מחסן עם דליים וסמרטוטים: מסע בין עזרות נשים

בתערוכת צילומים חדשה שמוצגת באוניברסיטת בר-אילן מתועדות עזרות נשים בבתי כנסת ברחבי הארץ ולרוב התמונה לא נעימה. "יש לנו כוח לייצר אמירה אחרת ולשנות תרבות"

דליה מזורי | 12/11/2015 20:44
תגיות: עזרת נשים,
נשים רבות חשות שלרוב עזרות הנשים בבתי הכנסת אינן ראויות. הגודל, הצפיפות, המרחק מההיכל והקושי לראות ולשמוע פוגעים לעיתים ברגשותיהן. שלושת האדריכלים רבקה גוטמן, ערן טמיר טאוויל ואדווה (נעמה) ברעם שמו לב לבעיה ופתחו במסע משותף לגילוי עזרות נשים בבתי כנסת. המסע הוליד תערוכת צילומים שמוצגת בימים אלה באוניברסיטת בר-אילן.

nrg ניוזלטר דיוור יומי

עוד כותרות ב-nrg:
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

לדברי אוצר התערוכה ערן טמיר טאוויל, בעבר כלל לא ניתנה תשומת לב למקום של נשים בבית הכנסת. "בשכונת נחלאות בירושלים, יש בתי כנסת שבהם כלל אין עזרת נשים. הנשים נמצאות במסדרון שמובל אל חלל התפילה. מן הסתם כשתוכנן בית הכנסת – לא תוכננה עזרת נשים. ברור מכאן, מה המקום שניתן לאשה במבנה הזה", אמר.
צילום: האדריכלית אדווה (נעמה) ברעם
''ש בתי כנסת שבהם כלל אין עזרת נשים''. תערוכת צילומי עזרות נשים צילום: האדריכלית אדווה (נעמה) ברעם

במשך כשנתיים צילמה אדווה ברעם בתי כנסת. אחד מהם הוא בית הכנסת העתיק בפקיעין. שם לנשים לא הייתה כלל אפשרות להיכנס אל בית הכנסת, והן נאלצו גם בחורף להתכנס בחצר. בעכו נתקלה ברעם בחלל מתחת לעזרת הגברים: בור חצוב מתחת לרצפת בית הכנסת. גם במקומות אחרים היא נחשפה לחללים זמניים, מסדרונות ומבואות, שנשים היו נחבאות בהם על מנת להיות חלק מהתפילה.

באחד המקומות היא נתקלה בעזרת נשים "רב תכליתית" ששימשה גם כמחסן שרות, בו היו זרוקים דליים, מגבים סמרטוטים סולמות וכל בקבוקי השתייה מהאירוע האחרון. במקום אחר הייתה עזרת נשים שבה אוחסנו מזרנים, לצורך שנתו של הגבאי.

את הפרויקט שלה החלה באירופה. היא מצאה שם בתי כנסת שעזרות הנשים בהם היו חללים קטנים, קפקאיים ממש, בלי כל אפשרות לראות את המתרחש בהיכל, במקום אחד אפילו מצאה מחיצה שעשויה מגדר קוצים. ברעם קיבלה את התחושה שהעזרות הן זמניות ולא משמשות כמקום תפילה קבוע למחצית מהאוכלוסייה.

צילום: האדריכלית אדווה (נעמה) ברעם
''הצילומים מאירים את הנושא מכמה זוויות''. תערוכת צילומי עזרות נשים צילום: האדריכלית אדווה (נעמה) ברעם

"הצילומים מאירים את הנושא מכמה זוויות", אומר טאוויל. "אחת מהן היא החוויה של האשה שבאה לבית הכנסת להתפלל. הצילומים מנסים להגיד משהו על העניין הזה. לדבר על החוויה ועל השאלות שזה מעלה. האם כך צריכות נשים להתפלל? ברור שבעבר חשבו פחות על הנשים, ובעשורים האחרונים בהחלט ניתן לראות שיש עזרות נשים מרווחות ונוחות", אמר.

התפילה, ובתי הכנסת בהם היא מתרחשת, באה להחליף את בית המקדש לאחר חורבנו, אולם בתקופת בית המקדש לא הייתה נהוגה בו הפרדה בין המינים. בעזרה נכחו גברים ונשים ללא הפרדה. דרך העזרה הנשים הגיעו להקריב קורבנות, בדיוק כמו הגברים. ההבדל היחיד הוא שנשים לא היו כוהנות בבית המקדש. האירוע היחיד שבו כן נערכה הפרדה בין גברים לנשים בבית המקדש הוא שמחת בית השואבה, בשל הריקודים שרקדו שם. הגברים היו למעלה והנשים למטה.
צילום: האדריכלית אדווה (נעמה) ברעם
בבית המקדש לא הייתה עזרת נשים. תערוכת צילומי עזרות נשים צילום: האדריכלית אדווה (נעמה) ברעם

מתקופת חז"ל, לא נמצאו הרבה בתי כנסת. אבל באלה שיודעים על קיומם לא הייתה הפרדה. היו בתי כנסת גם בתקופת הבית, והם שימשו לקריאה בתורה ולתפילה אבל לא לתפילה ממוסדת. התפילה הממוסדת תפסה את מקומו של בית המקדש בהדרגה, לאחר חורבנו.

במשך אלף שנות גלות נבנו בתי כנסת ללא נוכחות נשים בהן. אבל הצורך ללמוד ולהשתייך לתפילה הביא עם השנים לשינוי. עדויות ראשונות לקיומה של עזרת נשים בבית כנסת נמצאה בעיר וורמיזה (וורמס) שבגרמניה. בית הכנסת נבנה בראשית המאה ה-11 ובמאה ה-12 נוספה לו עזרת נשים. כך ידוע על בתי כנסת בצרפת, בהן עזרת הנשים הייתה במעין מקלט מתחת לאולם בית הכנסת, שממנו ראו ושמעו את קריאת התורה דרך פתחים בין רצפת האולם לתקרת העזרה.

לדברי האוצר טמיר טאוויל, במשך מאות שנים מקומה של עזרת הנשים נקבע, משום מה, בקומה השנייה של בית הכנסת. ואז נשאלת השאלה מה המשמעות של קביעה זו, והאם נוכחותן שם מעידה על כך שהן רק צופות ולא משתתפות, או שמא הן מעל לכל הקהל. "זה כוח הצילום. אדם רואה צילום ומגיב אליו. אחד רואה נשים עומדות בגלריה עליונה ומאוחדות בתפילתן. השני רואה את המיקום הלא כל כך מחבר עם קומת הגברים. זה חלק מהמטרה שלנו בתערוכה הזו. להעלות את הנושא ולתת לאנשים לחשוב אם המקובל הוא גם הנכון. איך לשנות ולשפר – זו נקודת המוצא"

צילום: אדווה (נעמה) ברעם
''אחד רואה נשים מאוחדות בתפילתן. השני רואה את המיקום הלא מחבר עם קומת הגברים'' צילום: אדווה (נעמה) ברעם

לדבריו, התערוכה אינה סקר ממצה אבל מהווה נקודת אחיזה להתחיל ממנה. "כאן, לאדריכלות יש כוח לייצר אמירה אחרת ולשנות תרבות. אנחנו יכולים להשפיע על איך נראה בית כנסת שלא מדיר את האשה אלא לוקח אותה בחשבון ונותן לה את המקום הראוי".

אדווה ברעם (41) אדריכלית בוגרת המחלקה לארכיטקטורה בבצלאל. עסקה בתכנון אורבני במשרדי אדריכלות במשך כשש שנים. לפני כארבע שנים החליטה לעשות שינוי ולשלב בין הידע האדריכלי לבין האמנות וכיום היא מתמחה בצילום אדריכלי.

בימים אלה מוצגת תערוכה הצילומים של ברעם באולם הספרייה המרכזית של אוניברסיטת בר-אילן "עזרת נשים" - מסע צילומי מחקרי בעקבות מקומה של האישה בחלל בית הכנסת. התערוכה מתרכזת בבתי כנסת בארץ. התערוכה תהיה פתוחה לקהל הרחב עד ה- 17 בדצמבר.



מקור ראשון במבצע היכרות. הרשמו לקבלת הצעה אטרקטיבית » היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המומלצים

עוד ב''בתרבות''

פייסבוק