קשה אבל חשוב: דתיים, דברו עם ילדיכם על מין

יש הורים שמסוגלים לדבר בצורה ערה ומודעת על תהליכים בטבע, על המצב הפוליטי ועל מתכון לעוגה, אבל ברגע שהילד שואל על מיניות הם מסתגרים. במקרה כזה ילד מבין שיש דברים שאי אפשר לדבר עליהם עם ההורים, ויוצא לקבל תשובות ממקום אחר

צופיה לקס | 1/8/2016 17:11
תגיות: מיניות, דתיים,
כל מי שגדל כנער או נערה דתיים מכיר את זה: גיל ההתבגרות מגיע ואיתו גם הצורך לשאול שאלות על הגוף שלנו, על גופם של אחרים, על רגשות והרגשות שמתעוררים בנו וכמובן על מה מותר ומה אסור. לעיתים רבות, השאלות לא מקבלות מענה אמיתי מבית או ממערכת החינוך, והן נותרות סתומות. הדבר לא נובע מבורות או חוסר ידיעה אלא מחוסר יכולת לדבר על כך בפתיחות.


עוד כותרות ב-nrg:
- הרב דרוקמן: "אני לא מבין איך יהודים חיים בחו"ל"
- האחים לאו: רב הומו קונסרבטיבי ורב אורתודוקס
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

את המיניות אנו פוגשים מהרגע שבו יש בנו תודעה. החל מפעוטות שלומדים להכיר את חלקי גופם, ילדים בגמילה, נער או נערה מתבגרים, ועד חיי זוגיות ונישואים. המיניות אינה דווקא תקשורת עם בני המין השני, אלא היא היחס לגוף שלנו. היא השאלה האם אנחנו שלמים איתו, מתקשרים איתו והאם אנחנו מרגישים בנוח איתו. המיניות שלנו עובדת בערוץ מקביל לנפש וברגע ששיח סביב הנושא נעלם או נעשה באופן לא בריא, הנפש מנסה לפענח את תנודות הגוף, ובמרבית הפעמים הדבר נעשה בצורה לא בריאה ואפילו מסוכנת.
צילום: הדס פרוש, פלאש 90
''היעדר השיח מביא להשלמת המידע מהדמיון, מהחברה ומהאינטרנט''. למצולמים אין קשר למאמר צילום: הדס פרוש, פלאש 90

היעדר השיח מביא להשלמת המידע מההיגיון, מהדמיון, מהמרחב, מהחברה, והכי גרוע: מהאינטרנט. הורים רבים טועים כשהם חושבים שהילדים מחפשים את התשובות. דמיינו לכם מצב בו הילד מתבגר פיזיולוגית והוא לא קיבל שום הסבר מההורים אודות השינוי, הבהלה, התהייה וההורמונים ייקחו אותו בהכרח אל מחוזות לא נכונים.

לפעמים, הקשר והשיח עם ההורים פתוח עד לנקודה מסוימת. הורים מסוגלים לדבר בצורה ערה ומודעת על תהליכים בטבע, על המצב הפוליטי ועל המתכון לעוגה אבל ברגע שהילד שואל שאלה על מיניות ההורה מסתגר ואף מגיב בתוקפנות ובמקרה כזה הילד ייסגר, יבין שיש דברים שאי אפשר לדבר עליהם עם ההורים, וייצא לקבל תשובות ממקום אחר.

לפעמים במקום לדבר על מיניות הורים עוסקים במושג צניעות. לרוב, זה מרגיש כמו "זבנג וגמרנו" , קבל ושתוק. המהלך נובע מרצון אמיתי שלהם להתייחס לנושא, אבל בפועל אי אפשר להעביר תחום כל כך מורכב בצורה שטחית. הצניעות היא קדושה שמביאה לאינטימיות, יכולת התבוננות פנימה ויצירת חוסן נפשי. ואי אפשר להתייחס אליה כך כשהיא באה תמיד בהקשר שלילי, וכתגובה ללבוש לא הולם.

מוכר סיפורו המורכב של רב כהנא ששכב מתחת למיטת רבו, וכתשובה לשאלת רבו ענה רב כהנא "תורה היא וצריך אני ללמדה". כל כך הרבה מצוות חשובות יש סביב נושא המיניות, וכיצד נדע לספק תשובות ראויות לעצמנו ולילדנו אם לא נלמד זאת ואם לא ננהל בנושא שיח בוגר? הרי לא ניתן לעלות על הדעת מציאות שבה הורים לא היו מלמדים ילדים לחצות את הכביש.

אם כל הורה ינהל שיח פתוח בערוץ יומיומי של תקשורת תמידית, הדבר יהיה ברור, טבעי ושגור בנפש הילד, עד כדי שכשיהיו לו שאלות הוא ישאל את הוריו ולא את חבריו. כאשר הוא ישמע דבר מה בחוץ הוא יידע לסנן מה נכון ומה לא, ומעבר לכך, הוא לא ירדוף אחר הנושא מאחר שזה כבר יהיה בידיו.

ההתעלמות מהנושא אינה מנת חלקו של הציבור הדתי והחרדי בלבד. זו מחלה של דור שלם. גם בציבור החילוני שבו כביכול הכול פרוץ עדיין אין קשב מספיק למיניות. זה נכון שקיים יותר ידע, אך הידע פגום ועצם העובדה שילד מכיר סוגיות טכניות במיניות לא הופך אותו למבין בנפש המיניות.

מאז שההצגה "לעולם לא מאוחר" עלתה לבמה נחשפתי למאות סיפורים שמאשרים את הצורך הקיומי בהצגה מסוג זה, שיש בה הרבה עדינות וכבוד לנושא ועם כל זאת, היא מציפה את כל החוסר והמורכבות באופן שלא מאפשר למחוא כפיים וללכת הביתה. אחרי גילוי שכזה נשים רבות מבקשות לקבל ייעוץ, כלים, ידע והדרכה. דעו לכם שלעולם לא מאוחר להתחיל.


מקור ראשון במבצע היכרות. הרשמו לקבלת הצעה אטרקטיבית » היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

טור אורח

Nrg מעניק במה לכותבים אורחים

לכל הטורים של טור אורח

המומלצים

עוד ב''טור אורח''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק