הביצה

טרנד חדש בביצה: בית כנסת מיוחד לרווקים

רווק רווק ונתחזק: הרווקים והרווקות תופסים יוזמה ומקימים מניינים עצמאיים. התפילה מתחילה מאוחר בבוקר, הנוסח גמיש והקידושים הם הזדמנות מצוינת להיכרויות

צביקה קליין | 17/7/2013 9:57 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"תגידי, איפה את מתפללת?" שואל נתי באחד הפרקים של הסדרה המדוברת "סרוגים", כשהוא מכוון לאחד מבתי הכנסת הירושלמיים "יקר" ו"אוהל נחמה",  שהפכו מאז לשם נרדף לרווקות מאוחרת או לביצתיות. אבל בינתיים השנים חלפו ואופנות חדשות פוקדות את שוכני הביצות. נהוג לחשוב שרווקים אוהבים לקפוץ בין מניינים, להחליף בתי כנסת לפי מידת הפופולריות שלהם ולא להתחייב למקום אחד קבוע. לא עוד.
"תגידי, איפה את מתפללת?" מתוך הסדרה סרוגים מתוך הסדרה

בזמן האחרון צצים יותר ויותר מניינים המוקמים על ידי רווקים ובשבילם מתוך רצון להרגיש שייכות ולקבוע את אופיים כך שיתאים לצורכיהם המיוחדים. הסנונית הראשונה צצה בתל אביב, עם חידוש המניין הוותיק של בית הכנסת "המרכזי לצפון" ברחוב בן יהודה, שזכה מיד להצלחה מסחררת וכיום ממשיך להתבסס כקהילה מגובשת, פעילה ומזמינה.

החבר'ה הירושלמים ראו כי טוב והחליטו לצאת לדרך עצמאית גם הם. כך למשל, הוקם מניין "צעירי קטמון" על ידי רווקים וזוגות טריים מהאזור. עד מהרה הוא הפך למקור משיכה עבור צעירי השכונה שנהנו משעת התפילה המאוחרת, ומדי שבת הגיעו למקום עוד ועוד מתפללים.

בעקבות סכסוך מתמשך עם בית הכנסת הספרדי ששימש כאכסניה המארחת התפרק המניין, ובמקומו קמו כמה מניינים חלופיים המייעדים את עצמם ספציפית לקהל הרווקים והרווקות. אין ילדים, קמים מאוחר "אם לא יהיה מניין בשעות המאוחרת החבר'ה פשוט לא יגיעו", מספר איש התקשורת רז קיל, רווק בשנות ה– 30 לחייו. "לחבר'ה הנשואים יש ילדים קטנים שמעירים אותם בבוקר, לנו אין את העניין הזה. אנחנו עושים בערב שבת ארוחות עד השעות המאוחרות של הלילה, קוראים עיתונים בבוקר ושותים קפה בנחת. הלו"ז שלנו שונה".

קיל מתפלל במניין חדש שהוקם בבית הכנסת "אוהל אהרן" ברחוב חרל"פ, הממוקם בין קטמון לרחביה. "אנחנו מאוד מקווים שהוא יתפוס ויתפתח", הוא אומר. אחד ממקימי המניין החדש הוא שי דוידס, רווק ירושלמי ומטפל ברפואה סינית. "המניין נוצר במטרה להיות מרכז עבור רווקים ורווקות מהאזור", הוא מסביר "רבים מהם לא מגיעים לתפילה במקומות אחרים, בעיקר בגלל השעה המוקדמת".

אם ב"חיל נשים" מתפללים בשעה  10:00בבוקר, במניין הצעירים ב"אוהל אהרן" החליטו להתפנק: התפילה מתחילה ב- 10:30, לא פחות ולא יותר. "התפילה מסתיימת עד 12:30, הזמן שבו רוב הרווקים מהביצה אוכלים ארוחות צהריים", מוסיף דוידס ומבקש גם להזכיר שמדי שבוע גם יש קידוש, "זו הזדמנות לפגוש חברים חדשים בשכונה, וגם נקודת מפגש טובה לפני הארוחה".

קידוש, סגולה לשידוך

מניין נוסף הוקם לאחרונה בשכונת רסקו, ונקרא בשם "צעירי חיבה". "מלכתחילה רציתי להקים מניין שבו ארגיש בבית", מספר אחד ממייסדי המניין. "נמאס לי לנדוד", הוא מוסיף. את המניין הקימה קבוצה של צעירים רווקים לפני כשמונה חודשים ומאז הוא הולך ומתפתח. הגרעין הקשה של הקהילה מורכב מרווקים ורווקות, אבל גם זוגות צעירים פוקדים את המקום. "את נוסח התפילה קובע החזן — אם הוא ספרדי הנוסח יהיה בהתאם, ולהיפך", מספר שלומי לוי, אחד הגבאים. "כולם נהנים מכל המנגינות".

מקימי המניינים  החדשים מקווים שבעתיד יהפוך המניין לקהילה של ממש, בזכות אירועי התרבות, השיעורים והסדנאות שמתקיימים בו.

אתם לא מפחדים מהתדמית של קהילת רווקים?
"ממש לא. בבסיס המניין יש גם כמה עשרות זוגות, והם מה שגורם לו להיות יציב". בקהילות המתפתחות אפשר להרגיש בבירור רוח חדשה: למרות שמדובר במניינים אורתודוקסיים למהדרין, הנשים מעורבות יותר וכל אחד יכול לזכות ב"מי שבירך", להגיד דבר תורה ואף לתרום קידוש. "יש דירה של רווקות שהחליטה לתרום קידוש, ובכלל, רוב התרומות לקידושים מגיעות מהבנות. חלקן מאמינות שזו סגולה למציאת זיווג".

הכתבה התפרסמה במוצש


רוצים לקבל בחינם שני גיליונות סוף שבוע של מקור ראשון? לחצו כאן היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''בפולמוס''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק