מכינת עמי חי מכינה עשרות בני נוער לשירות צבאי, אזרחות טובה וציונית
יישוב הנגב, זהות יהודית, התנדבות ואהבת הארץ. כך מחנכים את הדור הבא לציונות. ראש המכינה חונן חיים: "לרצות לעשות את החברה שלנו טובה יותר, זו המשימה הציונית של הדור הזה"

המכינה הינה מעורבת דתיים – וחילוניים ובה לומדים כיום כ – 40 בני נוער בנים ובנות מכל רחבי הארץ שהחליטו לדחות את גיוסם לצבא בשנה זאת לטובת עשייה חברתית, העמקת השורשים, חלוציות, לימוד והעשרה, חיזוק הזהות היהודית והישראלית והכנה לשירות צבאי משמעותי.
חניכי המכינה מתנדבים באופן קבוע בקיבוץ כרמים, ביישובי המועצה ובעיר באר שבע. מידי שבוע החניכים מתנדבים במרכזי קליטה, במרכזים חינוכיים לילדים ונוער, בבתי אבות ועוד. במסגרת תכנית הלימודים במכינה, נערכים שיעורים בנושאי יהדות, מנהיגות, ציונות, חברה וכלכלה, תולדות עם ישראל, מזרחנות ועוד.
לאורך השנה נערכים טיולים וסיורים על מנת שהחניכים יכירו וידעו את הארץ ולצד זה נערכים אף שיעורי הכנה לשירות משמעותי בצה"ל: שיעורי מורשת צה"ל ומורשת קרב, מפגשים עם חיילים, מפקדים ויחידות צבאיות, ניווטים ואימוני כושר.
מה שמדגיש יותר מכל את תחושת החלוציות זה ההתיישבות בנגב ועבודת הכפיים שמבצעים החניכים, הם עוסקים בטיפוח הקיבוץ, מקימים גינות קהילתיות, מקימים מבנים מבוץ ומבצעים עבודות מלאכה שונות.
חונן חיים ראש המכינה סיפר לnrg ציונות כי הרעיון שעומד בבסיס המכינה הוא קודם כל לחנך וללמד את החניכים לציונות, הכרת עם ישראל וארץ ישראל, הכרת ערכי היהדות והתחברות לשורשים היהודיים. משם המטרה היא להביא אותם להתנדבות ושירות בפועל: " המכינות בישראל הוקמו כדי לשנות את פני החברה, ולראות איפה אנחנו יכולים לתקן. כדי לעשות את זה אנחנו לוקחים קבוצה נבחרת של אנשים עם פוטנציאל גדול להשפיע. אנחנו מעודדים אותם לרצות לעשות את החברה טובה יותר. אני חושבת שזו המשימה הציונית של הדור הזה. המדינה כבר הוקמה, ויש אתגרים שצריך להתמודד איתם. אנחנו משתדלים להציף את הבעיות והאתגרים וליצור מחויבות של החניכים לפעול לתיקונם".
נופר בן טובים, חניכה במכינה, גדלה בכפר סבא וסיפרה כי היה לה חשוב להמשיך להיות בסביבה מעורבת וצבעונית: "הייתי במסגרות מעורבות בעבר, אבל זה שונה כשגרים בסביבה מעורבת. זו התמודדות אמתית עם השוני אחד של השני. אני באה מבית לא דתי, אבל מסורתי והצלחתי להתחבר לזהות היהודית שלי במכינה. זו חוויה מאתגרת לגור עם אנשים שונים ממך. מעבר לשוני הדתי זה שוני הרבה יותר מהותי. זה ממש עולם אחר, עולם ערכים אחר, שפה שונה. זה שונה ומרתק".
מתן שכטר, נולד בארץ, כשהיה בן 9 משפחתו החליטה להגר לארה"ב. לפני כשנה המשפחה חזרה ארצה והוא החל להתכונן לשירות הצבאי. ההחלטה לעשות שנת מכינה באה כדי לסייע לו להתאקלם בארץ לפני השירות הצבאי. "לא ידעתי מה זה מכינה וכמה באמת זה יעזור לי בסוף. חשבתי שזה יהיה מוצלח כי יש שם כל מיני סוגי אנשים. הרגשתי שאני רוצה להכיר חלק מכל אוכלוסייה בארץ. היה רגע שחששתי וחשבתי לוותר על זה. אבא שלי התעקש שאלך ואני לא מצטער על זה. למדתי בשנה הזאת יותר משלמדתי כל החיים שלי. דברים שלא ידעתי על הארץ, על ארה"ב, כלכלה, אידיאולוגיות, דתות, יהדות, פילוסופיה".
מתן סיפר כי הוא ציפה לפערים הרבה יותר גדולים בין החניכים: "חשבתי שהם יהיו הרבה יותר שונים ממני. אני בא מבית שמאלני ממרכז תל אביב, אחד החברים הכי טובים שלי פה הוא ממצפה יריחו בשטחים. רוב החברים שלי כאן מחזיקים בדעות שונות משלי וזה מדהים. אתה לומד להסתכל מעבר לשוני, זה אנשים שאתה איתם כל יום והם פשוט נהיים החברים הכי טובים".
יעקב חגואל ראש המחלה לפעילות בישראל ולמאבק באנטישמיות בהסתדרות הציונית העולמית ציין כי המכינה מבטאת באופן העמוד ביותר את הזיקה של בני הנוער לציונות ולארץ ישראל: "חניכי המכינה מהווים את ה"ישראלי היפה" כאשר ערכיות וחלוציות הינם חלק חשוב מתפיסת עולמם ואין לי ספק שהם פועלים לפי ערכים אלו".