בג"ץ: אישה שבגדה לא תוכל להתחתן עם המאהב
אישה גרושה לא הורשתה ע"י הרבנות להתחתן עם האיש איתו בגדה בבעלה בזמן נישואיהם. לאחר שעתרה לבג"ץ, דחה השופט בדימוס גרוניס את העתירה בטענה שחוק שיפוט בתי דין רבניים מקנה להם סמכות שיפוט ייחודית בענייני נישואים וגירושים
משפט עברי: בג"ץ גיבה החלטה של בית הדין הרבני באשר להגבלת נישואים של אישה שבגדה בבעלה. על פי ההחלטה האישה לא תוכל להינשא למאהב שלה, כמו כן גם לא לבעלה הקודם. הסיפור החל כשבני הזוג החליטו להתגרש, לאחר שהאישה ניהלה מערכת יחסים עם גבר אחר.עוד כותרות ב-nrg:
- הרב ה"פוסט-חרדי": היהדות לא התחילה בפוניבז'
- המימונה? חג בעייתי – עדיף לבטלו
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
לטענתה, בהליך הגירושים שנעשה בהסכמה בבית הדין האזורי בירושלים נרשמה לגביה מגבלת נישואים "לבעל ולבועל" בתעודת מעשה בית הדין שניתנה על ידי בית הדין הרבני. יש לציין כי בהליך הגירושים לא התקיימו דיוני הוכחות לעניין עילת הגירושים.

''חוק שיפוט בתי דין רבניים מקנה סמכות שיפוט ייחודית בענייני נישואים וגירושים, לרבות בעניין כושרו של אדם להינשא לפי דין תורה''. גרוניס ונאור
צילום: טלי מאייר
האישה ביקשה למחוק את ההערה המגבילה ובקשתה נדחתה. לאחר הדחייה, הגישה האישה ערעור על ההחלטה לבית הדין הרבני הגדול שהחליט להעביר את התיק לבירור חוזר בבית הדין האזורי בפני שלושה דיינים. בשלב זה, הדיון בוטל והתיק נסגר על פי בקשת האישה, שהחליטה להעביר את הדיון מבתי הדין הרבניים לבג"ץ. יחד עם ארבעה ארגוני נשים היא הגישה עתירה נגד בתי הדין והרבנות הראשית בטענה שגופים אלו לא מוסמכים לברר טענות ניאוף שכלל לא הועלו על ידי בני הזוג בהליכי גירושים בהסכמה, ולהטיל אגב כך הגבלות על צד שלישי, שאיננו צד להליך המתנהל בבית הדין הרבני.
העותרים הדגישו, כי יש לפרש את סמכויות בית הדין הרבני בדרך שתצמצם ככל הניתן את הפגיעה בזכויות יסוד. לדבריהם, בירורה של טענת ניאוף שלא לצורך פוגע בזכות לפרטיות, בצנעת הפרט ובזכות לחיי משפחה. כמו כן, הם טענו כי הדבר פוגע בשוויון בין בני הזוג, משום שתוצאותיו של ניאוף לפי ההלכה חמורות יותר ביחס לנשים.
בתי הדין הרבניים – באמצעות היועץ המשפטי לשיפוט הרבני עו"ד הרב שמעון יעקבי, והרבנות הראשית לישראל – באמצעות עו"ד ד"ר חני אופק ממחלקת בג"צים במשרד המשפטים, השיבו כי יש לדחות את העתירה מאחר שחוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואים וגירושים) מקנה לבתי הדין הרבניים סמכות שיפוט ייחודית בענייני נישואים וגירושים של יהודים בישראל, לרבות בעניין כושרו של אדם להינשא והמגבלות החלות עליו בהקשר זה לפי דין תורה.
במסגרת הדיון בעתירה הציע בג"ץ – בהרכב בראשות הנשיא (בדימוס) גרוניס, והשופטים ניל הנדל ודפנה ברק-ארז – כי תנוסחנה הנחיות שיסדירו את הליכי הבירור לצורך הטלת מגבלת נישואים "לבעל ולבועל". ואכן, ביום 1.3.2015 חתם הראשון לציון הרב הראשי לישראל ונשיא ביה"ד הגדול, הרב יצחק יוסף, על הנחיות שניסח עו"ד הרב שמעון יעקבי בתיאום עם פרקליטות המדינה, לעניין הליך לקביעת הגבלה על בני זוג גרושים להינשא בעתיד.
הנשיא בדימוס גרוניס ציין בפסק הדין כי חתימת ההנחיות החדשות בידי הרב יצחק יוסף יצרה שינוי במצב המשפטי בסוגיה, לאור הצבת אמות מידה מוגדרות לאופן שבו יש לנהל את הליכי הבירור, תוך התחשבות בזכויותיהם של צדדים שלישיים שאינם בפני בית הדין הרבני. לכן אין מקום לדון עוד בסוגיה בגדרה של העתירה שהוגשה.
בתוך כך, לפני כשלושה שבועות מחק בג"ץ בהרכב בראשות הנשיאה נאור והשופטים דנציגר וסולברג עתירה שתקפה את חוקיות רשימת מעוכבי הנישואים ואת חוקיות ההנחיה מלפני כ-40 שנה של היועץ המשפטי לממשלה דאז, אהרון ברק, לעניין דרך ניהול רשימת מעוכבי הנישואים. עתה מתברר שבג"ץ עקבי בסירובו להתערב בסוגיית מנועי החיתון לפי דין תורה.
מקור ראשון במבצע היכרות. הרשמו לקבלת הצעה אטרקטיבית » היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg