועית, דלעת, ירקות, גריסים וקניידלך). לקראת שבת מכינים מאכלים נוספים כמו גפילטע פיש, סול מטוגן, סלמון אפוי, בקלה ונסיכת הנילוס ברוטב, וויילד פיש (דג לבן החביב על החסידים), פשטידות ברוקולי ותרד, קוגל ירושלמי ומוסקה. בתוספות מככבים תפוחי האדמה בצורת פירה, פשטידה ואנה (אפויים בשמן ובפפריקה) וגם פתיתים, ספגטי ועוד. ואי אפשר לעבור את השבת בלי חמין.
 
זה של הדר הוא פרווה, ועזריאל רוט, הטבח והמנהל, נותן לנשים טיפים כדי שהחמין לא יתייבש על פלטת השבת: להוסיף קצת מים, ואפשר גם בשר. "אף אחד לא רוצה לעבוד קשה", הוא אומר. בסוף המזנון יש חדרון קטנטן ובו חמישה-שישה שולחנות המתאימים לשני סועדים. לפני שהספקנו לשתות קפה ראשון, הוזמנו לטעום ביחד עם אברכים ארוכי פיאות מפשטידת תפוחי האדמה שבדיוק יצאה מהתנור. לקינוח אכלנו בלינצ'ס טעימים ממולאים בגבינה. סלטים עולים חמישה עד 25 שקל.
בלינצ'ס: 28 שקל. הדר גאולה, מלכי ישראל 13.
טלפון : 02-5382832.
 
מסעדת המעדן המוכן היא מסעדה מזרח אירופית נקייה ומטופחת בכיכר השבת. באמצע השבוע נכנסים מקומיים ומבקרים לסעוד צהריים, לוקחים את ההזמנה על מגש ועולים לאולם האכילה בקומה השנייה. לפני שבת באים לקחת אוכל הביתה. התפריט הבשרי כולל שניצל רגיל ושניצל ממולא בפטריות ובאורז, פסטרמה, עוף, רולדת הודו, לשון, סטייק עוף וחמין. בממלכת הדגים יש גפילטע פיש ודגים נוספים ובתוספות: קוגל ירושלמי, תפוחי אדמה, צימעס, אורז, ספגטי ועוד.

במזנון יש 50-40 סוגי סלטים בקופסאות, ובהם פטריות, תירס, כרוב חמוץ, חצילים, סלט וולדורף, כבד קצוץ וגם חומוס, טחינה, מטבוחה וסחוג. מנת בשר עם שתי תוספות עולה 25 שקל.סלטים: שישה שקלים לקופסה. המעדן המוכן, מאה שערים 1. טלפון :
02-5370120.
 
במסעדת דשן הקטנה, המשרתת את תושבי המקום כבר 15 שנה, מזמינים את האוכל ביידיש. יש לטקעס, פשטידות, קוגל ירושלמי, שנחשב לפופולרי במיוחד בקרב הסועדים, כרוב מבושל, ירקות, כוסמת, תפוחי אדמה ולפעמים גם מרק. הסועדים יושבים ליד דלפק ובעיקר לוקחים הביתה. את המחירים (הסטנדרטיים) סירבו לפרט. דשן, מאה שערים 84. טלפון :
02-6289871.
גם בייגל ופלאפל
באחת הסמטאות היוצאת מרחוב מלכי ישראל נפתחה לפני שנתיים בראנץ' בייגל, מסעדה חלבית שאינה מזכירה את הסטייל ואת הטעם המזרח אירופיים. המקום מרווח יחסית, 25 מקומות ישיבה, נקי ומטופח. קהל הסועדים מורכב בעיקר מאברכים אמריקנים, תלמידי שלוש הישיבות האמריקניות השוכנות בקרבת מקום, ומטפטוף של ישראלים. התפריט הוא בראנץ' יהודי-אמריקני הכולל בייגל עם גבינת שמנת ולקס, סלט טונה, סלט ביצים, לזניה, מרקים של בצל, ירקות, אפונה ופטריות, קנישים ממולאים בתפוחי אדמה, בפטריות, בתרד ובבטטה ויש גם חסה יהודית כשרה בתוך סלטי קיסר, יווני, בריאות ועוד.

הקינוח, ממש אמריקה, קפוצ'ינו או אספרסו בתוספת עוגת שוקולד צ'יפס או גבינה, בראוניז או טורט. ארוחת בוקר מלאה עולה 20 שקל. בייגל עם גבינת שמנת: 11 שקל. בייגל עם גבינה, לקס וירקות: 22 שקל. סלט: 20-10 שקל . מרק: 11 שקל. בראנץ' בייגל, עזר יולדות 3.
טלפון : 02-5004001.
 
אם חשבתם שחרדים נמנעים מסמלים ישראליים, לא ראיתם באיזו שקיקה הם מחליפים את קציצת הגפילטע פיש בכדורי פלאפל עם סלט, טחינה וחריף. רחוב מלכי ישראל משופע בדוכני פלאפל, אבל מי שמבין עניין הולך לפלאפל שלמה, שהיה הראשון בשכונה. יהודי אחד, חובב פלאפל שנגס בהנאה בפיתה, נזכר איך לפני 55 שנה נהג סבא יחיא, שתמונתו תלויה על הקיר, להסתובב ברחובות גאולה ומאה שערים כשבמזוודתו פיתות וכדורי פלאפל.

החנות הנוכחית נפתחה בשנת 1964, ובתפריט יש גם קציצות ירק, לטקעס, מרק שעועית ועוד. אמהות רבות קונות לצהריים עשרות כדורי פלאפל (ופיתות מוזלות מחנות סמוכה), וכך הן יכולות להאכיל לשובע שמונה-תשעה ילדים ב-40-30 שקל בלבד. מנת פלאפל עולה שמונה שקלים. מנה בלאפה: עשרה שקלים. שלושה כדורי פלאפל עולים שקל. פלאפל שלמה, מלכי ישראל 11.
חלות, רוגלך ורולדות
בלי חלות לשבת הרי אי אפשר. דני אביחיל, חילוני בכל רמ"ח איבריו, ירש את מאפיית אביחיל מאביו, שירש אותה מאביו, שהקימה בשנת 1932 במסגרת פרויקט בנייה בירושלים שהקציב לכל שכונה בור מים, מקווה ומאפייה. המאפייה שימשה בראשיתה את התושבים לאפיית חלות ולבישול החמין לשבת.
ברקע מתנגנת מוזיקה קלאסית המנעימה את זמנם של האברכים הפוקדים את המאפייה בשעת לילה מאוחרת לאחר שסיימו ללמוד תורה.

לקראת שבת משנסים העובדים מותניים כדי לענות על הדרישה הגוברת לחלות: חלה מתוקה, חצי מתוקה, מקמח מלא, מבצק באגט וגם חלות כפולות ומשולשות לשולחן השבת, לפי הזמנה. ויש גם עוגות ועוגיות, קרואסונים בטעמים שונים, עוגות שמרים, לחמניות רגילות ומתוקות ובייגל בשישה טעמים. מאפיית אביחיל, פרי חדש 8.
טלפון : 02-5385556.
 
הרוגלך במגדניית גרליץ בטעמי שוקולד ואגוזים הם להיט בירושלים, והם מתווספים ל-40 סוגי עוגות, עוגיות ושאר מיני בצקים (שמרים, עוגיות ריבה, עוגות דבש, רולדות, טורטים ועוד) הנאפים בעבודת יד כבר 70 שנה במאפייה שהוקמה בשכונת ביתישראל וכיום ממוקמת בשכונת רוממה. עם צרכניה של המגדנייה נמנים גם בני הדור השלישי בגאולה, ולמרות זאת המוכרת הוותיקה מצרה על המודעות שחלחלה אל הציבור החרדי לדיאטה ולמזון בריא.

לפני שנה נסגרה מסעדת גרליץ, שבה הגישו במשך 40 שנה אוכל יהודי, בפינת הרחובות מלכי ישראל ועמוס. לצד המסעדה היתה המגדנייה, וזו נפתחה מחדש בהמשך הרחוב והיא קטנה וצנועה. קילו רוגלך שוקולד עולה 26 שקל. רוגלך אגוזים: 32 שקל. עוגיות ריבה: 25 שקל לקילו. מגדניית גרליץ, מלכי ישראל 24.
טלפון : 02-5371159 .
 
מגדניית קצבורג, בניהולו הפעיל של יצחק פריי בן ה-90, הוקמה לפני 50 שנה בצמוד לבית היתומים בלומנטל בכוונה לסייע בפרנסת הילדים. כיום היא מוקפת מכל עבריה בישיבות הגדולות מיר, חברון וקמינץ ומשמשת תחנת עצירה לבחורי הישיבה. בענייני כשרות לא לוקחים כאן סיכונים, ובשלט הקבוע בדלת המאפייה כתוב שהייצור והאפייה נעשו בעבודת יד של יהודים בלבד ושהמאזניים מופרדים לשקילת פרווה וחלבי. הקניות הן בקילוגרמים, ויש עוגיות ובורקסים בטעמים שונים. קילו עוגיות עולה 26-18 שקל . עוגת רולדה: 26 שקל. מגדניית קצבורג, יחזקאל 14.
טלפון : 02-5375777.
לפי הזמנה. צילום: פלאש 90.
פרלינים משובחים ומיץ גזר
מפל שוקולד מקבל את פנינו בשוקולנד, חנותו של משה שטראוס, יהודי גדול מידות ומאיר פנים. שוקולדים וממתקים נמכרים באריזות מיוחדות, כמו כרטיסי ביקור משוקולד חום הנושא כיתוב בשוקולד לבן עם ברכות להצלחה, לפרנסה טובה, מזל טוב ללידת בן/בת, ברכת אירוסין, שבת שלום ועוד. יש גם מטבעות שוקולד בנייר מוזהב שעליו מוטבעות ברכות לפי הזמנה מקטלוג. ואם כבר שוקולד בטעם יהודי, ראינו, ולא טעמנו, גם קרן שפע, תפילין וחתן וכלה על טהרת השוקולד.

אברכים עוצרים בדרך הביתה לקנות מתנת שוקולד צנועה לנשותיהם, ומי שהפרוטה מצויה בכיסו קונה פרלינים, המיוצרים במפעל השוקולד המשפחתי שטרויז שבבית"ר עלית בניהולו של הבן עמיחי, שוקולטייר ותלמיד ישיבה. שוקולד בכלי עולה 150-50 שקל . פרלינים: 150 שקל לקילו. שוקולנד, מלכי ישראל 5.
טלפון : 02-5002423.
 
לאחר השיטוט והזלילה אתם בטח צמאים. אמנם מיצים טבעיים לא ממש כלולים בתפריט היהודי, אבל בשש השנים האחרונות יכולים תושבי גאולה ליהנות ממיצי גזר, תפוזים ותפוחים, וגם מיוגורט תות, תות-בננה ושאר טעמים. כוס מיץ גדולה עולה 13 שקל. אורי, מיצים טבעיים, מלכי ישראל 16.

חדשות המגזר
בית מדרש
תרבות
בקרוב אצלך
  מדד הגולשים
הם מ-פ-ח-דים!
                  12.33%
עושים פאנלים
                  9.59%
אל תתקשרי אלינו-...
                  9.59%
עוד...

תרבות
תינוק חדש בלול: נין ראשון לאריק איינשטיין ואורי זוהר  
אריאל זילבר: "שכחו אותי, המצב הכלכלי רע"  
פרוייקט "תוצרת הארץ"- המותג הכי הישראלי  
עוד...