אבסורד: 90 אחוזים מבתי הכנסת לא מונגשים לנכים
למרות שהחוק מחייב הנגשת המוסדות, משרדי הממשלה מתנערים מאחריות. "לא צריך להנגיש כל בית כנסת שמישהו פתח בבית שלו, אבל חייבים לשנות את המצב במתחמים הגדולים. מדובר בשערורייה"
מיליון וחצי בני אדם בארץ סובלים ממוגבלויות שונות, מתוכם כחצי מיליון תושבים עם מוגבלויות חמורות. למרות שעל פי חוק נקבע כי על בתי כנסת אשר הוקמו קודם לספטמבר 2009 להנגיש את המבנה לטובת בעלי המוגבלויות, בפועל עד היום קרוב ל־90 אחוזים מבתי הכנסת הקיימים אינם מונגשים כלל, ומהווים מכשול עצום בפני אלו שמתקשים גם כך להתנייד ביום יום ממקום למקום. בעוד אנו מתלבשים בבגדי השבת שלנו, יוצאים לבית הכנסת, מתפללים ושרים יחד עם בני הקהילה, נאלצים פעמים רבות בעלי המוגבלויות להישאר בבתיהם ולוותר על המניין, וההרגשה מרה, מרה מאוד.עוד כותרות ב-nrg:
• מפגש ראשון בין הומואים דתיים לראשי החמ"ד
• פלאייר: מחזיקים אייפון? תקבלו אלצהיימר ותשתגעו
• כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
"בפעמים הראשונות שהגעתי לבית הכנסת עזרו לי לעלות את המדרגות עם כיסא הגלגלים", מספר שמוליק (שם בדוי), תושב מרכז הארץ, שנפצע לפני מספר שנים בתאונת דרכים ונאלץ להסתייע בכיסא גלגלים. "אחרי כמה פעמים ויתרתי והיום אני כבר לא מגיע לבית הכנסת, אפילו לא בחגים".
למרות חוקי ההנגשה הקיימים היום, בפועל לא נעשה כמעט דבר על מנת להנגיש את אחד המוסדות החשובים ביותר לאדם דתי. בתי הכנסת מוחזקים פעמים רבות בידי עמותות, הזכאיות להודיע כי אין באפשרותן לעמוד בעלות השיפוץ של המקום, וכך להימנע מהנגשת בית הכנסת. בשל אופי המבנים, פעמים רבות הנשים הן אלו שסובלות במיוחד מחוסר ההנגשה, זאת בשל מיקום עזרת הנשים פעמים רבות בקומה העליונה של המבנה.

רוב מוחלט של בתי הכנסת לא מונגשים
צילום: שאטרסטוק
לעומת המצב בישראל, בעולם דווקא עושים מאמצים על מנת להנגיש את המוסדות החשובים לבעלי המוגבלויות. בשבוע שעבר פורסם כי קרן משפחת רודרמן מבוסטון החליטה לתמוך במאמציה של התנועה הקונסרבטיבית להנגיש את בתי הכנסת לבעלי מוגבלויות, בסכום של 375 אלף דולר. מבדיקת מוצש עולה כי בתקופה האחרונה השקיעה תנועת חב"ד כמיליון דולר בהנגשה, והתנועה הרפורמית הקדישה לנושא 475 אלף דולרים.
"בסקר שערכנו לפני מספר שנים עלה כי כ־90 אחוזים מבתי הכנסת לא הונגשו, והתמונה לא השתנתה באופן מהותי בזמן שעבר", אומר למוצש יובל וגנר, מנכ"ל נגישות ישראל. "המדינה חייבת לקחת אחריות על הנושא. לא צריך להנגיש כל בית כנסת שמישהו פתח בבית שלו, אבל חייבים לשנות את המצב בבתי הכנסת הגדולים. מדובר בשערורייה, והמשרדים השונים מושכים זמן".
במשרד הדתות התנערו מהאחריות להנגשת בתי כנסת והפנו אותנו למשרד האוצר. "הנושא אינו נמצא תחת אחריותנו. בתי הכנסת נמצאים בידי עמותות פרטיות או בבעלות פרטית־משפחתית. גם בבניית בתי כנסת חדשים האחריות היא לרוב דרך הרשות המקומית".
מקור ראשון במבצע היכרות. הרשמו לקבלת הצעה אטרקטיבית » היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg