
בהוראת המל"ג: אקדמיה חרדית? לא לחוזרים בתשובה
המועצה להשכלה גבוהה לא מכלילה חוזרים בתשובה כמי שזכאים ללמוד במכללות חרדיות, מתוך הנחה שהם מסוגלים לרכוש תואר במוסדות רגילים. מייסדת "המכללה החרדית": "זו שערורייה, חוזרים בתשובה מחמירים יותר מחרדים ולא ילכו למוסד מעורב"
המועצה להשכלה גבוהה לא מאפשרת לחרדים להתקבל למכללות ומוסדות אקדמאיים חרדיים, רק בשל העבודה שהם אינם חרדים מלידה, אלא הפכו לכאלה בעקבות תהליך של חזרה בתשובה. ההגדרות לשאלה "מיהו חרדי" שנקבעו על ידי המל"ג הן מצמצמות מאוד ומותירות מחוץ לגבולות את כל אלו שגדלו בבתים שאינם חרדיים.עוד כותרות ב-nrg:
- הרב סתיו רוצה לגייר עצמאית? שיתפטר מהרבנות
- שלומי שבן ודניאל זמיר שרים "צמאה לך נפשי"
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
הסיבה להגדרות הנוקשות שקבעה המל"ג נעוצה בחשש שאנשים שאינם דתיים יתחזו לחרדים ויוכלו להשתמש במלגות שנועדו לקדם השכלה במגזר החרדי, ולקבל הקלות בקבלה למוסדות הלימוד. לדברי מנכ"ל משותף בעמותת "ביחד", הרב דן טיומקין, עמותת בעלי התשובה בישראל, הגדרות לשאלה מיהו חרדי נהוגות בכלל משרדי הממשלה, לשם מיון במגוון של נושאים, אולם ההגדרות של המל"ג הן הנוקשות ביותר.

"כל משרדי הממשלה משיבים באופן אחר לשאלה 'מיהו חרדי'", הוא אומר בשיחה עם nrg, "זה דבר שלא הוגדר באופן קבוע. אבל במשרדי ממשלה אחרים הוכנסו קריטריונים שיכלילו גם את קהילת בעלי התשובה. למשל, מי שלא למד במוסד חרדי אך שולח את ילדיו למוסדות חרדיים - נחשב לחרדי, וכך הכללת את בעלי התשובה. לעומת זאת, ההגדרות של המל"ג הן חדות מאוד: השכלה בגיל התיכון במוסד חרדי הוא הכרחי, וכך כל מי שחזר בתשובה אחרי גיל זה - יוצא מהסיפור".
ההנחה במל"ג היא שבעלי תשובה מסוגלים לרכוש תואר אקדמי במוסדות אקדמאיים רגילים. העוסקים בתחום מעידים כי פעמים רבות בעלי תשובה לא יסכימו ללימודים במקומות מעורבים - לפעמים אף יותר מאשר חרדים מלידה. כשהם נחסמים בקבלה למוסדות החרדיים, הם פונים לעיסוקים בתחומים שאינם דורשים הכשרה.
כך סבורה מייסדת המכללה החרדית עדינה בר שלום, מי שנחשבת לאחת מהחלוצות בתחום ההשכלה הגבוהה לנשים חרדיות. "בעלי התשובה מחמירים יותר מחרדים ולא יילכו לאוניברסיטה מעורבת", היא אומרת "הם חוששים להיות נתונים לפיתויים שיגרמו להם לחזור לעולם שממנו הם באים".
למרות ההגדרות, המועצה להשכלה גבוהה קבעה מכסת קבלה - עשרה אחוזים - שניתן לקבל בעלי תשובה. "לפעמים יש הרבה יותר מזה", אומרת בר שלום ומספרת שבמכללה שלה נוהגים לקבל בעלות תשובה מעבר למכסה המותרת, דבר שגורם לאבוד תקציבים ולגרעון במוסד.
"זו שערוריה, צריך להרעיש על זה עולמות. בעלי התשובה עומדים במקום שצדיקים גמורים אינם יכולים לעמוד", אומרת בר שלום, "החשיבות להנגשת ההשכלה האקדמאית לבעלי תשובה גבוהה. זה מגשר בינם לבין המשפחות שלהם. רכישת תואר במוסד חרדי מסייעת להם לגשר על פערים, הם עזבו קהילה וצריכים לבנות לעצמם חיים חדשים. הם צריכים גשר, ותואר אקדמאי מסוגל להיות גשר".
לדברי הרב טיומקין, ממשלה שחורטת על דגלה קידום תעסוקת חרדים חייבת לשים דגש על בעלי התשובה. "החלק שהכי קל להשקיע בו בקרב החרדים הם בעלי התשובה. בדרך כלל הם כבר בעלי תעודת בגרות ולא נדרשים להשלמת חומרים. קל לשלב אותם באקדמיה ובעבודה, אבל דווקא הם נותרים בחוץ. מדובר באפליה מקוממת, חסרת היגיון". טיומקין, שפעיל בקהילת בעלי התשובה בעמותה שמשותפת לו ולרב עופר גיסין, סבור כי הפקידות במל"ג קבעה את ההגדרות ללא הבנה באוכלוסייה עליהן הן חלות. "זו החלטה שרירותית", הוא טוען.

מהמועצה להשכלה גבוהה נמסר בתגובה לטענות כי "המועצה להשכלה גבוהה והוועדה לתכנון ותקצוב משקיעות מאמצים ומשאבים רבים על מנת לאפשר לציבור החרדי להשתלב בהשכלה הגבוהה בהתאם לאורחות חייו, ואף הגדירה זאת כאחת מהמטרות המרכזיות של התכנית הרב שנתית הנוכחית של המערכת. בהתאם להגדרה, נקבע כי יוכלו להתקבל לתוכניות האקדמיות הייחודיות לאוכלוסייה החרדית רק בוגרי ובוגרות בתי ספר על-יסודיים חרדיים. זאת, כדי להבטיח לבוגריהם שוויון הזדמנויות וכדי לאפשר לאלו מהם המעוניינים בכך לרכוש השכלה אקדמית.
"נושא זה נדון בבג"ץ בשנה החולפת ובמסגרת זו התחייבנו כי התוכנית כולה על כלל מרכיביה והיבטיה תיבחן לקראת גיבוש התוכנית הרב שנתית הבאה, לרבות הגדרת אוכלוסיית היעד. בחינה זו צפויה להיערך בחודשים הקרובים ותוצאותיה יפורסמו להתייחסות הציבור הרחב במהלך המחצית הראשונה של שנת 2016.
"נציין כי בסמכות הפלטפורמה החרדית בירושלים ומבח"ר בבני ברק והמוסדות המלמדים בהן, לקלוט אחוז מוגבל של סטודנטים שאינם עומדים בהגדרות קהל היעד כפי שנקבע. עם זאת, לאור חשיבות הנושא אישרה לאחרונה הוועדה לתכנון ולתקצוב את הגדלת מכסות שיעורי החריגה מ-5% ל-10% לקראת שנת הלימודים הקרובה (תשע"ו). שיקול הדעת בעניין קבלת סטודנטים במסגרת מכסות החריגה המותרות היה ועודנו באחריות המוסדות בלבד.
"כמו כן, נוסיף כי עבור כלל הציבור, עומד מגוון רחב של מוסדות להשכלה בישראל, המתוקצבים על ידי המדינה, לרבות מוסדות אשר היסטורית הינם בעלי גוון דתי".
---
"החוזרים - מחפשים תשובה" הוא תת-ערוץ מיוחד של nrg יהדות ובו יתפרסמו כתבות שיעסקו בנושאים הבוערים בחייהם של חוזרים בתשובה ומתחזקים. למרות ריבוי כלי התקשורת בישראל, נדמה שמדובר בפלח חשוב באוכלוסייה שלא מקבל מספיק ביטוי כקבוצה. כאן נעניק להם במה ונעסוק בהתמודדותם עם קשיי אמונה, בהשתלבות בחברה, בחינוך, ביחסים עם המשפחה והחברים ועוד. רוצים לכתוב או להגיב על הכתבות? פנו אלינו במייל: nrgyahadut@gmail.com .
מקור ראשון במבצע היכרות. הרשמו לקבלת הצעה אטרקטיבית » היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg