עושים 'לחיים' במלטה: מסעדה כשרה ותיירות דתית

גם לציבור הדתי והחרדי מגיע חופשת 'הכל כלול' עם ארוחות כשרות ובמחיר סביר. עם פתיחתה של המסעדה הכשרה הראשונה באי הים-תיכוני, זה אפשרי. ועוד: המלטזים מקדימים את פורים וחוגגים בפסטיבל המסיכות הלאומי

צביקה קליין, מלטה | 19/2/2013 18:59 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
נראה שהישראלים טרם מצאו חלופה הולמת לחבילות 'הכל כלול' בטורקיה, זאת מאז המתיחות שנוצרה בין שתי המדינות השכנות. אך לציבור הדתי והחרדי אין באמת למה להתגעגע: הרי אם אי אפשר לאכול בבופה של המלון, מה זה שווה?

מאז ירידת קרנה של טורקיה, מתחרות מדינות רבות על הקהל הישראלי שמחפש חופשה זולה, אך איכותית: יוון, קפריסין ואפילו מלטה הקטנה הם חלק מהיעדים אליהם מגיע התייר הישראלי, אך ההרגשה היא כי הקהל הרחב טרם השתכנע שיש לנו אלטרנטיבה. מהלך חדש של חברת אשת טורס בשיתוף עם תנועת חב"ד עשויה לשנות את המצב: לפני כשבועיים נפתחה במלטה המסעדה הכשרה הראשונה בתולדותיה, בתוך אחד מבתי המלון בעיר. חברת התיירות הוותיקה סייעה לרב חיים סגל ולאשתו חיה מושקא לפתוח מסעדה כשרה באי הים תיכוני, ויחד הם מקדמים את התיירות הכשרה במקום.
 


צילום: דורון סרי וצביקה קליין, עריכה: עדי קינן

למה עד כה לא היתה מסעדה כשרה במלטה? התשובה לכך פשוטה מאוד: יש רק כ100 יהודים המתגוררים באי, ואילו אחוז הישראלים שמתייר במדינה עולה מידי שנה באלפי אחוזים. 
רק 100 יהודים, אך אלפי תיירים ישראלים. רחובות ולאטה, ברית מלטה
רק 100 יהודים, אך אלפי תיירים ישראלים. רחובות ולאטה, ברית מלטה דורון סרי, אשת טורס
למסעדה החדשה קראו בני הזוג סגל בשם החב"די האופייני 'לחיים', במבנה שעד לאחרונה שימש בכלל כבר יינות, עדות לכך ניתן למצוא בספות עם פרווה מנומרת ובר רחב ידיים. "כל התפאורה של המסעדה היתה שחורה לגמרי עד שהגענו" מסביר הרב סגל לnrg יהדות במהלך ביקור במקום, "ניסינו להכניס אלמנטים לבנים וצבעים אחרים בכדי לשנות את האווירה, אפילו הפכנו חלק מהמסעדה לבית כנסת" . יש לציין שבית חב"ד והמסעדה מרוחקים מאזור הקהילה היהודית, ופונה בעיקר לתיירים.
מאיפה אתם מייבאים את המוצרים הכשרים להכנת המנות? לא נראה שיש במלטה חנויות כשר
סגל: "היינו רוצים להביא הכל מישראל, אבל המכס מאוד יקר, לכן אנחנו מייבאים את המוצרים בעיקר ממדינות אירופה כגון בלגיה, שחברה באיחוד האירופי".
תפריט יהודי עם טוויסט מלטזי

חסידי חב"ד אינם שותים חלב עכו"ם (שאינו מגיע מבעלות יהודית), והמסעדה עצמה הינה בשרית, על כן מייבא הרב סגל חלב סויה כשר למהדרין. המוצרים היחידים שקונים בעלי המסעדה במלטה הם פסטות מתוצרת מקומית.
 

מעסיק במסעדה שף מלטזי וותיק. שליח חב
מעסיק במסעדה שף מלטזי וותיק. שליח חב"ד למלטה, הרב חיים סגל דורון סרי, אשת טורס
סגל נעלב כאשר משווים בין המסעדה שלו למסעדות של חב"ד במזרח הרחוק "במזרח הרמה של האוכל נמוכה יותר ויש פחות חווית הסעדה, אלינו מגיעים יותר בשביל הפינוק, כדי להינות" הוא משיב. במסעדה מועסק שף מלטזי מקצועי, אך אל תצפו לסוגים שונים של אוכל אוטנטי, אלא למאכלים יהודיים קלאסיים עם טוויסט מקומי.

המחירים בהחלט סבירים (בהשוואה למסעדות הכשרות באירופה): ארוחת הבוקר הכוללת חביתה, סלט, צ'יפס, לחם וסלטים עולה 8 אירו. המסעדה אינה מגישה ארוחות צהריים בצלחת "רוב התיירים מעדיפים להיות בעיר במהלך היום" מסביר סגל, ועל כן נמכרים כריכים במחיר 3 אירו בלבד. ארוחת הערב היא גולת הכותרת של 'לחיים', שם מציעים למבקרים תפריט גדוש בשלל סוגים של בשר, פסטות וסלטים מיוחדים. ארוחת הערב עולה 29 אירו, וכוללת מנה ראשונה, מנה בשרית עיקרית, תוספות וקינוח.

חבילות 'הכל כלול' לדתיים וחרדים

באשת טורס 'תפסו טרמפ' על המסעדה החדשה וכיום הם מציעים חבילות 'הכל כלול' לציבור הדתי והחרדי, כאשר הארוחות מתקיימות במסעדה החדשה "אמנם יש הבדל של כ-150 יורו עבור החבילה הכשרה, אך זה מוזיל משמעותית את עלות המחירים במסעדה" מסביר מנהל החטיבה הדתית מנחם גנוט.
 

"אין חופים פרוצים כמו ביוון ובקפריסין". מצעד המסיכות המסורתי ברחובות ולאטה צביקה קליין
למה היעד מתאים לדתיים מלבד המסעדה הכשרה? סגל משיב כי "אין חופים פרוצים באזור כמו ביוון או בקפריסין, אפילו חרדים ממש יכולים להגיע למלטה ולשמור על הצניעות". במקביל, נערכים בבית חב"ד לקראת חג הפסח המתקרב, ואומרים כי למרות הקשיים בהשגת אוכל כשר לפסח, הם מזמינים את התיירים להצטרף לחגיגות.

אז כמה זה עולה לנו? במהלך החורף תוכלו למצוא חבילות של קרוב לשבוע בעלות של 300 אירו הכוללות טיסה ולינה, אם תהיו ברי מזל תוכלו אף לסגור על חבילה בעלות נמוכה יותר. בימי הקיץ, בהם מזג האוויר באי הוא האולטימטיבי ביותר, החבילות יכולות גם להגיע לסכום של כ600 אירו.
לסיכום: אין ספק שמלטה היא כיום אלטרנטיבה ראויה לתייר הדתי או החרדי: יש אוכל כשר, שלל אטרקציות ואפילו בית כנסת. נציין כי טרם מצאו בבתי המלון במלטה פתרון הלכתי לפתיחת הדלתות בשבת (עם כרטיסים אלקטרוניים), אך מאשת טורס נמסר כי בקרוב יהיו פתרונות רלוונטיים.

הכותב היה אורח של חברת אשת טורס במלטה


רוצים לקבל בחינם שני גיליונות סוף שבוע של מקור ראשון? לחצו כאן היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''בפולמוס''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק