מחאת בורסלינו החרדית: הורידו את מחירי המגבעות

מנהלי ארגוני 'תומכי תורה' בישיבות אספו עשרות אלפי חתימות שיישלחו ליצרנית מותג הכובעים המוביל, שמחיריו עלו בעשרות אחוזים. היוזמים הכריזו: אם לא תהיה הוזלה משמעותית – נקרא לחרם על החברה

מנדי גרוזמן | 18/1/2015 15:47 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
גם הציבור החרדי נכנס לרוח המחאה החברתית – והכול מתחיל מהראש. אלפי בחורי ישיבות פתחו השבוע במאבק נגד מותג 'בורסלינו' האיטלקי ונגד זכייניו בישראל, מנדי בסטומסקי ורועי גורן, בשל מחיר הכובע של המותג, העומד כיום על כ-1,080 שקלים.

- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
 
צילום: nrg
כל נער שמגיע לגיל 13 זוכה לכובע משלו, ורוכש כובעים נוספים מדי פעם, בהתאם לרמת ההכנסה. ''מחאת המגבעת'' בשלג צילום: nrg
צילום: nrg
חותמים על העצומה, ''מחאת המגבעות'' צילום: nrg

מארגני המחאה פתחו בהחתמה המונית על טופס הצהרה שלפיו אם המחירים ייוותרו כפי שהם - החותם על העצומה מתחייב להפסיק לרכוש את הכובע. עד עתה חתמו על הטפסים למעלה מעשרת אלפים איש, והמטרה היא לשלוח את עשרות אלפי החתימות, המאוחסנות באחת מהישיבות בירושלים, למנהלי החברה באיטליה.
 
מארגני המחאה טוענים כי מחיר הכובע אינו סביר וגבוה מדי. לדבריהם, המחיר זינק בחמש השנים האחרונות בכ-400 שקלים, ורבים מצעירי המגזר החרדי מתקשים לרכוש את פריט הלבוש ההכרחי. אך הזכיינים בישראל טוענים כי המחיר הגבוה נובע מעלויות הייצור. "הם מעוניינים לרכוש את הכובע הכי איכותי, וגם להותיר אותו זול. זה לא הולך ביחד", הם טענו. זכייני 'בורסלינו' לא הסכימו לחשוף את המחיר שגובה מהם היצרנית באיטליה, אך טענו שהרווח שהם גוזרים אינו מוגזם, ותחרות באותה רמת איכות לא תוריד את המחירים. הם הוסיפו גם כי בשמונה השנים האחרונות עלה מחיר הכובעים ב-140-180 שקלים בלבד.
'בורסלינו' היא חברה עולמית המייצרת מגוון כובעים, אבל כובע אחד - שחור, עם נטייה בסופו כלפי מטה - משמש את החרדים הליטאים, את החרדים הספרדים ואת חסידי חב"ד. הצרכנים החרדים הם כ-5 אחוזים מקהל הלקוחות העולמי של 'בורסלינו'. לפי תקני האופנה החרדית, כובעי ברסלינו נחשבים לאיכותיים ביותר, ומותירים את מתחריהם הרחק מאחור. הוצאותיו של משק הבית החרדי על קניית כובעים לבני המשפחה היא מההוצאות המשמעותיות הייחודיות למגזר. כל נער שמגיע לגיל 13 זוכה לכובע משלו, ורוכש כובעים נוספים מדי פעם, בהתאם לרמת ההכנסה.

צילום: nrg
שלט של ''מחאת המגבעות'' בישיבת פוניבז' צילום: nrg

את המחאה יזמו בחורים המנהלים ארגוני תמיכה פנים-ישיבתיים: בכל ישיבה חרדית פועל ארגון 'תומכי תורה', המופעל בידי תלמידים הלומדים בישיבה ומכונים בעגה החרדית "ת"תניקים". הארגונים בישיבות השונות לא קשורים זה לזה, אבל המנהלים מקיימים שיח כדי להציב יעדים ולשקול דרכים לסיוע. אחת הפעולות המרכזיות היא רכישה קבוצתית של ביגוד ומכירתו לבני הישיבה במחירים מוזלים, או מתן תלושי קנייה לתלמידים. השנה, לאחר החגים, הבחינו המנהלים שמרבית הבחורים השתמשו בתלושים לרכישת כובע, ומחירו נטל את מרבית הסכום.על כן הם החליטו לעשות מעשה.
 


"'בורסלינו' טוענים בפנינו שזהו מוצר יוקרתי ומחירו אינו חייב להיות זול, אבל גם הם יודעים את האמת - לא רק יחידי סגולה רוכשים אותו, אלא רבים בציבור החרדי", סיפרו ל'מקור ראשון' מובילי המחאה, כולם בחורי ישיבות צעירים המעדיפים לא להיחשף. "זה מוצר נפוץ, ואין שום סיבה שהמחיר שלו יהיה גבוה כל כך. יצרן מרוויח ממוצר שנמכר מעט באמצעות העלאת המחיר, אבל אם המונים רוכשים התירוץ הזה לא קיים. הרווח שהם עושים על גבו של הציבור החרדי אינו סביר, ואנחנו נפסיק את זה".

המחאה מאפשרת הצצה לחיים הפנימיים בעולם החרדי. לדברי המארגנים, קיים כיום לחץ חברתי דווקא לרכישת כובע 'בורסלינו'. "אבא לנער בר מצווה יודע שעליו להיפרד מלמעלה מאלף שקלים רק כדי שבנו ירגיש שווה בין שווים. זה חייב להיפסק". הם מצהירים כי אם 'בורסלינו' יתעקשו והמחיר לא ירד, יפעלו לשינוי תודעתי ויגרמו לכך שאנשים לא ירכשו כובע שמחירו מעל ליכולותיהם הכלכליות.

"נחדיר לראש שמי שמוכן לשלם מחיר גבוה אינו נחשב יותר, אלא פחות. זה תהליך ארוך אבל מהותי", הם אומרים, וטוענים שהמחיר הגבוה של 'בורסלינו' גורם לעליית מחירים בכל שוק הכובעים: "הגענו למצב שאם מישהו ימכור כובע בזול - לא יקנו ממנו כי הוא לא יוקרתי. המצב הזה ייפסק".

בהמשך שוקלים מובילי המחאה צועדים נוספים, ובהם אי נתינת תמיכה מהת"תניקים לבחור שרוכש כובע 'בורסלינו'. "זהו חלילה לא אמצעי לחץ, אלא היגיון פשוט: אם יש לך מספיק כסף כדי לקנות כובע יקר, אתה לא זקוק לתמיכה. הנוהג הזה קיים כיום לגבי בחורים מעשנים, למשל, שמקבלים תמיכה פחותה מאלו שאינם מעשנים בדיוק בגלל זה".

יוזמות כאלו לא מצליחות בדרך כלל ללא גיבוי רבני משמעותי. היוזמה הזו צומחת מהשטח ולא החלה בעקבות הוראה מגבוה, אבל המארגנים כן מקבלים עידוד מראשי ישיבות. הרב אברהם שמחה קוק, ראש ישיבת 'מאור התלמוד', כתב להם: "יש בזה לכלליות לומדי התורה, ונכון לתקן שלא יקנו עד שיעמוד השער על מקומו. אני מחזק את המתעסקים שלא יקנו במחיר היוקר כי אם במחיר הזול".



מקור ראשון במבצע היכרות. הרשמו לקבלת הצעה אטרקטיבית » היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''בפולמוס''

המומלצים

מרחבי הרשת

פייסבוק