מתנגדים לחלוקה: הליטאים שוקלים לערוך מפקד

בקהילה הליטאית נשמעים קולות לפיהן חלוקת המושבים של 60:40 לטובת החסידים בסיעת "דגל התורה" אינה עומדת בקנה אחד עם היחס המספרי בין הליטאים לחסידים כיום

מנדי גרוזמן | 7/4/2016 17:45
האם נראה בקרוב מפקד אוכלוסין חרדי? המחלוקת בין העולם החסידי והליטאי באשר לשאלה איזה זרם גדול יותר מבחינת חלקו באוכלוסייה החרדית התעוררה שוב בימים האחרונים, בועידת המפלגה הליטאית 'דגל התורה' שננעלה היום (חמישי) בקיבוץ חפץ חיים.

עוד כותרות ב-nrg:
פרשת הבשר המוברח מיו"ש: הפקחים הונחו להעלים עין
כשחייל צה"ל הצליח לבלבל את שוברים שתיקה
כל התכנים הכי מעניינים -­בעמוד הפייסבוק שלנו

במהלך הועידה הדגישו דוברים ליטאים שונים כי יחסי הכוחות בין הסיעה החסידית והליטאית במפלגת 'יהדות התורה' אינם משקפים את המצב בשטח. לאחרונה שוקלים גורמים שונים בקהילה הליטאית לערוך מפקד של כלל המצביעים הליטאיים, בתקווה שזה יחייב את הקהילות החסידיות לערוך מפקד דומה. אם הרעיון יתממש, נראה בציבור החרדי מתכונת דומה לפריימריז, שתיוועד לצורך בדיקת כמות מצביעים ולא לשם בחירת נציגים.

הסיעה הליטאית 'דגל התורה' הוקמה בשנת 1989, לאחר שהרב אליעזר מנחם שך החליט על פיצול מהמסגרת הוותיקה 'אגודת ישראל', תחתיה היו עד אז יחד עם החצרות החסידיות. לאחר מערכת בחירות אחת שבה רצו שתי הרשימות בנפרד, הוחלט על איחוד חוזר ועל יחסים של 60:40 לטובת החסידים. בשנים האחרונות רבו הטענות הליטאיות כי ההסדר דאז לא תואם את המצב הנוכחי בשטח, ובוועידה האחרונה הנושא הוצף אל סדר היום החרדי. כיום מכהנים שישה ח"כים מטעם 'יהדות התורה', שניים מהם ליטאים והשאר חסידים.
 
צילום: אבשלום ששוני
פעילי יהדות התורה במטה צילום: אבשלום ששוני

המחלוקת הזו אינה רק פוליטית. בעבור רבים בציבור החרדי, בפרט צעירים, היא חשובה גם מבחינת הכבוד והמעמד בחברה החרדית. אנשי הקהילה הליטאית טוענים כי במהלך השנים בנים למשפחות חסידיות הצטרפו אליהם, וכן שחרדים פתוחים יותר, שהשתייכו בעבר לתנועת "פועלי אגודת ישראל", מזוהים כיום עם הסיעה הליטאית. מנגד, אומרים בחסידויות כי המפלגה הליטאית חסרה כיום את גיבויו של פלג ליטאי אופזיציונרי שמתנגד להנהגה המרכזית ולא מחויב להצבעה עבורה.
 
צילום: פלאש 90
ח''כ משה גפני בוועדת הכנסת צילום: פלאש 90

שיאו של הכנס היה במעמד הנעילה, בו השתתף המנהיג המרכזי של החברה הליטאית, הרב אהרן לייב שטיינמן, בן למעלה ממאה. שטיינמן מתמודד מאז ראשית כהונתו עם יריבו הרב שמואל אויערבך, שמאשים אותו בפשרנות ביחס לגבולות הנדרשים בין החברה החרדית לבין הכללית. שטיינמן עלה אל הבימה היום מלווה ברב גרשון אלדשטיין, אחד מראשי הישיבה היקרתית 'פוניבז' בבני ברק, בצעד שישנם המעריכים כי התקיים כסימן לכך שאדלשטיין יחליף את שטיינמן בהנהגה המגזר הליטאי.

למרות ההשתייכות המגזרית המובהקת, נציגי 'דגל התורה' ברשויות המקומיות הרבו להדגיש כי הם פועלים בסיוע עבור כלל האוכלוסיות. לדבריהם, המנהיגים הרוחניים שלחו אותם אל השדה הפוליטי מתוך מחשבה על הכלל, ולא רק על הצרכים החרדיים. בציבור החרדי לא מרבים להדגיש את שאיפות ההתרחבות, אלא מבליטים את רצונם בשימור אוטונומיה רוחנית. אולם בנאום הנעילה של הועידה, אמר יו"ר הסיעה, ח"כ משה גפני: "הועידה הזו היא ועידה של פיוס. אנחנו רוצים לקרב אחים. אנחנו אומרים לציבור המסורתי, תשלחו את הילדים שלכם למוסדות שלנו. שמה הם יקבלו אהבה ותורה".





מקור ראשון במבצע היכרות. הרשמו לקבלת הצעה אטרקטיבית » היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק