היורשת של רמי לוי בתשובה יומיומית
אבא שלה הוא איש הסופרמרקטים והסלולר רמי לוי, אבל יפית לוי-אטיאס, מנהלת השיווק באימפריה של אבא, מבקשת שתתייחסו אליה כאשת עסקים עצמאית. רגע לפני שהיא מפיקה מופע לחנוכה ב-20 שקל לכרטיס ושוברת את השוק, יש לה הרבה מה לומר על הכלכלה בישראל וגם על החזרה בתשובה

הבוס הקשוח הוא רמי לוי, מנכ"ל ובעלי רשת הסופרמרקטים ורשת הסלולר הווירטואלית הקרויות על שמו. בתו הבכורה יפית מנהלת כיום את השיווק של הרשת, שוקדת על פיתוח מותג מוצרי הטיפוח שלה, ונחשבת לממשיכת דרכו העסקית של אביה. "אני אפילו דומה לו קצת", היא מחייכת. עיניה נוצצות, לבושה צנוע, מטפחת הדוקה לראשה. "כמוהו אני מכורה לעבודה. אוהבת לעבוד, זה מחיה אותי".
היא מהססת רגע, ואז מספרת על נזיפה אחת שקיבלה מאביה לפני שנים, ונחקקה במוחה במיוחד. "הייתי בת 20, סגרתי עסקה בתחום ההלבשה, וחשבתי שהיא עסקת חיי. קניתי סטוק מאוד זול של מותגים והרגשתי שדפקתי את המערכת, שאני הולכת להרוויח חבל על הזמן. התקשרתי אליו וסיפרתי, והוא שאל בכמה אני מתכוונת לתמחר את הסחורה. כשאמרתי, הוא כעס מאוד. אמר לי שאלו אחוזי רווח גבוהים מדי ושאני צריכה להוריד מחירים. התווכחתי איתו, ובסוף הוא ממש התעצבן וצעק: 'את לא מבינה את החיים'. מאוד נפגעתי, אבל עשיתי כמובן מה שהוא אמר. זו הייתה בסופו של דבר אחת העסקאות הטובות שעשיתי בחיי, אבל ההבנה של איך הוא עובד הרבה יותר ברורה לי מאז".
גם את קשוחה?
"כשצריך, אז כן. אנחנו עסק משפחתי, גם האחים של אבא שלי בעסק וגם הילדים שלהם, אבל כולם יודעים שאבא שלי הוא שנותן את המילה האחרונה, ולא מערבבים בין בית לעבודה. אפשר לכעוס, אבל לא מכניסים את זה הביתה ברמה של נתק או כעסים. כל המשפחה יודעת את זה".

יפית לוי מסומנת כיורשת האימפריה של אביה. בת בכורה בין ארבעה ילדים, עובדת עם רמי לוי עוד מהימים בהם ניהל חנות קטנה בשוק מחנה יהודה. הרבה לפני שהפך לבעלים של יותר מ-20 סניפי סופר בכל רחבי הארץ, ובעל מותג סלולר שנכנס לפני כמה שנים לשוק ברעש אדיר.
לפני כשנה דווח שעלות שכרה עומדת על קצת יותר מ-13 אלף שקל לחודש, לא כולל סלולרי ורכב. לא הרבה יחסית למנהלת בכירה של עסק מצליח.
הטייטל הרשמי שלה הוא "מנהלת השיווק והרכש בתחום הטקסטיל", אבל בפועל, לדבריה. "אני מתעסקת גם בחשבונות, גם בשטח, גם עם ספקים בתחום המזון, או בשירות לקוחות כשצריך. בסופו של יום זה העסק של אבא שלי, ואני עושה בו כל מה שצריך", היא מסבירה.
היא נכנסה לעניינים כבר כשהייתה ילדה קטנה. המצב הכלכלי בבית באותם ימים, היה רחוק מאוד מזה שישנו כיום. "אבא פתח את הסופר הראשון כשהייתי בת 12. עד אז הייתה לו חנות בשוק מחנה יהודה של מוצרים יבשים, חומרי ניקיון, שימורים, נייר טואלט, ואנחנו כל הזמן היינו ועבדנו בחנות. גדלתי בבית שעובדים בו כל הזמן. גם אמא וגם אבא. כל צילומי הילדות שלי מחופשת בפורים, כולם צולמו בשוק. שאלתי פעם את אמא שלי למה לא לקחו אותי אף פעם למקום אחר", היא צוחקת.
"אני זוכרת שהוא החליט להתרחב, קנה שטח בתלפיות והקים את הסופר הראשון. זה היה כל כך טבעי, זה לא היה כרוך באיזו החלטה דרמטית בבית. היה טבעי שהוא צריך לגדול, ולי היה טבעי להשתלב. בגיל 15 התחלתי לעבוד גם בסופר. הייתי מגיעה מיד אחרי בית ספר, עובדת כקופאית, כאחראית קו קופות, נשארת עד הלילה. לפני הצבא כבר הייתי אחראית על אחד הסניפים, סוגרת אותו בסוף היום, מפקידה בכספת".
אחרי השירות הצבאי כמד"סית בתותחנים, היא גילתה את ניצני היזמות העסקית שלה עצמה ופתחה לבדה חנות בגדים בשם 'יפיז'. "זו רשת הלבשה לכל המשפחה. היום יש שבע חנויות כאלו. שמרתי בהן על אותו עיקרון של רמי לוי, למכור את המוצר הטוב ביותר במחיר הזול ביותר".
אבל להקמת חנויות הבגדים הייתה גם מטרה נוספת. "אני אדם מאוד עצמאי וכל הזמן רדפה אותי התווית של 'הבת של'. רציתי לומר את האמירה שלי. בגיל 20, כבר בחופשת השחרור, התחלתי לבנות את הקונספט של 'יפיז'. במקום טיול אחרי הצבא, נסעתי לדרום תל-אביב, לקנות סחורה אצל הסיטונאים. זה לא ענף שגדלתי עליו, הכול היה חדש, אבל מפני שהייתי צעירה לקחתי את הדברים בקלות ומההתחלה, ברוך ה', זה הצליח. בשבע השנים הראשונות של 'יפיז' הייתי פעילה בו מ-א'ועד ת', עכשיו יש לו מנהלים ואני נמצאת יותר בתחום המזון".
ובכל זאת, תווית 'הבת של' לא ממש עזבה אותך.
"פעם זה הפריע לי. היום אני מקבלת ואוהבת את זה, ואפילו משתמשת בזה כשצריך. לא אכפת לי, כי אנשים כבר מכירים את מה שאני עושה".
מבין ארבעת הילדים לבית לוי, היא המעורה ביותר בעסק המשפחתי. "אחי נמצא בעסק ומתעסק יותר בנדל"ן, יש לי אחות שלומדת תקשורת ומשחק, ואחותי הצעירה חיילת. גם בגלל פער הגילאים אני המעורבת ביותר, וגם בגלל שיש לי תסמין כזה של בכורים", היא מחייכת. "האחים שלי לא עבדו כשהיו צעירים יותר, הם התחילו רק אחרי הצבא. עליהם הרבה יותר גוננו, עליי תמיד ידעו שאסתדר, כבר מילדות".
האחים הצעירים שלך בעצם גדלו למשפחה שונה מזו שבה את גדלת.
"המצב הכלכלי בבית השתנה, המשפחה לא השתנתה", היא פוסקת.

ההכרה הציבורית בה הגיעה בעיקר אחרי תוכנית הריאליטי של 'רשת' בה השתתפה, 'בוס בהסוואה'. במסגרת התוכנית הפכו מנהלים בכירים בחברות שונות לעובדים פשוטים למשך כמה ימים, וחוו את החברה שלהם עצמם מלמטה.
במהלך הצילומים עטתה לוי פאה במקום מטפחת, הרכיבה משקפיים גדולים, ובמשך כשבוע התנהלה כעובדת זוטרה. היא ניסתה ללא הצלחה מרובה לצרף לקוחות למועדון, הזיעה במעדנייה בסופר אחר, ושיחקה כדורגל בסוף היום עם עובדת בסופר נוסף. "מבחינתי, החיים מתחלקים לעד התוכנית, ומאז התוכנית" היא אומרת. "לא האמנתי כמה זה יהיה מדהים. הוצפתי בתגובות. אנשים נקשו לי על חלון המכונית ברמזורים, שלחו מכתבים, ניגשים אליי עד היום בסניפים. לא הייתה לי שום אפשרות לדמיין כמה אהבה ופרגון אקבל בעקבות השידור. ברור שיש גם אנשים שיש להם מה לומר וזה בסדר, אבל הרוב הגדול של התגובות היו מאוד חיוביות".
הייתה ביקורת על הסדרה, שכל דמויות העובדים שה'בוסים' נפגשו עימם היו אנשים מסורים במיוחד לעבודה. זו לא תמיד המציאות.
"כל אחד מהמנהלים המצולמים נפגש עם עוד המון עובדים, מעבר למה שהראו. מתוך 300 שעות צילום, יצרו תוכנית של שעה. המטרה בסופו של דבר הייתה להציג רגש, להציג את הצד היפה של המפגש בין העובד למנהל ולכן התמקדו בכך. לי לא הייתה בעיה עם העבודה עצמה, מה שהיה קשה לחלק מהמנהלים האחרים, אבל האנשים ממש ריגשו אותי ואין ספק שלמדתי להתייחס לעובדים בצורה אחרת".
היא מתארת כי מאז, "השיחות שלי עם העובדים הרבה יותר ארוכות. הם מרגישים הרבה יותר נוח לגשת אליי. שלוש פעמים בשבוע אני נמצאת בחנויות בשטח, ואנשים פונים ומספרים לי ממש דברים אישיים, על הבריאות שלהם, על אמא שלהם. בעיניי זו זכות. אני חושבת שהנגישות הזו שנוצרה היא אחד הדברים הטובים שקרו לי, ולעזור לאנשים כשאפשר זו גם זכות גדולה".

אטיאס-לוי, חיה את החיים בקצב טורבו. בנוסף למשרה המלאה, היא אם לשלושה ילדים, בני חמש וחצי, ארבע וחצי ושנתיים וחצי, לפני כחודש קיבלה את התואר השני שלה במנהל עסקים מהאוניברסיטה העברית, ובשנת הלימודים הקרובה היא מתעתדת להמשיך ללמוד. "אני חייבת לעבוד תחת לחץ. שלא יהיה לי זמן לנשום. אם אין לי לחץ, אני מתחילה לאבד את זה", היא מחייכת. "אני משתדלת להגיע כל יום הביתה עד חמש, ובשעה שמונה מתחילה שוב לעבוד מהבית. הילדים שלי יודעים שאמא עובדת, וגם בעלי בעסק, הוא פרויקטור ברמי לוי אינטרנט וסלולר. כמו שאני גדלתי במשפחה בה עובדים קשה ולמדתי להכיל את זה, גם הילדים שלי יודעים שאבא ואמא עובדים. כשהם לא איתי, הם בידיים טובות, עם הסבתות שלהם או עם כוכי המטפלת המקסימה, ואני שקטה. אני לא מרגישה שילדים שאמא שלהם לא עובדת או חוזרת הביתה בשתיים, מקבלים משהו שהילדים שלי לא", היא אומרת בהחלטיות. "אני באמת חושבת שאפשר לעשות הכול. אם את דתייה, אם חילונית, אם צעירה, אז מה. כשפשוט מתחילים ועושים, מגלים בפנים המון כוחות".
מתי חזרת בתשובה?
"גדלתי בבית מסורתי, קידוש עם טלוויזיה. בעלי ואני התחלנו לשמור שבת משבת החתן שלנו. השבת הראשונה אחרי החתונה. לפני כן היו לנו דיבורים על כך שאנחנו רוצים להתחזק, תמיד הייתה לי אהבה לה', זה היה בפנים תמיד. בשנה האחרונה גם ההורים שלי שומרים שבת", היא אומרת. "אחרי כל אחת מהלידות שלי, קיבלתי על עצמי משהו, כי לידה בעיניי זה נס בלתי נתפס. אחרי הלידה הראשונה לקחתי על עצמי צניעות, אחרי השנייה כיסוי ראש, ואחרי השלישית יותר תפילות. וברוך ה', אני בתשובה יומיומית".

מה דעתך על שוק מוצרי המזון בארץ? האזרח הממוצע מוציא כיום אחוז נכבד ביותר מהמשכורת על אוכל.
"לדעתי, בזכות רמי לוי התחרות הועצמה ומחירי המזון הועלו לסדר היום. התחרות בעיניי היום הוגנת והמחירים הוגנים. ברור שיש עוד מה לעשות, אבל זה יותר עניין ממשלתי. יש הוצאות מאוד כבדות של ארנונה, חשמל, מים. אם יקלו בעניין הזה, המחירים לצרכן יירדו".
אז המאבק החברתי היה מיותר לדעתך?
"לא. העניין החברתי זורם לי בעורקים. ברוך ה', אני לא גדלתי בבית עם מצוקה, לעומת אבא שלי שגדל בבית הישרדותי ממש, אבל כל הזמן, בכל ארוחה וארוחה הוא דואג להזכיר לנו שמה שיש אינו מובן מאליו, שיש אנשים בחוץ שאין להם מה לאכול ושחובה להרגיש שותפות עם מי שאין לו. אני חושבת שבגלל החזרה בתשובה, מבינים אפילו יותר שאתה שליח של ה', ואתה צריך להפיץ אור. דברים יכולים להשתנות ברגע, אף אחד לא מבטיח לך כלום. צריך להשתדל להיות צנוע ולהודות לה', אם לא תעשה כך, זה לא יישאר".
אם לא היית הבת של רמי לוי, מה היית עושה לפרנסתך?
"אני חושבת שהייתי עובדת בתחום הטלוויזיה, מאחורי הקלעים וגם על המסך. משהו בתחום הבידור, אולי בעולם הילדים. לשמח אנשים בעיניי זו זכות, ולשמח ילדים עוד יותר. כל מה שקשור בילדים מרגש אותי עד דמעות".
בהקשר הזה, יזמה אטיאס-לוי בחנוכה הקרוב מופע מוזיקלי לילדים, דומה מאוד לז'אנר המוכר, אבל גם שונה. "אנחנו הולכים להעלות מופע בסטנדרט של פסטיגל, עם הכוכבים הכי חזקים כמו רינת גבאי, טוביה צפיר ומירי בוהדנה, ולהנגיש אותו כלכלית וגיאוגרפית. מחיר הכרטיס יהיה כזה שכל ילד יוכל לרכוש מדמי הכיס שלו, שקלים בודדים, והוא יוצג מצפון עד דרום, בנהריה, עכו, דימונה. נשתדל לגעת כמעט בכל מקום במדינה. בסוף המופע כל ילד יקבל במתנה תיק מלא בדברים טובים, שעלות התכולה שלו לבד, תהיה שווה יותר ממחיר הכרטיס.
"אני מצפה לפחות למאה אלף ילדים. השאיפה היא שכל ילד יוכל להרשות לעצמו לצפות במופע של חנוכה, ואני חושבת שזה יעשה שינוי לטובה בכל הרמות. אני בטוחה שמעצם העובדה שרמי לוי נכנס לפרויקט כזה, גם גופים אחרים ייכנסו וכך יותר קהל יוכל לצפות, תהיה יותר עבודה לשחקנים וזה יעשה רק טוב. אין לנו רווח מהעניין הזה. כל תקציב השיווק של רמי לוי מוקצה לצרכן באופן ישיר. במקום להכריז בפרסומות כמה רמי לוי הוא גדול יפה וזול, אנחנו נותנים את התקציב לאנשים".
הכתבה התפרסמה במגזין 'נשים'
רוצים לקבל בחינם שני גיליונות סוף שבוע של מקור ראשון? לחצו כאן היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg