כיצד עודד רב האסירים את היהודים בתשעה באב
במכתב שנחשף התגלה כיצד הצליח הרב אריה לוין להשיג עבור האסירים היהודים אישור מיוחד לתפילת תשעה באב מנציב בתי הסוהר הבריטי
לאחרונה נחשף מכתב רשמי שנכתב אל הרב אריה לוין (1885-1969) בנושא אישור תפילת תשעה באב עבור אסירים יהודים שהיו כלואים בבית הסוהר מטעם מטה המשטרה הבריטי בירושלים. המכתב משקף את אחד מהישגיו הממשיים בהשתדלויותיו הבלתי פוסקות של מי שכונה "רב האסירים" או "אבי האסירים", דווקא ביום האבל על חורבן ירושלים באמצעות תפילה.עוד כותרות ב-nrg:
- 37 שנה: הסתיים תיק הגירושין הארוך בישראל
- השמעת בכורה: אהוד בנאי שר "אבינו מלכנו"
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
המכתב מתאריך 17 ביולי 1945 שכתוב בשפה האנגלית נכתב בשלהי מלחמת העולם השנייה, והוא חתום בידי נציב בתי הסוהר הבריטי. מדובר בתשובה רשמית לפנייתו של הרב לוין אל הנציב, בו הוא מאשר כי האסירים היהודים בבית הסוהר שבירושלים יורשו להתכנס לתפלות ביום ט' באב. בצדו האחורי של המכתב יש כיתוב בכתב-ידו של הרב אריה לוין: "רשיון להגיד קינות בצבור ולהתפלל בת"ב (תשעה באב)". המכתב מועמד כעת למכירה בבית המכירות הפומביות "קדם" בירושלים.

כתב ידו של הרב אריה על המכתב מנציב בתי הסוהר הבריטי
צילום: בית המכירות הפומביות ''קדם''

מכתב של נציב בתי הסוהר הבריטי לרב אריה לוין - מאשר תפילה בתשעה באב
צילום: בית המכירות הפומביות ''קדם''
ר' אריה נודע בכינויו "רב האסירים" מפני שהיה נוהג במשך כעשרים וחמש שנה בכל שבת בתקופת המנדט הבריטי, ללכת ברגל לאסירים בבתי הכלא, לעודד את רוחם, ולכתוב להם מכתבים. הוא נודע במיוחד בביקוריו המנחמים אצל אסירי המחתרות ועולי הגרדום, ובביקוריו הקבועים בבית החולים למצורעים.
פועלו הגיע גם לשלטונות הבריטיים, שביקשו ממנו שבזמן שהוא מבקר את האסירים היהודים יבקר גם את האסירים הערבים משום שראו שביקוריו של רבי אריה מעודדים ומרגיעים את האסירים. רבי אריה הסכים שהרי "חביב אדם שנברא בצלם". כמו כן נודע הרב אריה בזיהויו של חלק מגופותיהם של נספי שיירת הל"ה על ידי הטלת גורל הגר"א.
מרון ארן, מבעלי בית המכירות הפומביות "קדם", מוסר כי "מרגש מאוד להחזיק במכתב שהביא נחמה ועידוד לאסירי ציון בידי האיש ששם לו למטרת חייו לחזק את רוחם. סיפורים רבים נקשרו בשמו, אך מכתב זה הוא עדות פיסית חיה להשתדלויותיו הרבות. הגם שמדובר במכתב המאשר תפילה ליום אחד, תפילה זו רוממה מאוד את האסירים ביום החורבן הלאומי וחיזקה את נחישותם במאבק למען ציון. לא בכדי אמר עליו הראי"ה קוק זצ"ל ׳יש בו בר' אריה, מידה של גומל חסד בגופו וכאן סוד נשמתו ותיקונו בעולם'; אכן במכתב זה הביא הרב אריה קורט מתיקון זה לעולמנו".
מקור ראשון במבצע היכרות. הרשמו לקבלת הצעה אטרקטיבית » היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg