מה אכלו בראש השנה לפני יותר מאלפיים שנה?
עססיות חיטה ורימונים, דגים מוקפצים בכרישה, פנקייק אשישות בדבש ויין קונדיטון מתוק – אלה המנות שעיטרו את שולחן החג של אבותינו עוד בשנת ב'תתפ"ו
כשחזרו גולי בבל לארץ בימי שיבת ציון, נאספו ביום הראשון של החודש השביעי לקרוא בתורה. עזרא הסופר עלה על מגדל עץ שנבנה לכך במיוחד, קרא לפניהם בספר הנשכח וכולם מררו בבכי. "אַל תִּתְאַבְּלוּ וְאַל תִּבְכּוּ", נחמו אותם עזרא ונחמיה "לְכוּ אִכְלוּ מַשְׁמַנִּים וּשְׁתוּ מַמְתַקִּים וְשִׁלְחוּ מָנוֹת...כִּי קָדוֹשׁ הַיּוֹם לַאֲדֹנֵינוּ וְאַל תֵּעָצֵבוּ", (נחמיה ח ט-י).עוד כותרות ב-nrg יהדות:
- הנדרים, הסימנים והשופרות: מנהגי ראש השנה
- עשור בלי בעלי בחג: חשוב לי שייסע לאומן
- קנאי לתורה, לומד גמרא: שמעון פרס שלא הכרתם
מנהג שליחת משלוחי מנות, שהוזכר בפסוקים, היה נהוג לא רק בפורים, אלא גם בחגים ובימים טובים. השולחים היו ממלאים אותם בכל טוב, הנה כמה מהמתכונים הפופולריים במהלך אלפיים השנים האחרונות.
"ר' שמעון אומר: משלחין חטין (ביום טוב) מפני שהן מאכל עססיות..." (תוספתא ביצה, יום טוב, א, ג)
מחלוקת בין חכמי המשנה מגלה לנו מנה שנקראה "עססיות". הערוך מפרש: "עססיות - חטים מבושלות, ממותקות בדבש ומעורבבות ברימונים ואגוזים". מנה זו נשלחת כמשלוח מנות עד היום. במטבח הערבי היא נקראת "סנוניה", ובמטבחים התורכי והבולגרי היא מכונה "אשורה". בכל העדות שולחים אותה לקרובים ולשכנים לרגל בקיעת השן הראשונה של התינוק.

המצרכים הדרושים
כוס חיטה
גרגרי רימון מ-2 רימונים
1/2 כוס אגוזים
3 כפות דבש
קורט זרעי שומר (אם אוהבים)
כפית מלח
אופן ההכנה
ממלאים סיר במים ומלח.
מבשלים את החיטה כשלושת רבעי שעה - היא צריכה להיות רכה, אך לא יותר מדי.
מסננים את החיטה ומקררים.
קולים מעט את האגוזים על מחבת יבשה ומוסיפים לחיטה.
מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים.
מקשטים בגרגרי רימון.
אפשר להגיש בתוספת יוגורט בצד.
"דגים שנתבשלו עם הקפלוטות" (כרישה, לוף) (משנה, מעשר שני, ב' א')
בתקופת חז"ל לא נהגו לאכול מאכלים סמליים בערב ראש השנה, אולם מנה זו הייתה נהוגה בלילות שבת וחג. הכרישה שמכונה "כרתי" (בלטינית קפלוט - ראש) הפכה במשך הדורות למאכל סמלי בערב ראש השנה.

המצרכים הדרושים
4 חצאי דגים מפולטים – אמנון, בורי, פורל
3 כרישות חתוכות לפרוסות דקות
2-3 כפות שמן זית
2 שיני שום קצוצות
כפית זרעי כוסברה טחונים
פלפל שחור
רבע כוס יין לבן, או מים
סומק
טימין יבש
מלח לפי הטעם
אופן ההכנה
יוצקים את השמן למחבת. מטגנים את פרוסות הכרשה מספר דקות , מוסיפים את המלח, השום, התבלינים והיין הלבן. מכסים ומבשלים עד שהגבעולים מתרככים והיין מצטמצם.
מניחים את הדגים המפולטים על מצע הכרשה. מפזרים מעליהם מלח, סומק, טימין יבש ומכסים. מבשלים כעשר דקות, עד שהדגים מוכנים.
להגשה: מניחים על הצלחת רבע מכמות הכרישה, מניחים עליה את פרוסת הדג ומגישים.
"דברי תורה נמשלו לקונדיטון. מה קונדיטון הזה יש בו יין, יש בו דבש, יש בו פלפלין, אף דברי תורה", (ילקוט שמעוני, יתרו, רמ"ז רע"א).
קונדיטון היה יין משובח שהומתק בדבש ותובל בפלפל שחור. שתו אותו כפתיחה לארוחה, ביום טוב, לקידוש ולברכה. הקונדיטון נזכר גם בכתבי הרומאים. בספרו של השף רומאי אפיקיוס, יש שני מתכונים לקונדיטון. המתכון הבא מעובד על פי מתכון של אפיקיוס.

המצרכים הדרושים
2 בקבוקי יין יבש. אפשר רוזה, אדום או תערובת של אדום ולבן
חצי כוס דבש
1 כף פלפל שחור
5 גרגרי מסטיק (שרף של אלת המסטיק - להשיג בחנות תבלינים)
עלה דפנה מרוסק
2 תמרים
אופן ההכנה
מבשלים יחד את כל החומרים ומסננים. מגישים חם.
"סַמְּכוּנִי בָּאֲשִׁישׁוֹת רַפְּדוּנִי בַּתַּפּוּחִים כִּי חוֹלַת אַהֲבָה אָנִי", (שיר השירים, ב', ה')
מנת אשישות היא קינוח מתוק בצורת פנקייקים אישיים. מאכל מתוק ומאושש שעבר מדור לדור כאלף ושלוש מאות שנים, החל מימיו של דוד המלך וכלה במאה השלישית לספירה.

המצרכים הדרושים
1 כוס קמח עדשים (להשיג בחנויות טבע)
כוס וחצי מים או חלב
2 כפות קמח
1/2 כפית מלח
6 כפות דבש
שמן זית עדין לטיגון
אופן ההכנה
קולים מעט את הקמח על מחבת יבשה.
מערבבים את כל החומרים לבלילה שדומה לבלילת פנקייק נוזלית. אם היא סמיכה, יש להוסיף מים.
מחממים מעט שמן במחבת ויוצקים בעזרת כף לביבות שטוחות. הופכים במהירות מצד לצד. הלביבות נשרפות מהר בגלל תכולת הדבש הגבוהה שבהן, לכן יש לטגן על אש נמוכה ולהשגיח שלא ישרפו.
מקור ראשון במבצע היכרות. הרשמו לקבלת הצעה אטרקטיבית » היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg