"החלטת הממשלה בעניין הכותל הרפורמי – לא חוקית"
עמותת 'בצדק' הגישה חוות דעת לגורמי שלטון בנושא רחבת הכותל לפיה הממשלה אינה יכולה להתערב בהחלטות השר לשירותי דת
האם עכבה משפטית תשים קץ לוויכוח הפוליטי בעניין החלטת הממשלה להקצות לרפורמים רחבת כותל בירושלים? בימים האחרונים הופצה בין גורמי השלטון הנוגעים בעניין חוות דעת משפטית הקובעת שאין תוקף חוקי למתווה הכותל הרפורמי.עוד כותרות ב-nrg:
לידיעת המתחפשים: לא צפוי גשם בפורים
צפון קוריאה ביצעה ניסוי בטילים בליסטיים
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
"הממשלה אינה יכולה להתערב באופן הפעלת סמכותו ושיקול דעתו של השר לשירותי דת לתקן תקנות מכוח חוק השמירה על המקומות הקדושים", נכתב בסיכום חוות הדעת, שחיבר עו"ד ד"ר שמואל ברקוביץ', מומחה בכיר לענייני ירושלים והמקומות הקדושים בישראל, לבקשת עמותת 'בצדק'.

נשות הכותל ברחבה
צילום: הדס פרוש/פלאש 90
אתמול הסביר לנו ברקוביץ' את עיקרי דבריו: "סעיף 40 בחוק יסוד הממשלה קובע שהיא מוסמכת רק לעשות פעולות שעשייתן לא הוטלה על רשות אחרת. מכיוון שהסמכות לקביעת המקומות הקדושים וכללי ההתנהגות בהם הוטלה על השר לשירותי דת, רק הוא מוסמך לקבוע הקמה של מקום קדוש חדש. יתרה מזו, בג"ץ כבר פסק שהממשלה אינה יכולה להכתיב לשר כיצד להשתמש בסמכותו".
משבר הכותל הרפורמי התעורר רק לאחר קבלת החלטת הממשלה בנושא. עד אז הנציגים החרדים נתנו לה הסכמה שבשתיקה. עם אישור ההחלטה בממשלה, ולאחר שהרב הראשי דוד לאו והתקשורת החרדית העלו את הנושא לסדר היום, שינו המפלגות החרדיות את עמדתן והחלו להיאבק בהחלטה. העובדה שהחלטת הממשלה כבר התקבלה החלישה את כוחן, אולם חוות הדעת של ברקוביץ' קובעת שלהחלטה אין תוקף - ולכן הסוגיה תוכל לעלות לדיון מחודש.
"כולם מבינים שהאופן שבו הובאה הצעת ההחלטה להקמת רחבת כותל רפורמי בעייתי ביותר, ושהייתה זו טעות להביא אותה להצבעה פזיזה בממשלה", אמר אתמול השר אורי אריאל. לדבריו, על הצעת ההחלטה נודע לו רק יומיים לפני העלאתה לדיון. "כעת, בעקבות חוות הדעת, אפשר להסיק שיש בהחלטה בעיות משפטיות של ממש. אנחנו מתאמצים למצוא מתווה חלופי שייתן מענה לכולם, אבל ישמור על המסורת היהודית. מדינת ישראל לא צריכה להכיר ברפורמים, ובדיונים בממשלה הבעתי את התנגדותי למתווה שהוצע".

התוכנית החדשה לרחבת הכותל
החלטת הממשלה קבעה שבתוך שלושים יום יחתום השר לשירותי דת דוד אזולאי על התקנות החדשות, אולם הזמן המוקצב חלף והמשבר עוד בעיצומו. עצם הקצאת הרחבה למתפללים מזרם אחר ניתנת לעיכול אורתודוקסי, אך העובדה שהיא התפרשה בציבור כמתן לגיטימציה לתנועה הרפורמית הסעירה את הרחוב החרדי וגרמה למורת רוח גם בציונות הדתית. הרב יואל בן־נון תקף אותה לאחרונה מעל דפי 'מקור ראשון'.
השר אריאל נפגש השבוע עם הרב הראשי דוד לאו, לשם גיבוש מתווה חלופי שייתן מענה פונקציונלי לתפילת הרפורמים, וימחק כל מהלך שעשוי להעניק להם הכרה רשמית. העיקרון מקובל גם על המפלגות החרדיות. "נתנגד לכל הכרה ברפורמים. כל דבר שאין בו משמעות מבחינת הלגיטימציה הוא סיפור אחר", אמר השבוע ח"כ משה גפני בריאיון לאתר 'בחדרי חרדים'.
במפלגות החרדיות שוקלים להגיש את הצעת חוק הכותל, ובה לקבוע במפורש את סדרי התפילה במקום כדי למנוע מתן מקום לרפורמים.
מקור ראשון במבצע היכרות. הרשמו לקבלת הצעה אטרקטיבית » היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg