מחצית מהישראלים: לאפשר לרפורמים לחתן ולגייר
כך עולה מסקר של המכון הישראלי לדמוקרטיה, בו 51% מהנשאלים אמרו כי הם חושבים שיש לאפשר לרפורמים ולקונסרבטיביים לחתן ולגייר. 81% מהישראלים מתעניינים במצבם של יהודי התפוצות

כאשר נשאלו הישראלים מה לדעתם הנושאים החשובים ביותר ליהודי התפוצות, השיבו כמובן כי הנושא המשמעותי ביותר, 29 אחוזים, הוא "התבוללות", ולאחר מכן "אנטישמיות" - 24 אחוזים, קשר חזק לישראל - 13 אחוזים, השפעה על פוליטיקאים מקומיים בכל הקשור לישראל - 9 אחוזים, תנועת ה-BDS והחרמות על ישראל - 6 אחוזים ותמיכה כלכלית בישראל (5 אחוזים). יש לציין כי נושאים כמו חינוך ומסורת כלל לא עלו, למרות שמדובר בנושאים חשובים ביותר בקרב יהודי העולם.
71 אחוז מהמשיבים ציינו כי על ישראל להתחשב ביהודי התפוצות כאשר היא מקבלת החלטות מהותיות, ואילו 26 אחוזים, כרבע מהמשיבים, חושבים שכלל אין צורך להתחשב. אך כאשר מדובר בהתץחשבות בדעותיהם ואמונותיהם של יהודי התפוצות המצב כבר שונה: 51 אחוזים חושבים שממשלת ישראל צריכה להתחשב בדעותיהם של יהודי התפוצות כאשר היא מקבלת החלטות חשובות, בעיקר סביר להניח שמדובר על נושאים של דת ומדינה. אך 47 אחוז סבורים כי אין צורך להתחשב בהם, כך שמדובר כמעט בתיקו.
רק עשרה אחוזים מהמשיבים ציינו כי לדעתם אין לממשלת ישראל סיבה לתמוך ביהודי התפוצות, דבר שסביר להניח משמח את אנשי משרד התפוצות. אחת ההפתעות המהותיות של הסקר היא התשובות של הישראלים בנוגע לזרמים ביהדות: 51 אחוז מהישראלים חושבים,
ואי אפשר לדבר על יהודי העולם מזווית ישראלית בלי לתהות לגבי נושא העלייה לארץ: 91 אחוזים מהישראלים מאמינים כי העלייה של יהודי התפוצות לישראל היא חשובה, רק 8 אחוזים לא מסכימים.
עו"ד יזהר הס, מנכ"ל התנועה המסורתית, התייחס לסקר ואמר: "אנו לא מופתעים. הציבור הישראלי גילה בשנים האחרונות שיש יותר מדרך אחת להיות יהודי. אלה בשורות טובות. פתחנו יותר ויותר קהילות בשנים האחרונות, ולא היינו עושים זאת אלמלא העניין הגובר ביהדות ללא כפייה. זוהי גם תוצאה ישירה של המונופול האורתודוקסי בישראל שעשה כל שביכולתו להמאיס את החוויה היהודית בדורסנות ששמורה רק למונופולים שחצניים. לשמחתי, ידענו אנו לעמוד בפרץ. כלומר במובנים מסוימים, אנו מוקירים תודה למונופול ושלוחיו".
ג'יי רודרמן, נשיא קרן משפחת רודרמן הפועלת לחיזוק הקשר בין ישראל ליהדות ארה"ב, אמר כי "בעוד שהסקר של המכון הישראלי לדמוקרטיה מראה שהישראלים מתעניינים ביהדות התפוצות ומעריכים את הקשר בין המדינה היהודית לבין היהודים החיים מחוץ לישראל, הסקר מגלה שהגישה הישראלית לקשר עם התפוצות מגיעה מתחושת עליונות. מערכת יחסים מוצלחת בין ישראל ליהדות התפוצות חייבת להתבסס על כבוד הדדי. כבוד הדדי זה יכול להיות מושג רק באמצעות לימוד והכרה של הישראלים את מציאות החיים בתפוצות. אם נכשל לעשות כן, הדבר עלול להוביל להמשך גישה ישראלית מתנשאת כלפי התפוצות אשר רק תעודד את התרחקות יהודי התפוצות מישראל“.
הרב גלעד קריב, מנכ"ל התנועה הרפורמית בישראל, הוסיף כי ”הציבור הישראלי הבין את חשיבות הקשר עם יהדות התפוצות ואת העובדה שהסירוב להכיר בזרמים הרפורמים והקונסרווטיבים מסכנים קשר זה. אם ממשלת ישראל מעוניינת באמת בטיפוח הקשר עם יהדות התפוצות עליה להתחיל בשינוי יסודי של היחס לרבנים ולקהילות הלא אורתודוכסיות בישראל".
מנכ"ל משרד ירושלים והתפוצות דביר כהנא, אשר יזם את הסקר סיכם כי "כוחו של העם היהודי היה תמיד באחדותו. רצונם של רבים מאזרחי מדינת ישראל לפעול למען העלאתם של יהודי התפוצות מצביעה על שינוי מגמה, אך יחד עם זאת, הנתון המעיד על כך ש--20 אחוז מהציבור אינו מעוניין להיות בקשר עם יהדות התפוצות, מעורר דאגה אמיתית".
כהנא הוסיף עוד כי: "היוזמה הממשלתית שאושרה זה מכבר מיועדת בכדי לחזק את הקשר בין יהודי הארץ ליהדות הגולה. אני סמוך ובטוח כי בעוד מספר שנים נזכה להיווכח בחיזוק הקשר לכדי תחושת אחדות גדולה".